default-image

Χάος με τις μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω... λάθους!

Κρήτη
Χάος με τις μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω... λάθους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξέρετε τι μπορεί να προκαλέσει ένα απλό συντακτικό λάθος; Στην Ελλάδα του σήμερα ακόμη και το απόλυτο χάος στις αγοραπωλησίες ακινήτων σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα! Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, μια συντακτική γκάφα του νομοθέτη, η οποία αφορούσε αποκλειστικά στο καθεστώς αγοραπωλησίας γης σε ιδιωτικά νησιά και βραχονησίδες, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν "μύλος" οι αγοραπωλησίες ακινήτων σε όλα τα νησιά. Και σε μεγάλο βαθμό και στην Κρήτη, όπου υποθηκοφύλακες και συμβολαιογράφοι μάλιστα παλεύουν ακόμα να βρουν την άκρη για το τι τελικά ισχύει νομικά...

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Για να το πούμε πολύ απλά. Το ελληνικό κράτος επιχείρησε να αλλάξει το νόμο που αφορά στο καθεστώς αγοραπωλησιών και απόκτησης ιδιοκτησιών στα μικρά νησάκια. Δηλαδή στα ιδιωτικά νησιά και στις βραχονησίδες, οι οποίες βγαίνουν στο σφυρί για να μπουν χρήματα στο κρατικό ταμείο. Για να απλουστεύσουν λοιπόν αλά... fast track τις διαδικασίες και για να μην μπλέκει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής-επενδυτής με ένα κάρο υπουργεία και υπηρεσίες, σκέφτηκαν στην κυβέρνηση το εξής: Να καταστήσουν ως μοναδικό αρμόδιο για τις μεταβιβάσεις γης στα ιδιωτικά νησιά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφαιρώντας τις συναρμοδιότητες από άλλα υπουργεία.

Γκάφα ολκής!

Μέχρι εδώ, θα πει κανείς, καλά. Αν και πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν κάθετα με τις μεθοδεύσεις και τους σχεδιασμούς "ξεπουλήματος" των νησίδων της χώρας. Εν πάση περιπτώσει, για να μείνουμε στο θέμα μας, στην κυβέρνηση έφτιαξαν άρον-άρον ένα νέο νόμο. Όμως, πάνω στη βιασύνη, στον πανικό τους ή από ανθρώπινο λάθος, τα έκαναν θάλασσα... Αντί να συμπεριλάβουν στο νέο νόμο τα ακίνητα των βραχονησίδων, συμπεριέλαβαν όλα τα ακίνητα σε όλα τα νησιά. Από το μεγαλύτερο νησί, την Κρήτη, και τα υπόλοιπα μεγάλα νησιά, μέχρι το πιο μικρό νησάκι!

Για την γκάφα ολκής, όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε σχετικό αναλυτικό δημοσίευμά της η zougla.gr, δε χρειάστηκε παρά μονάχα ένας λανθασμένος επιθετικός προσδιορισμός. Συγκεκριμένα, αντί ο νόμος να αναφέρει ότι το υπουργείο Άμυνας είναι υπεύθυνο για την απόκτηση δικαιωμάτων σε ιδιωτικές νήσους, καθώς και σε ακίνητα ιδιωτικών νήσων, αναγράφει ότι το εν λόγω υπουργείο είναι υπεύθυνο για την απόκτηση δικαιωμάτων σε ιδιωτικά ακίνητα νήσων.

Το παραπάνω συντακτικό λάθος είχε σαν αποτέλεσμα να "παγώσουν" όλες οι συναλλαγές ακινήτων στα νησιά, καθώς αυτές απαιτούσαν την έγκριση του υπουργείου Άμυνας. Έγκριση η οποία όμως δεν μπορούσε να δοθεί για ακίνητα που βρίσκονται σε νησιά που δεν είναι ιδιωτικά!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News