Θα γλιτώσεις τον hangover αν πιείς τη μπύρα πριν το κρασί;

Life
Θα γλιτώσεις τον hangover αν πιείς τη μπύρα πριν το κρασί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ειδικοί το έψαξαν, ξέρουν και μας ενημερώνουν...

Δεν είναι λίγες οι φορές που βγήκαμε ή μείναμε στο σπίτι με παρέα και το… «τσούξαμε» πίνοντας αρκετό αλκοόλ.

Αυτό μπορεί να ήταν κρασί, μπορεί να ήταν μπύρα, μπορεί και να ανακατέψαμε ποτά όσο διασκεδάζαμε. Και τώρα τίθεται το ερώτημα στο οποίο οι επιστήμονες αποφάσισαν να απαντήσουν.

Πότε κινδυνεύουμε να μεθύσουμε χειρότερα: Αν πιούμε κρασί πριν από τη μπύρα ή μπύρα πριν από το κρασί;

Η απάντηση είναι απλή… Ό,τι και να διαλέξουμε, στο τέλος θα μεθύσουμε, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε.

Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες των πανεπιστημίων Βίτεν/Χέρντεκε και Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής "American Journal of Clinical Nutrition", χώρισαν σε τρεις ομάδες 90 εθελοντές 10 έως 40 ετών και τους έβαλαν να πιούν ποτά με διαφορετική σειρά.

Η πρώτη ομάδα κατανάλωσε πρώτα μπύρα και μετά κρασί, η δεύτερη πρώτα κρασί και μετά μπύρα, ενώ η τρίτη είτε μόνο μπίρα είτε μόνο κρασί. Μετά από μία εβδομάδα το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι, δηλαδή, αυτοί που είχαν πιεί πρώτα μπύρα, τώρα ήπιαν κρασί - και το αντίστροφο.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο μεθυσμένοι ένιωθαν κάθε φορά προτού κοιμηθούν, σε μία κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, καθώς επίσης να βαθμολογήσουν σε μία κλίμακα από μηδέν ως 56 πόσα απομεινάρια του μεθυσιού («χανγκόβερ») τους είχαν μείνει το επόμενο πρωί με βάση τα σχετικά συμπτώματα (ναυτία, πονοκέφαλος, κόπωση, δίψα, στομαχόπονος, ταχυπαλμία, απώλεια όρεξης κ.ά.).

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι ήταν το μεθύσι και τα «μεθεόρτια» του δεν διέφεραν ουσιαστικά ανάλογα με τη σειρά που είχαν καταναλωθεί τα ποτά. Απλώς οι γυναίκες είχαν ελαφρώς χειρότερο σκορ «χανγκόβερ» σε σχέση με τους άνδρες, καθώς το ποτό τις «πιάνει» περισσότερο.

«Δεν βρήκαμε να υπάρχει αλήθεια στην αντίληψη ότι αν κανείς πιεί μπύρα πριν από το κρασί, θα κάνει πιο ήπιο μεθύσι από ό,τι αν κάνει το αντίστροφο», δήλωσε ο επικεφαλής Γερμανός ερευνητής Γιέραν Κέχλινγκ. «Στην πραγματικότητα αν πιεί κανείς αρκετά από οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, πιθανότατα θα έχει χανγκόβερ».

Τα συμπτώματα του «χανγκόβερ», σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβαίνουν, όταν τα υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα πέφτουν ξανά σχεδόν στο μηδέν. Η όλη διαδικασία περιέργως δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή επιστημονικά, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό αφυδάτωσης, ανοσολογικής απόκρισης και διαταραχών του μεταβολισμού και των ορμονών.

Δείτε ΕΔΩ την επιστημονική δημοσίευση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News