«Καποδίστριας»: Ο Ηρακλειώτης Γιάννης Σμαραγδής μιλά για την νέα διεθνή υπερπαραγωγή

Life
«Καποδίστριας»: Ο Ηρακλειώτης Γιάννης Σμαραγδής μιλά για την νέα διεθνή υπερπαραγωγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καποδίστριας: Ένας σπουδαίος άνδρας, που όλοι ξέρουμε αλλά στην ουσία δεν τον γνωρίζουμε»

«Τον θαρραλέο, αλλά και τον άνθρωπο της πίστης και της Αγάπης θα προσπαθήσει να αναδείξει η ταινία “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”. Τον σπουδαίο άνδρα Ι. Καποδίστρια, που όλοι τον ξέρουμε, αλλά στην ουσία δεν τον “γνωρίζουμε”». Αυτή την σπουδαία προσωπικότητα, που καθόρισε όχι μόνο το παρελθόν, αλλά πολύ περισσότερο το παρόν και το μέλλον του έθνους μας, θα επανασυστήσει, με μία νέα διεθνή κινηματογραφική υπερπαραγωγή ο Γιάννης Σμαραγδής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΑΠΕ ο σημαντικός Έλληνας σκηνοθέτης: «Πρόκειται για μία παρηγορητική και συμφιλιωτική ταινία, που στόχο έχει μέσα από την μυθιστορηματική βιογραφία του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού, να ενεργοποιήσει τον ανώτερο εαυτό μας, ως άτομα και ως έθνος, καθώς οι αξίες που υπηρέτησε ήταν τόσο ελληνικές όσο και πανανθρώπινες».

Μάλιστα, έχουν ήδη δρομολογηθεί τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας, που θα προβληθεί στις αίθουσες το φθινόπωρο του 2022, με τέσσερις παράλληλες πρεμιέρες σε Αθήνα, Μόσχα, Γενεύη και Νέα Υόρκη, συμπίπτοντας μάλιστα και με την ολοκλήρωση των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Όπως έγινε γνωστό, γυρίσματα, με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων, Ρώσων και Ελβετών ηθοποιών, θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα: Κέρκυρα, Ναύπλιο, Αίγινα, Ύδρα, Μάνη, Πόρο, Σούνιο, Επίδαυρο, στην Ελβετία: Γενεύη, Λωζάνη, καθώς και στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, εκεί όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών από τον Τσάρο Αλέξανδρο τον πρώτο που τους συνέδεε απροκατάληπτη φιλία.

Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών ΚΑΒΑΦΗΣ, EL GRECO, Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ, ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: «Η ταινία επιδιώκει να αναδείξει το εσωτερικό μέγεθος του ανδρός και τη σημασία που είχε και έχει, όχι μόνον για τον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Συγχρόνως θα διεκδικήσει να αναδείξει τον «χρωματισμό της ψυχής του», την κόκκινη κλωστή της επίπονης διαδρομής του και κυρίως το νόημα της «θυσίας» του».

«Ο οραματικός Καποδίστριας είναι για την χώρα μας πιο επίκαιρος από ποτέ. Και είναι επίκαιρος ακριβώς γιατί αυτή την πολιτική περίοδο η Ελλάδα προχωράει σε εκσυγχρονισμό, επιδιώκοντας μέσα από αυτόν να κατακτήσει μια στέρεη θέση στο νέο κόσμο που έρχεται», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κρητικός σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Και προσθέτει: «Αυτός ήταν και ο θαρραλέος βηματισμός του Καποδίστρια και δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, πως οι σημερινοί κυβερνώντες συχνά αναφέρονται με θαυμασμό στον μεγάλο αυτό άνδρα».

«Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αγαθό έργο γι΄ αυτόν τον μεγάλο άνδρα. Γιατί, τα αγαθά έργα λειτουργούν παρηγορητικά στην ανθρώπινη ψυχή», συνεχίζει ο κ. Σμαραγδής.

Όπως εξηγεί: «Εάν ένα έργο δεν ενεργοποιεί τον ανώτερό μας εαυτό, και δεν κατορθώνει να μαλακώνει την ανθρώπινη ψυχή, τότε δεν είναι ένα αληθινό έργο τέχνης».

«Στην πραγματικότητα», σύμφωνα πάντα με τον σκηνοθέτη, «τα έργα τέχνης πρέπει να είναι “οδηγοί” ώστε ο άνθρωπος μέσω αυτών να βρει το νήμα, το φωτεινό μονοπάτι προς την κεντρική πηγή, που δεν είναι άλλη από το Θείο. Αυτός είναι ο παιδευτικός ρόλος της τέχνης και όχι η υποταγή της στις τρέχουσες μόδες. Ο Καποδίστριας, λοιπόν, είναι εκείνη η πνευματική προσωπικότητα - ένας άνθρωπος της πίστης και της αγάπης – που με απόλυτη ανιδιοτέλεια μας δείχνει τον τρόπο να κοιτάξουμε ψηλά προς τον Θεό. Ως άτομα και ως εκφραστές των αξιών του έθνους. Oι αξίες που υπηρέτησε είναι οι ελληνικές αξίες, που ταυτόχρονα είναι Ευρωπαϊκές, αλλά και πανανθρώπινες. Και αυτές τις αξίες θα αναδείξει η ταινία μέσα από τον μεγάλο οραματιστή, του οποίου δυστυχώς το έργο έμεινε ανολοκλήρωτο, εξαιτίας των σκοτεινών δυνάμεων της Ευρώπης αλλά και των ανώριμων καιρών της σπαραζόμενης τότε χώρας μας».

Ένας από τους βασικούς άξονες της ταινίας, είναι η σχέση του με την πριγκίπισσα του Βυζαντίου και κυρία επί των τιμών της Τσαρίνας, Ρωξάνδρα Στούρτζα, η οποία είχε τραγική κατάληξη και για τους δυο.

Η ταινία, επίσης, διεκδικεί να είναι «η τελεία» των εκδηλώσεων για τα διακόσια (200) χρόνια από την ελληνική επανάσταση, όπως είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο Καποδίστριας ήταν η «τελεία» της ελληνικής επανάστασης.

Τον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια θα υποδυθεί ο Μιχάλης Σαράντης. Έχει ήδη αποσπάσει στο θέατρο το Βραβείο Δημήτρης Χορν και είναι εξοπλισμένος με σπουδαίες ερμηνείες και περγαμηνές από την λάμψη του ταλέντου του.

Τους ελληνικούς ρόλους των Κολοκοτρώνη, Κουντουριώτη, Μαυρομιχάλη, Σπηλιάδη, Κανάρη, Μαυροκορδάτο κ.λπ. θα τους ερμηνεύσουν διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί.

Ρώσοι ηθοποιοί θα υποδυθούν τον Τσάρο Αλέξανδρο τον Α’, την Τσαρίνα Ελισάβετ, τον Τσάρο Νικόλαο τον Α’, τον μεγάλο Ρώσο ποιητή Αλέξανδρο Πούσκιν, καθώς και την Ρωξάνδρα Στούρτζα, την μεγάλη αγάπη του Καποδίστρια.

Επίσης, Ελβετοί ηθοποιοί θα υποδυθούν τους Ελβετούς φιλέλληνες.

Τον ρόλο του τραπεζίτη και στενού φίλου του Καποδίστρια και ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιου Σταύρου θα υποδυθεί ένας ηθοποιός-έκπληξη.

Η ταινία θα είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδος, Ρωσίας και Ελβετίας.

Σκηνοθεσία-Σενάριο Γιάννης Σμαραγδής. Συνεργάστηκε στο σενάριο ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας, η σεναριογράφος Jackie Pavlenko με την αρωγή του Δημήτρη Πλευράκη. Παραγωγός Ελένη Σμαραγδή, Διεύθυνση Φωτογραφίας Άρις Σταύρου, Μουσική Μίνως Μάτσας, Μοντάζ Στέλλα Φιλιπποπούλου, Σκηνογράφος Ελλάδας Σπύρος Λάσκαρης, Ενδυματολόγος Ελλάδας Μπιάνκα Νικολαρεΐζη, Διεύθυνση παραγωγής Τζένη Πανουτσοπούλου, Εταιρεία παραγωγής ALEXANDROS FILM Co. Ltd.

Την διανομή της ταινίας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναλάβει η AUDIO VISUAL Α.Ε., όπως έγινε με τις ταινίες El Greco και ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News