Ποιμενάρχης Ρεθύμνου Πρόδρομος στο neakriti.gr: «Χρέος μας να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο» (βίντεο)

Κρήτη
Ποιμενάρχης Ρεθύμνου Πρόδρομος στο neakriti.gr: «Χρέος μας να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξομολόγηση καρδιάς του νέου ποιμενάρχη Ρεθύμνου Προδρόμου στο neakriti.gr

Μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης σε κάθε συνάνθρωπό μας που η ψυχή του δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως, ειδικά αυτή την ταραγμένη περίοδο, στέλνει λίγο πριν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Πρόδρομος.

Ο ιεράρχης του Ρεθύμνου, ανοίγοντας την καρδιά του στο neakriti.gr, μιλά για τις πρώτες τριάντα ημέρες της διακονίας του στη Μητρόπολη, για τις ανοικτές αγκαλιές των πιστών που τον περιβάλλουν, αλλά και για τον αγώνα που προτίθεται να δώσει με τη βοήθεια Θεού και ανθρώπων, ώστε κανείς από το ποίμνιό του - όπως λέει - να μην αισθάνεται μόνος ή εγκαταλελειμμένος.

Ένας μήνας συμπληρώθηκε στις 19 Απριλίου από την έλευσή του στο Ρέθυμνο αναλαμβάνοντας τα ηνία της τοπικής Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος άνοιξε - όχι τα χαρτιά του - αλλά την καρδιά του στη “Νέα Κρήτη”, μιλώντας μας για τους στόχους που έχει θέσει υπηρετώντας ταπεινά, με ήθος και συνέπεια, το ποίμνιο της μητροπόλεώς του.

Έχοντας επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις και επικαλούμενος τη βοήθεια του Πανάγαθου Θεού και της Παναγίας, προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο των αδύναμων συνανθρώπων μας, να “σηκώσει” το βάρος από τον σταυρό τους και να βρεθεί κοντά σε κάθε ψυχή που δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως αυτή την περίοδο και που έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον Θεό.

«Ο Χριστός σταυρώθηκε για κάθε έναν άνθρωπο», μας λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η τοπική μας Εκκλησία στάθηκε πάντοτε μέχρι σήμερα στο πλευρό των εμπερίστατων συνανθρώπων μας και έτσι θα συνεχίσουμε σ’ αυτή την προοπτική, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να αισθάνεται μόνος του ή εγκαταλελειμμένος. Είναι χρέος μας να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο».

Το τροπάριο της Κασσιανής

Ο κ.κ. Πρόδρομος, με αφορμή το τροπάριο της Κασσιανής - που ψάλλεται στις εκκλησίες το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης και μιλά για μια πόρνη γυναίκα που μετανόησε - καλεί τους πιστούς να μη βάζουν “ταμπέλες” στους ανθρώπους, παρά να αφήσουν την καρδιά τους ανοικτή - όπως λέει - και τον Θεό για να κρίνει.

«Τι μας λέει το τροπάριο της Κασσιανής; Ότι μια μετανοούσα πόρνη γυναίκα σώζεται και ένας μαθητής που είναι δίπλα στον δάσκαλό του χάνεται. Έτσι λοιπόν, σας παρακαλώ να μη βάλουμε “ταμπέλες” ποτέ σε ανθρώπους. Να αφήσουμε την καρδιά μας ανοιχτή για όλους και να αφήσουμε τον μόνο δικαιοκρίτη Θεό να κρίνει εκείνος κατά τη δικαία του κρίση».

Το ευχέλαιο στον Άγιο Λουκά

Ο ιεράρχης του Ρεθύμνου - που το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης τέλεσε το ιερό μυστήριο του ευχελαίου στην εκκλησία του Αγίου Λουκά, που βρίσκεται στο προαύλιο του νοσοκομείου - στρέφει το βλέμμα του ουρανό, αγκαλιάζει και προσεύχεται για κάθε πονεμένο και νοσηλευόμενο συνάνθρωπό μας, προσφέροντας απλόχερα δύναμη, κουράγιο και αγάπη.

«Με το μυστήριο του ευχελαίου στεκόμαστε δίπλα τους και με τη διάπυρη προσευχή μας ενδυναμώνουμε και υποστηρίζουμε όλους τους ανθρώπους που υπηρετούν στον χώρο της υγείας».

Με ανοιχτές αγκάλες - Συγκινημένος από την αγάπη των πιστών του Ρεθύμνου

Ευχαριστώντας τον Θεό για την ευλογία που του έδωσε να βρεθεί στο Ρέθυμνο και μάλιστα στη θέση του Επισκόπου, μιλά με ευγνωμοσύνη για τους προκατόχους του, αλλά και για τη ζεστασιά με την οποία τον περιβάλλει το ποίμνιό του.

Μνημονεύει με λόγια αγάπης τον νυν Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, αλλά και τους μακαριστούς Μητροπολίτες του Ρεθύμνου (Άνθιμο, Θεόδωρο, Τίτο και τους πριν από αυτούς) που βρέθηκαν στο τιμόνι της τοπικής Εκκλησίας και που - όπως λέει - έβαλαν και εκείνοι με την σειρά τους το δικό τους λιθαράκι.

«Πραγματικά όλο αυτό το διάστημα βρίσκω απέναντί μου μόνο χέρια και αγκαλιές ανοικτές και χαίρομαι για αυτό. Και δοξάζω τον Θεό γιατί είναι δώρο και ευλογία Του και στη ζωή μου και στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας. Άλλωστε, η Εκκλησία μας έχει συνέχεια και ο καθένας καλείται να βάλει το δικό του λιθαράκι στην πορεία αυτή, κοινωνίας με τον Θεό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News