Ρέθυμνο

Γυμνάσιο Ανωγείων: Tα έκαναν γυαλιά - καρφιά και έκλεψαν πετρέλαιο

Απίστευτοι βανδαλισμοί προκάλεσαν οργή

Θρανία αναποδογυρισμένα, ολική καταστροφή ενός αερόθερμου-καλοριφέρ, σοβαρές υλικές ζημιές στον δια δραστικό προτζέκτορα που κοστίζει πάνω από 2.000 ευρώ, το πάτωμα γεμάτο σπασμένα αντικείμενα, κουτιά αναψυκτικών και γόπες και το…κερασάκι στην τούρτα ήταν σημεία εντός της αίθουσας που κάποιοι θεώρησαν ως τουαλέτες κάνοντας εκεί την φυσική τους ανάγκη.

Αυτή την εικόνα αντίκρισαν σε αίθουσα του Σταυράκειου Γυμνασίου Ανωγείων καθώς και σε εξωτερικούς χώρους και σημεία άθλησης, μετά τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Η υπάλληλος της καθαριότητας του Γυμνασίου που έφτασε σήμερα νωρίς στο σχολείο διαπίστωσε την παραβίαση σε παράθυρο αίθουσας διδασκαλίας και ανοίγοντας την πόρτα βρέθηκε σε ένα θέαμα που μόνο σε πολιτισμένο κόσμο δεν αρμόζει. Την Παρασκευή που έκλεισαν οι υπάλληλοι καθαριότητας  το σχολείο δεν υπήρχαν αυτές οι ζημιές για αυτό αναφέρουμε ότι έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι εικόνες προκαλούν αποτροπιασμό, θλίψη, οργή και απογοήτευση . Απαράδεκτες εικόνες για ένα σχολείο που με αίμα και κόπο ίδρυσε ο Μιχαήλ Σταυράκης το 1954 και σήμερα κάποιοι δεν σέβονται καθόλου ούτε αυτόν αλλά ούτε και τους γονείς τους που ίσως φοίτησαν εκεί.

Συστηματική κλοπή πετρελαίου

Στους χώρους άθλησης οι ίδιοι προφανώς δράστες έσπασαν τα τέρματα το γηπέδου, ξήλωσαν τα ξύλινα καλαθάκια απορριμμάτων και τα έβαλαν…καλάθι στις μπασκέτες, έσπασαν την υδρορροή, κατέστρεψαν έναν πίνακα της ΔΕΗ. Παράλληλα συστηματικά τους τελευταίους μήνες της καραντίνας, από τον Απρίλιο και μετά υπάρχει και κλοπή πετρελαίου (περίπου 300 λίτρων κάθε φορά ) από την αποθήκη δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ.

Η υπάλληλος της καθαριότητας ανέφερε αμέσως το περιστατικό στην διευθύντρια του Γυμνασίου Δήμητρα Στασινού, η οποία ενημέρωσε άμεσα την αστυνομία και τον Δήμο Ανωγείων. Η ΑΝΩΓΗ έκανε αυτοψία στον χώρο ενώ υπάλληλος του δήμου φρόντισε για το σπασμένο ρολόι της ΔΕΗ που ήταν και επικίνδυνο για ηλεκτροπληξία κάποιου που θα πλησίαζε κοντά χωρίς να γνωρίζει.

Αυτψία έκανε η διευθύντρια του Γυμνασίου και άνθρωπος του δήμου , αλλά η αστυνομία όχι, με το επιχείρημα σύμφωνα με το anogi.gr ότι δεν μπορούν να συλλεγούν αποτυπώματα λόγω της ιδιομορφίας του σχολείου που έχει εκατοντάδες αποτυπώματα μαθητών και καθηγητών και γονέων παντού στον χώρο.

Η έλλειψη αστυνόμευσης στα Ανώγεια έρχεται και πάλι στο προσκήνιο αλλά χωρίς καμία εξέλιξη. Αίτημα των καθηγητών στις συνομιλίες μας είναι η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας, αλλά και ο πλήρης φωτισμός το βράδυ και στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του σχολείου. Ο δήμος έχει έρθει και στο πρόσφατο παρελθόν σε επαφές με εταιρεία με κάμερες ασφαλείας που είναι και ο ιδιοκτήτης της Ανωγειανός αλλά δεν προχώρησε ακόμα στην τοποθέτηση τους.

Διευθύντρια: Ζητήσαμε κάμερες ασφαλείας

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Γυμνασίου Ανωγείων Δήμητρα Στασινού «Ενημερώθηκα περίπου στις 11 π.μ σήμερα Δευτέρα από την καθαρίστρια του σχολείου μας για το γεγονός της παραβίασης μιας τάξης και τους βανδαλισμούς. Κατέβηκα αμέσως, είδα τις ζημιές που έγιναν όπως είδατε και εσείς, και απλά δε θέλω να πιστέψω ότι υπήρξαν μαθητές αυτού του σχολείου, είτε ακόμα και απόφοιτοι που κάποια στιγμή πέρασαν από εδώ και καταστρέφουν το δεύτερο σπίτι τους. Κάθε μέρα δίνουμε ένα αγώνα να προσφέρουμε ότι μπορούμε στα παιδιά σε παιδεία και γνώσεις. Η Παιδεία όμως προϋποθέτει και το σεβασμό και προς τον άνθρωπο και προς το μέρος που περνάς τη μισή σου μέρα. Να σέβεσαι και όχι να καταστρέφεις.

Μπαίνοντας στη τάξη είδα αναποδογυρισμένα θρανία, το παράθυρο ανοιχτό, βιβλία πεταμένα, να έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά αερόθερμο καλοριφέρ, βλάβες στον επιτοίχιο διαδραστικό προτζέκτορα. Αποτσίγαρα και κουτάκια παντού κάτω και κάποιος πραγματοποίησε την ανάγκη του μέσα στην σχολική αίθουσα. Όλα έγιναν το σαββατοκύριακο, είδατε και τις ζημιές στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο πίσω στους χώρους άθλησης, στην υδρορροή.

Από την περασμένη χρονιά παρατηρήσαμε πρώτη φορά κλοπή πετρελαίου από το λέβητα μας. Είχαμε ενημερώσει το δήμο. Ζητήσαμε από το δήμο κάμερες ασφαλείας που να λειτουργούν φυσικά μόλις λήγουν τα μαθήματα. Παρόλο που ήρθε εκπρόσωπος μιας εταιρίας μέσω του δήμου, τελικά δεν έγινε τίποτα. Φέτος με την έναρξη της χρονιάς είχαν κλέψεις πάλι μια σημαντική ποσότητα, ενημέρωσα και πάλι το δήμο και επέμεινα στην τοποθέτηση καμερών για να λυθούν τα προβλήματα αλλά όπως βλέπετε δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής. Ούτε κάμερες, ούτε η πιο εύκολη λύση που προτείναμε να μπουν προβολείς ώστε να φωτίζεται  το σχολείο και στην μπροστινή αυλή και στην πίσω κάτι που ίσως να ήταν αποτρεπτικό για αυτούς τους νεαρούς που μπαίνουν και κάνουν τις ζημιές.

Ενημέρωσα το αστυνομικό τμήμα Ανωγείων και το δήμο. Η Αστυνομία μου είπε να πάω να κάνω μήνυση κατά αγνώστων και αυτό θα κάνω άμεσα. Μου είπαν ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να έρθουν γιατί δεν είναι εύκολη η συλλογή αποτυπωμάτων σε ένα σχολείο. Υπάρχουν όμως γόπες και κουτάκια αναψυκτικών και ίσως θα μπορούσαν να κάνουν κάτι μέσω αυτών των ευρημάτων, η στα τζάμια στο παράθυρο  από όπου μπήκαν.

Ήρθατε και εσείς ως ΑΝΩΓΗ εδώ, θέλουμε με αυτό τον τρόπο να πιέσουμε όλοι μαζί τις καταστάσεις να βρεθεί επιτέλους μια λύση. Είναι ντροπή να γίνεται όλο αυτό εδώ, σε έναν ιερό χώρο. Ελπίζω άμεσα να υπάρξουν δράσεις από τους αρμόδιους φορείς».

Φωτογραφίες: anogi.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια