default-image

Κολοκυθόπιτα με μανιτάρια

Γυναίκα & παιδί
Κολοκυθόπιτα με μανιτάρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υλικά:

Κολοκύθι τριμμένο 1 κιλό      

Μανιτάρια λευκά φρέσκα 500 γρ.      

Πλιγούρι 1 κούπα τσαγιού      

Νερό 3 κούπες του τσαγιού      

Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ.      

Σκόρδο 2 σκελίδες      

Άνηθο-μαϊντανό-δυόσμο 3 κουταλιές της σούπας      

Πάπρικα 1/2 κουταλάκι του γλυκού      

Αλάτι -πιπέρι

Ελαιόλαδο 1/2 κούπα του τσαγιού      

Τυρί φέτα 100 γρ. τριμμένη      

Φύλλα σπιτικά ή εμπορίου 4 τεμ. ή 6 τεμ.      

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα κολοκύθια ή έχουμε μία μεγάλη κολοκύθα, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά. Βράζουμε σε κατσαρόλα με το νερό το πλιγούρι και το αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα ψιλοκόβουμε,σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε.

Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο,το αλάτι-πιπέρι, την πάπρικα, να αφήσουν τα αρώματα τους, προσθέτουμε τα μανιτάρια και το πολτοποιημένο κολοκύθι να σοταριστούν κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 10-12 λεπτά.

Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το πλιγούρι, τα μυρωδικά, την φέτα τριμμένη κι ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί. Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε κάτω 2 φύλλα σπιτικά, λαδωμένα ή 3 εμπορίου κι αδειάζουμε το μείγμα να πάει παντού.

Σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα σπιτικά ή 3 του εμπορίου, χαράζουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι, αλείφουμε με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 45 - 50 λεπτά  (ανάλογα τον φούρνο μας). Βγάζουμε την πίτα, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε. Τρώγεται και κρύα.

***

Χειροποίητο φύλλο για πίτες

Υλικά:

Ελαιόλαδο 5 κουταλιές σούπας      

Ξύδι 5 κουταλιές σούπας      

Αλάτι 1 1/2 κουταλάκι γλυκού      

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 700 γρ       

Νερό 2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού (χλιαρό)      

Νισεστέ ελάχιστο για το άνοιγμα των φύλλων      

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη μεσαίου μεγέθους βάζουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το χλιαρό νερό και το αλεύρι και όλα τα υλικά αυτά τα ανακατεύουμε με το χέρι μας , ζυμώνοντας τα ώστε να γίνει μια ζύμη ελάχιστα σφιχτή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του ζυμώματος χωρίζουμε την ζύμη μας σε μπάλες και τις αφήνουμε να «ξεκουραστούν», δηλαδή να κάτσουν ώστε να φύγει ο αέρας από την ζύμη, για περίπου 30 λεπτά. Μπορούμε να συνδυάσουμε τον χρόνο αναμονής με την δημιουργία της γέμισης τις πίτας που θέλουμε να φτιάξουμε.

Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής , ετοιμάζουμε το τραπέζι ή τον πάγκο μας όπου θα αρχίσουμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας, ρίχνοντας λίγο νισεστέ πάνω στην επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσουμε (κάποιοι ίσως να διαθέτουν και την ειδική επιφάνεια για άνοιγμα φύλλου, το λεγόμενο πλαστήρι, μια ξύλινη στρογγυλή κατασκευή όπου επάνω του ανοίγουμε τα φύλλα). Στην συνέχεια παίρνουμε μία μία τις μπάλες ζύμης που φτιάξαμε και την απλώνουμε πασπαλίζοντας την κι αυτήν με λίγο νισεστέ και με τον πλάστη μας, πατάμε την ζύμη ώστε να απλωθεί και να ανοίξει, τυλίγοντας την ακρούλα της ζύμης στον πλάστη και ανοίγουμε με φόρα να απλωθεί το φύλλο.

Έχει γίνει ήδη λεπτή η ζύμη μας από το άνοιγμα και αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν ξεχνάμε να πασπαλίζουμε με νισεστέ το φύλλο μας καθ΄όλη την διάρκεια της διαδικασίας αυτής , ώστε να μην κολλάει το φύλλο μας (τυλίγουμε στον πλάστη - ανοίγουμε - πασπαλίζουμε με νισεστέ-τυλίγουμε-ανοίγουμε-πασπαλίζουμε). Η μορφή που πρέπει να έχει το φύλλο μας είναι λεπτό και στρογγυλό, για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να πατάμε με τον πλάστη μας το φύλλο προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μόνο προς τα πάνω ή κάτω για να μην μας βγει στενόμακρο. Αυτήν την διαδικασία ακολουθούμε για όλες τις μπάλες ζύμης που φτιάξαμε, ενώ τελειώνοντας με κάθε φύλλο το τοποθετούμε κατευθείαν στο ταψί όπου θα ψήσουμε την πίτα μας.

Πηγή: chefoulis.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News