Life

H θαυματουργή βιταμίνη D: Tα 10 SOS για τη βιταμίνη του ήλιου!

Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη D είναι μια ομάδα ορμονών που βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφορικού άλατος, των μετάλλων που δυναμώνουν τα οστά. Η ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη έχει επίσης συσχετιστεί με πολλαπλή σκλήρωση, οστεοπόρωση, παχυσαρκία και ραχίτιδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το κέντρο "The Health Supplements Information Service (HSIS)", οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα σε βιταμίνη D είχαν κατά 35% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και 14% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Πόση βιταμίνηD χρειάζεσαι;

Για τους ενήλικες έως και 69 ετών, στόχος είναι οι 600 IU (διεθνείς μονάδες) τη μέρα και για τους άνω των 70, στόχος είναι τουλάχιστον 800 IU τη μέρα. Πέρα όμως από αυτές τις γενικές οδηγίες, παίζουν επίσης ρόλο και ο τύπος της επιδερμίδας και ο τρόπος ζωής σου.

Πώς μπορούμε να πάρουμε την ημερήσια δόση μας σε βιταμίνη D; Ο πιο σημαντικός και εύκολος τρόπος είναι η έκθεσης τον ήλιο. Μόλις 15 λεπτά τη μέρα μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδά σου. Αν ανησυχείς για τον καρκίνο του δέρματος, έρευνα έχει βρει πως το αντηλιακό δεν εμποδίζει τη σύνθεση της βιταμίνης D.

Ποια είναι τα εκπληκτικά οφέλη της βιταμίνης D στον οργανισμό σου;

1. Βιταμίνη D: Είναι σημαντική για την υγεία των οστών

Όταν ο οργανισμός μας δεν έχει αρκετό ασβέστιο, παίρνει από τα δόντια και τα οστά μας (τα οποία αποτελούν ως και το 99% του ασβεστίου του σώματος). Το αποτέλεσμα; Αδύναμα, εύθρυπτα οστά. 

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο. Το ασβέστιο σου χαρίζει γερά οστά και δόντια, επισημαίνει η διατροφολόγος Fiona Hunter

 2. Βιταμίνη D: Διατηρεί υγιές το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη D δίνει μια σούπερ ενίσχυση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Dμπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για λοιμώξεις όπως κρυολόγημα και γρίπη. Άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση με τη νόσο του Πάρκινσον, λέει η Hunter.

3. Μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σου

Έρευνα έχει δείξει πως οι άνθρωποι με κατάθλιψη τείνουν να παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.

4. Είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή σου υγεία

Το ήξερες πως η βιταμίνη D έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία προβλημάτων της καρδιάς και των αρτηριών; Θεωρητικά, οι άνθρωποι με ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιοπάθειες. «Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις - μία τέτοια μελέτη βρήκε πως οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης είχαν 62% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό», λέει η Hunter.

5. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή υπέρτασης. Πιστεύεται πως οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν υπέρταση. «Έρευνα δείχνει επίσης πως η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει παρουσιάζεται το χειμώνα όπου είναι μικρότερη η έκθεση στην ηλιοφάνεια», λέει η Hunter.

6. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Ναι, μας άκουσες. Μια μελέτη σε ποντίκια σε εργαστήριο στα οποία εισήχθησαν κύτταρα καρκίνου του μαστού με ένεση, άρχισαν να δείχνουν σημαντική μείωση του όγκου όταν αυξήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Επιπλέον, όταν εγχύθηκε βιταμίνη D σε κύτταρα ανθρώπινου καρκίνου του μαστού, ο αριθμός των καρκινικών κυττάρων μειώθηκε στο μισό (μετά από λίγες μόνο μέρες!) Θεραπεία για τον καρκίνο; Πιθανότατα όχι, θα μπορούσε όμως να μειωθεί ο κίνδυνος.

7. Μπορείς να πάρεις βιταμίνη D από τις τροφές

Πρόσθεσε στη διατροφή σου περισσότερα λιπαρά ψάρια όπως σολομό, σκουμπρί και σαρδέλες. Αν δεν σου αρέσουν τα ψάρια, δοκίμασε ενισχυμένα προϊόντα όπως δημητριακά, γάλα, γιαούρτια και τυρί.

8. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος

Το πιστεύεις ή όχι, μια λογική έκθεση στον ήλιο κάνει καλό στην υγεία του δέρματος. Συγκριτικά με όσα πιστεύουμε γενικά (αναφορικά με τον καρκίνο του δέρματος) πρόσφατες μελέτες έχουν βρει πως η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί στην πραγματικότητα να καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης στο δέρμα και τους ιστούς μας!

Ο πρωτοπόρος στη φροντίδα του δέρματος Dr. Perricone λέει πως η βιταμίνη D είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος. «Συμβουλεύω τους ασθενείς μου να εκτίθενται τακτικά αλλά με μέτρο στον ήλιο καθώς αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να έχεις επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Όμως ο στόχος είναι να μην καείς και να μην το παρακάνεις καθώς τα μελανοκύτταρα (εξειδικευμένα δερματικά κύτταρα) αρχίζουν να μειώνονται όταν φτάσεις στο τέλος των δεκαετιών των 30 και των 40, που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για το δέρμα σου να νικήσει τις φθορές από τον ήλιο».

9. Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Η βιταμίνη D δεν προκαλεί απώλεια κιλών. Ωστόσο, έρευνα έχει βρει πως τα χαμηλά επίπεδά της συχνά βρίσκονται σε ανθρώπους που έχουν υψηλότερο ΔΜΣ. Ο συσχετισμός ανάμεσα στην κατάθλιψη και μια γενική αρνητική αίσθηση μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής και διατροφής. Άλλες θεωρίες υπαινίσσονται πως μπορεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στη βιταμίνη D και τα λιπώδη κύτταρα. Επειδή τα λιπώδη κύτταρα έχουν «υποδοχείς βιταμίνης D», η ορμόνη αυτή θα μπορούσε θεωρητικά να επηρεάζει τον τρόπο που μεγαλώνουν τα συγκεκριμένα κύτταρα.

10. Μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη διαταραχών του πυελικού εδάφους

Καμία γυναίκα δεν επιθυμεί αδύναμο πυελικό έδαφος, με χιλιάδες όμως γυναίκες να υποφέρουν από διαταραχές πυελικού εδάφους, όπως πρόπτωση γεννητικών οργάνων, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πολλές γυναίκες. Και εδώ μπαίνει η βιταμίνη D, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη μυϊκή ενδυνάμωση! Έρευνα έχει βρει πως οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από πρόπτωση γεννητικών οργάνων, οπότε συνδύασέ την με τις ασκήσεις Κέγκελ και δείξε στο σώμα σου ποιος είναι το αφεντικό!

Πηγή: shape.gr

Σχόλια