default-image

Σε ρυθμούς… στέψης το Άμστερνταμ

Life
Σε ρυθμούς… στέψης το Άμστερνταμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πόδι βρίσκονται οι Ολλανδοί αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για το γεγονός του αιώνα, όπως περιγράφεται η αυριανή στέψη του νέου Ολλανδού Βασιλιά, του πρώτου από το 1890.

Ο 46χρονος Βίλχεμ-Αλεξάντερ διαδέχεται την 75χρονη μητέρα του Βεατρίκη ύστερα από 33 χρόνια στο θρόνο, γεγονός που έχει προκαλέσει φρενίτιδα στη χώρα. Οι δρόμοι του Άμστερνταμ έχουν γεμίσει αφίσες και σημαίες, τα μνημεία και οι πλατείες… φρεσκάρονται, οι βιτρίνες των καταστημάτων έχουν προσαρμοστεί για την περίσταση και οι τουρίστες σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα σουβενίρ.

Η ημερομηνία της στέψης δεν επελέγη φυσικά τυχαία, καθώς 30 Απριλίου είναι στην Ολλανδία η Ημέρα της Βασίλισσας, κλασική επέτειος για τον Οίκο της Οράγγης. Σημείο αναφοράς βεβαίως και πονοκέφαλος για τους 6.000 αστυνομικούς που θα εποπτεύουν την τελετή θα είναι η Dam Square, η κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ, η γειτονική Νιου Κερκ και βεβαίως τα Ανάκτορα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ολλανδική παράδοση, ο βασιλιάς δε φοράει ποτέ το στέμμα το οποίο βρίσκεται δίπλα του και απλά δίνει τον όρκο πίστης σε αυτό. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα βεβαίως και στη νέα βασίλισσα της Ολλανδίας, τη Μάξιμα, από την Αργεντινή, το παρελθόν της οποίας  συνεχίζει να απλώνει βαριά την σκιά του πάνω της τόσο για τους συμπατριώτες της όσο και για τους Ολλανδούς αφού ο  πατέρας της, Χόρχε Σορεγιέτα, υπήρξε υπουργός Γεωργίας στη δικτατορία του Βιντέλα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News