Life

Παρατείνεται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Τροπολογία με την οποία παρατείνεται η κανονιστική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), επεκτείνεται δηλαδή η μετενέργεια, στους έξι μήνες μετά τη λήξη της, κατάθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Παναγιώτης Σκουρλέτης, στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το θέμα είχε τονίσει στη συνάντησή της με τον υπουργό η διοίκηση της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι η τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) λήγει - δεδομένης της τρίμηνης μετενέργειας - στις 31 Μαρτίου.

Μάλιστα, η ΓΣΕΕ υπενθύμισε ότι έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση για διαπραγμάτευση στους εργοδότες, χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες ως προς τι μπορεί να πετύχει, αν δεν αλλάξει το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έθεσε μετ' επιτάσεως στον υπουργό την αναγκαιότητα άμεσης επαναφοράς του συνόλου του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Μεταβατική περίοδος»

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας ο υπουργός αναφέρεται στο ζήτημα επαναρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πιο συγκεκριμένα: «Σε μια ούτως ή άλλως μεταβατική περίοδο επαναρρύθμισης του συνολικού θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος συλλογικής αυτονομίας, η προτεινόμενη ρύθμιση παρέχει επιπλέον χρόνο στους βασικούς κοινωνικούς εταίρους της χώρας να πραγματώσουν το θεσμικό τους ρόλο ως των κοινωνικών παραγόντων που κατεξοχήν και κατά προτεραιότητα δύνανται να γνωρίζουν την υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα».

Η τροπολογία

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, «οι κανονιστικοί όροι Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έληξε ή καταγγέλθηκε, ισχύουν για ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό». Σημειώνεται ότι μετά τη μείωση της μετενέργειας σήμερα οι κανονιστικοί όροι ισχύουν για ένα τρίμηνο μετά τη λήξη της σύμβασης. Επίσης, στη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία σημειώνεται ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται δαπάνη στο κρατικό προϋπολογισμό και στους προϋπολογισμούς φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Διασφάλιση της συνέχειας

Στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης αναφέρεται ότι, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ο θεσμικός και κοινωνικός διάλογος για την αποκατάσταση και λειτουργική αναβάθμιση του συνολικού θεσμικού πλαισίου οργάνωσης της συλλογικής αυτονομίας, είναι αναγκαία η διασφάλιση της συνέχειας και επικαιροποίησης ενός ελάχιστου πλαισίου επαγγελματικών ρυθμίσεων που θα παρέχει ένα στοιχειώδες πλέγμα κοινωνικής προστασίας, ως προς τους βασικούς, γενικά ισχύοντες όρους αμοιβής και εργασίας. Αναφέρεται επίσης ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις παρέχεται στους βασικούς κοινωνικούς εταίρους επαρκές χρονικό όριο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα βασικό πλέγμα κανονιστικών ρυθμίσεων, προσαρμοσμένο στις επιτακτικές σήμερα ανάγκες της κοινωνίας και τις ιδιαίτερες συνθήκες της εθνικής οικονομίας και αγοράς εργασίας.

Στατιστική: Ο μέσος κατώτατος στην Ευρώπη

Σημειώνεται ότι στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ οι συνδικαλιστές είχαν εστιάσει στα επείγοντα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη νομοθετική ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό και την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Θέμα που καίει όλους τους εργαζόμενους δεδομένης της καταπόντισης των μισθών στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτουν και τα συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτά ο κατώτατος μισθός της Ελλάδας βρίσκεται λίγο πιο πάνω από εκείνον της Πορτογαλίας, ενώ ακολουθεί η απόλυτη... καταπόντιση σε χώρες όπως η Πολωνία (μόλις 369 ευρώ), η Τσεχία (308) ή η Ρουμανία (178) και η Βουλγαρία (159) που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη. Από τους πλέον υψηλούς κατώτατους μισθούς είναι εκείνος στο Λουξεμβούργο, φτάνοντας τα 1.874 ευρώ, ποσό δυσθεώρητο για τις άλλες χώρες πλην βεβαίως των ισχυρών, δηλαδή Βέλγιο (1.502), Ολλανδία (1.478). Αίσθηση προκαλεί ότι στην Ιρλανδία, τη χώρα που άνοιξε το χορό της κρίσης, ο κατώτατος μισθός είναι στα 1.462 ευρώ, καθιστώντας τη χώρα την τέταρτη με υψηλότερο όριο, ενώ η Γαλλία, που βρίσκεται στον προθάλαμο της κρίσης, έχει κατώτατο μισθό 1.430 και βρίσκεται στην επόμενη από το Δουβλίνο, θέση. Έκτη στη λίστα είναι η Γερμανία, η οποία μόλις φέτος εισήγαγε στο μισθολόγιο τον κατώτατο μισθό, με 1.289 ευρώ.

Πρωταθλητές στην ανεργία και στις ώρες εργασίας οι νέοι στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα που σφίγγει η κάνουλα στα δημοσιονομικά της χώρας, με φόντο και τη σκληρή στάση εκ μέρους του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ για την ανεργία στους νέους καταδεικνύουν ακριβώς την ανάγκη της στόχευσης του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου της ανθρωπιστικής κρίσης που επιχειρεί να προστατεύσει τους οικονομικά ασθενείς πολίτες. Είναι ενδεικτικό πως η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων σε όλη την Ε.Ε., με ποσοστό που φτάνει το 61,5%!

Διαφωτιστικά για το πόσο λανθασμένα είναι επηρεασμένη η κοινή γνώμη στις ευρωπαϊκές χώρες είναι, ταυτόχρονα, τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας. Σύμφωνα με αυτά και κόντρα στη διαδεδομένη άποψη περί τεμπέληδων Ελλήνων, οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στις ώρες εργασίες με μέσο 42 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ δεύτεροι έρχονται οι Πορτογάλοι με 39,4 ώρες εργασίας...

Σχόλια