default-image

Με "άρωμα" Κρήτης η νέα εποχή για την έρευνα

Life
Με "άρωμα" Κρήτης η νέα εποχή για την έρευνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα, παρά την εσωτερική της μιζέρια, εξακολουθεί, όπως άλλωστε συμβαίνει ανέκαθεν, να έχει πρεσβευτές της που διαπρέπουν διεθνώς. Μία εξαιρετικά σημαντική επιστημονική αναγνώριση, και μάλιστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αφορά ένα δικό μας κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα. Το μόνο Έλληνα που έχει βραβευτεί μέχρι σήμερα στις επιστήμες με βραβείο επιπέδου Νόμπελ, την ύψιστη επιστημονική διάκριση παγκοσμίως για την Πληροφορική, το βραβείο Τούρινγκ, το δικό μας Κρητικό με καταγωγή από τη Μεσαρά, καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη.

Ο κορυφαίος ακαδημαϊκός κερδίζει άλλη μία θέση στο πάνθεον της επιστήμης, καθώς από τις 22 Απριλίου έγινε μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, μία ακαδημία που αποτελείται από την αφρόκρεμα της επιστήμης και των τεχνών, δεδομένου ότι στα μέλη της υπάρχουν 250 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ και 60 κάτοχοι βραβείων Πούλιτζερ!

Να θυμίσουμε ότι ο Ιωσήφ Σηφάκης, γνωστός διεθνώς ως Joseph Sifakis, είναι ερευνητής πληροφορικής ο οποίος τιμήθηκε από κοινού με τον Έντμουντ Κλαρκ και τον Έρνεστ Άλλεν Έμερσοντο 2007 με το Βραβείο Τούρινγκ, για τις εργασίες τους στον έλεγχο μοντέλων, μία μέθοδο τυπικής επαλήθευσης υλικού ή λογισμικού υπολογιστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από τη γαλλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ στις 21 Απριλίου με τίτλο "Το διαδίκτυο των αντικειμένων: Η απόλυτη επανάσταση της πληροφορικής", κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ιωσήφ Σηφάκης, ενώ επίσης ομιλητές ήταν οι Ρόμπερτ Καν και Βιντ Σερφ, οι δύο "εφευρέτες" του διαδικτύου.

Ο δικός μας Κρητικός έχει και τη γαλλική υπηκοότητα, και γι' αυτό το λόγο η γαλλική κυβέρνηση αναφέρεται με μεγάλη περηφάνια στον Ιωσήφ Σηφάκη, ότι είναι ο μοναδικός Γάλλος υπήκοος που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Τούρινγκ!

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι Έλληνες του εξωτερικού να διαπρέπουν διεθνώς, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Αυτό που κάνει όμως τον Ιωσήφ Σηφάκη να ξεχωρίζει, όπως και ελάχιστους άλλους Έλληνες στο παρελθόν, είναι ότι πέραν του μοναδικού επιστημονικού βεληνεκούς του, την ώρα που η Ελλάδα άγεται και σέρνεται διεθνώς, έβαλε το πατριωτικό καθήκον πάνω από το επιστημονικό του συμφέρον επιλέγοντας να υπηρετήσει την πατρίδα ανιδιοτελώς από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Και στο επίπεδο αυτό, η προσφορά του υπήρξε πολύτιμη παρά το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που υπηρετεί, από την άνοιξη του 2014. Η βαθιά εμπειρία του στην έρευνα με κανόνες αριστείας σε διεθνές επίπεδο και η σθεναρή του στάση στην επιδιόρθωση λανθασμένων πρακτικών συνέβαλαν καθοριστικά στο να αποφευχθεί η πορεία της έρευνας προς στα βράχια με το νόμο Βασιλάκου της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, τον περίφημο Νόμο 4310 του 2014 που βρίθει αοριστολογιών και ρουσφετολογικών διατάξεων και που τα γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ κυκλώματα ακαδημαϊκώς ανύπαρκτων προωθούσαν με περισσό πάθος.

Είναι γνωστό ότι, εάν δεν υπήρχαν οι αθόρυβες και καθοριστικές παρεμβάσεις του Ιωσήφ Σηφάκη, σήμερα θα μιλούσαμε για πραγματικά αιώνιους διευθυντές στα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, για ερευνητικό προσωπικό κωπηλάτες γαλερών των οποίων κάθε αποτέλεσμα ακόμα και οι σκέψεις θα ανήκαν στους λιγοστούς φεουδάρχες και για συνεχιζόμενη αδιαφάνεια και ανομία στη διαχείριση των ερευνητικών πόρων, δηλαδή για μία πλήρη ζούγκλα όπου ο πλησίον του βασιλιάς της ζούγκλας κυριαρχεί υπό το πέπλο του ευγενούς όρου "Έρευνα και Καινοτομία".

 Οι θέσεις σε αυτό το βασίλειο έρχονται βάσει του κληρονομικού δικαίου και της εγγύτητας στο θρόνο, των σχέσεων με άλλα κυκλώματα καθηγητών και πολιτικών, ενώ η ελίτ που τις διαχειρίζεται διαπρέπει απομυζώντας με κάθε "καινοτόμο" τρόπο ό,τι δεν μπορεί να αποκτήσει λόγω επιστημονικής ανεπάρκειας. Απέναντι λοιπόν σε αυτήν την καθιερωμένη εδώ και χρόνια πραγματικότητα, ως αποτέλεσμα των καθοριστικών παρεμβάσεων του ΕΣΕΤ υπό την προεδρία του Ιωσήφ Σηφάκη, έχουμε πλέον 2 θητείες για τους διευθυντές Ινστιτούτων και όχι αιωνιότητα, την ευχέρεια προς το ερευνητικό προσωπικό να προχωρήσει και να ανελιχθεί μακριά από τις ορέξεις του διευθυντηρίου που θέλει τους μη υποτελείς του κατεστημένου χωρίς καμιά ελπίδα εξέλιξης, την ανταμοιβή των αρίστων με την αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της χάρτας του ερευνητή και άλλες σημαντικές αλλαγές που προωθούν την αξιοπρέπεια και τη στοιχειώδη αριστεία στα ερευνητικά κέντρα, στοιχεία εμπεδωμένα από καιρό σε άλλες δυτικές χώρες, που είναι ταυτόχρονα θανάσιμα χτυπήματα στα συντεχνιακά και παρασιτικά συμφέροντα.

Από μηχανής… Θεός - Κατάργησε την απόφαση του ΕΣΕΤΑΚ

Και όμως, όλα τα παραπάνω και άλλα θετικά που έπονται παραλίγο να μη συμβούν, καθώς αυτός ο μοναδικός επιστήμονας θα "επιβραβευόταν" από την ελληνική Πολιτεία με τρόπο εντελώς διαφορετικό από εκείνον της γαλλικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, σενάριο που έχει συμβεί και σε άλλους κορυφαίους Έλληνες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, εντός της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας προωθήθηκε για υπηρεσιακούς λόγους απόφαση δήθεν υλοποίησης του Νόμου 4310 με το διορισμό του νέου ανώτατου οργάνου για την Έρευνα και την τεχνολογία, το ΕΣΕΤΑΚ. Βέβαια, με τον τρόπο αυτό θα έβγαινε για κάποιο διάστημα από το παιχνίδι το προηγούμενο συμβούλιο, το ΕΣΕΤ και άρα και ο Σηφάκης ως πρόεδρός του, και με αυτό τον τρόπο το διαπλεκόμενο σύστημα της Έρευνας και της Καινοτομίας στη χώρα θα μπορούσε να δράσει ανενόχλητα ενόψει αξιολογήσεων και κρίσεων.

Φαίνεται όμως ότι υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς η απόφαση προκήρυξης του ΕΣΕΤΑΚ καταργήθηκε ακριβώς την επόμενη ημέρα! Και στην περίπτωση αυτή ο "ξενοδόχος" δεν ήταν κάποιος από μηχανής Θεός των αρχαίων τραγωδιών, αλλά ο έτερος Κρητικός, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης.

Κ. Φωτάκης: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο για την έρευνα

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας και πρώην πρόεδρος του ΙΤΕ Κώστας Φωτάκης να είναι "φρέσκος" στα πολιτικά καθήκοντά του, πρόκειται όμως για γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας στην Έρευνα, πολύ δε περισσότερο έχοντας και ο ίδιος υποστεί τον παραλογισμό του βαθέως κράτους και των διαφόρων κατεστημένων από τη θέση του προέδρου του ΙΤΕ και του διευθυντή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ.

Μετά τις παρεμβάσεις Σηφάκη που κράτησαν ζωντανό τον "ασθενή" που λέγεται Έρευνα και Καινοτομία εν μέσω ενός πολύ αρνητικού κλίματος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο αναπληρωτής υπουργός θα προχωρήσει στις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο για την έρευνα, οι οποίες θα δώσουν μία πνοή και κυρίως μία βασική λειτουργικότητα μέχρι το επόμενο στάδιο. Είναι βέβαιο ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα στοχεύουν στην περαιτέρω βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος των εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα, ώστε σε συμφωνία με τη Χάρτα του Ευρωπαίου Ερευνητή, που τόσο λυσσαλέα πολεμήθηκε από τις συντεχνίες όλο το προηγούμενο διάστημα, να υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία των ερευνητικών κονδυλίων, επαγγελματική εξελιξιμότητα και ανταμοιβή των εργαζομένων ανάλογα με την προσφορά τους, δικαίωμα έκφρασης γνώμης των εργαζομένων για τα πεπραγμένα των διευθυντών και για την αξιολόγησή τους, ακαδημαϊκή ελευθερία, αριστεία αλλά και καινοτομία στην πράξη και όχι μόνο σε βιβλιογραφικές αναφορές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΙΤΕ ήταν η θερμοκοιτίδα της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου, της Forthnet, και αν δεν υπήρχαν τόσο μεγάλες αστοχίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα κατά το παρελθόν σήμερα θα μιλούσαμε για αρκετές ακόμη εταιρείες τεχνοβλαστούς, ειδικά στον τομέα της νέας βιομηχανικής επανάστασης, την Πληροφορική!

Ελπιδοφόρα νέα... Οι περιπέτειες της Περιστέρας

Όλα αυτά βέβαια, που ηχούν ευχάριστα στον απλό κόσμο και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα στους νέους ερευνητές, είναι ο απόλυτος εφιάλτης των παρασίτων στον τομέα της Έρευνας. Κατά συνέπεια είναι αναμενόμενο ότι το κατεστημένο αυτό θα κάνει το παν ώστε να καταστείλει όλες αυτές τις προσπάθειες, σε μια ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια να σώσει το "βασίλειό" του, τα "ύστερά του" όπως λέμε στην Κρήτη.

Όμως εδώ είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα: Ο υπουργός έχει στη διάθεσή του ένα εξαιρετικό και έμπειρο επιτελείο από ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει επιτυχημένα το κατεστημένο αυτό πολλές φορές. Έχει στη διάθεσή του τον ίδιο τον Ιωσήφ Σηφάκη, που πολέμησε επιτυχώς το κατεστημένο την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο. Και επιπρόσθετα δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είναι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, λόγω και της προσωπικής του εμπειρίας από τις περιπέτειες της συζύγου του Περιστέρας με το καθηγητικό κατεστημένο στο πρόσφατο παρελθόν.

Θυμίζουμε ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού, προς μεγάλη της τιμή, είχε αγωνιστεί και εντέλει κέρδισε δικαστική διαμάχη, μακριά από τη δημοσιότητα ή από δυνατότητες που της έδινε η πολιτική παρουσία του συζύγου της, ενάντια σε γνωστά ακαδημαϊκά κοράκια που εκμεταλλεύτηκαν τα αποτελέσματα της ερευνητικής δουλειάς της. Και υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις αγωνιζομένων απολυμένων στις δικαστικές αίθουσες, που ενάντια στη δύναμη που παρέχει η αγέλη στη ζούγκλα ορθώνουν το ανάστημά τους επιζητώντας απλώς την εφαρμογή των νόμων και τη δικαιοσύνη.

Ένα είναι βέβαιο: οι αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα θα κάνουν τέτοιο πάταγο ώστε θα κλονίσουν ακόμη και τα πιο πειθήνια όργανα και τους πιο υποτελείς "υπηκόους" του βασιλείου της ζούγκλας, μόλις έρθουν κατάματα με την πραγματικότητα και συνειδητοποιήσουν ότι ο βασιλιάς ήταν ανέκαθεν γυμνός και δεν ήταν τρελοί όσοι με παρρησία το έλεγαν κατά καιρούς, οι οποίοι μετά "εξαφανίζονταν" από την "στοά της αρετής", διαπομπευμένοι με "καινοτόμες" γκεμπελικές μεθόδους.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News