Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Στάχτη τουλάχιστον 11.000 στρέμματα - Η προσωρινή αποτίμηση της καταστροφής

Ελαιώνες πάνω από το 50% της αποτεφρωμένης έκτασης - Η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς οδήγησε σε περαιτέρω μετρήσεις, διεργασία που συνεχίζεται από τις αντίστοιχες δομές της Περιφέρειας και θα ολοκληρωθεί άμεσα, οπότε και θα είναι διαθέσιμα τα οριστικά αποτελέσματα

Οι τελευταίες μέρες σημαδεύτηκαν από μεγάλης έντασης πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγ. Βασιλείου, στους οικισμούς Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες.

Υπενθυμίζεται ότι έξι κοινότητες και συγκεκριμένα το Ροδάκινο, Ορνέ, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Σαχτούρια, βρίσκονται από χτες Τρίτη 19 Ιουλίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω ψηφιακών εργαλείων, προέβη σε ποσοτική και ποιοτική αποτίμηση της πυρκαγιάς, απεικονίζοντας σε χάρτες, το μέγεθος και το είδος της πληγείσας περιοχής. Μέσω των αναφορών αυτών, επιχειρησιακά, η Περιφέρεια είχε σαφή εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς.

Σε συνδυασμό και με την ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Άμεσης Χαρτογράφησης Copernicus emergency mapping, τα αποτελέσματα της λεπτομερούς αποτίμησης μέσω του GIS CRETE για τις χρήσεις γης κατά Corine έως και τις 18 Ιουλίου 2022, έχουν ως εξής:

Σύνολο αποτεφρωμένης έκτασης 11.373, 03 στρέμματα.

  • Ελαιώνες 53,1%
  • Αμπελώνες 5,4%
  • Γεωργική γη (καλλιέργειες) 11,5%
  • Φυσικοί βοσκότοποι 15,4%
  • Σκληροφυλλική βλάστηση 14%
  • Άλλα 0,6%

Παρόμοια ανάλυση είναι διαθέσιμη και για τις κατηγορίες σύμφωνα με την ταξινόμηση δασικών εκτάσεων.

Η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες, οδήγησε σε περαιτέρω μετρήσεις και επανεκτίμηση μέσω του GIS CRETE, διεργασία που συνεχίζεται από τις αντίστοιχες δομές της Περιφέρειας και θα ολοκληρωθεί άμεσα, οπότε και θα είναι διαθέσιμα τα οριστικά αποτελέσματα.

Ο εντοπισμός και η ψηφιοποίηση των αποτεφρωμένων εκτάσεων, βασίστηκε στις δυνατότητες της υποδομής γεωχωρικών Πληροφοριών GIS CRETE και στην υπηρεσία δορυφορικών δεδομένων της Περιφέρειας μέσω του Sentinel-2, τα οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμα, στο διαδραστικό χάρτη.

Τέλος, σημειώνεται πως όλη την αντιπυρική περίοδο του έτους 2022, σύμφωνα με την επίσημη οδηγία της Πολιτικής Προστασίας, οι χάρτες απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4 & 5, είναι ελεύθερα διαθέσιμοι για τους πολίτες μέσω του GIS CRETE.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια