«Άνω-κάτω» οι φοιτητές Κοινωνιολογίας

Ρέθυμνο
«Άνω-κάτω» οι φοιτητές Κοινωνιολογίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήσυχοι οι φοιτητές για την καθυστέρηση που παρατηρείται μέχρι να πάρουν το πτυχίο τους

Τη δυσαρέσκεια δεκάδων φοιτητών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο έχει προκαλέσει ο μικρός αριθμός των φοιτητών που επιλέγονται για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια που διεξάγονται στη διάρκεια του εξαμήνου. Και μάλιστα πρόκειται για σεμινάρια που χαρακτηρίζονται καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Όπως εξήγησαν μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο φοιτητής της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Μάριος Κωνσταντινίδης, καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του ίδιου τμήματος, Κατερίνα Πενταράκη, το θέμα των σεμιναρίων, σε συνδυασμό με τις δύσκολες - οικονομικά - συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αναγκάζει πολλούς από αυτούς να εγκαταλείπουν το Ρέθυμνο πριν καν πάρουν το πτυχίο τους!

Ειδικότερα, έντονα ανήσυχοι εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα οι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνιολογίας της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου, στο Ρέθυμνο, για την καθυστέρηση που παρατηρείται μέχρις ότου να πάρουν το πτυχίο τους.

Όπως ισχυρίζονται, πέρα από τη γενικευμένη υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ της χώρας, ένα ακόμα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στον χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών τους. Πρόκειται για τα σεμινάρια που καλούνται να παρακολουθήσουν, στα οποία όμως επιλέγονται το πολύ 20 φοιτητές ανά σεμινάριο, με συνέπεια κάποιοι από αυτούς να μένουν εκτός.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους φοιτητές του τμήματος, το θέμα των σεμιναρίων, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, δηλαδή τα αβάσταχτα έξοδα για τη στέγαση, τη σίτιση και γενικά για την επιβίωση ενός φοιτητή μακριά από τον τόπο κατοικίας του, αναγκάζει πολλούς από αυτούς να εγκαταλείπουν το Ρέθυμνο πριν καν πάρουν το πτυχίο τους!

«Θεωρείται αδιανόητο στις μέρες μας ένας φοιτητής να δουλεύει για να μην επιβαρύνει οικονομικά την οικογένειά του και παράλληλα να σπουδάζει. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι στην πράξη δεν υπάρχει δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση», σχολίασε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας ο Μάριος Κωνσταντινίδης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι τα όσα ανέφερε και η Κατερίνα Πενταράκη.

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» του Τμήματος Κοινωνιολογίας επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Με την αρχή αυτού του εξαμήνου εμφανίστηκε στο τμήμα μας πάλι το πρόβλημα με την επιλογή των φοιτητών στα σεμινάρια. Πιο συγκεκριμένα, απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουμε πτυχίο είναι να δηλώσουμε και να παρακολουθήσουμε 5 σεμινάρια, στα οποία επιλέγονται το πολύ 20 φοιτητές ανά σεμινάριο.

Αυτό, σε συνδυασμό κυρίως και με τον μικρό αριθμό προσφερόμενων σεμιναρίων, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να καθυστερούμε κατά πολύ να πάρουμε το πτυχίο μας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα (αβάσταχτα έξοδα για τη στέγαση, τη σίτιση και την επιβίωση ενός φοιτητή), αναγκάζει πολλούς από εμάς να εγκαταλείπουμε το Ρέθυμνο πριν καν πάρουμε το πτυχίο μας!

Φυσικά, το πρόβλημα δεν... έπεσε απ’ τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου μας! Με ευθύνη και παλαιότερων και τωρινών κυβερνήσεων τα Ανώτατα Ιδρύματα έχουν φτάσει σε σημείο να λειτουργούν με το 80% της κρατικής χρηματοδότησης που είχαν το 2012!

Αυτό, εκτός των άλλων, σαν επακόλουθο έχει τη χρόνια υποστελέχωση και του δικού μας τμήματος, με τα μέλη ΔΕΠ να είναι ελάχιστα μπροστά στο πλήθος των φοιτητών.

Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος, με πρωτοβουλία μας καλέστηκε έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου, στην οποία αποφασίστηκε να γίνει κινητοποίηση στον πρόεδρο του τμήματος για να τονιστεί το πρόβλημα και να διεκδικηθεί η λύση του.

Σε αυτήν, μέσα σε ένα πνεύμα αποδοχής της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στο τμήμα, ο πρόεδρος του τμήματος χαρακτήρισε τα αιτήματά μας «δίκαια μεν, αλλά ανέφικτα». Εμείς βάλαμε αιτήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με κάποιους τρόπους άμεσης ανακούφισης του προβλήματος στο παρόν εξάμηνο, αλλά και με κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν για να δοθεί οριστική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ωστόσο, ο κ. Ζαϊμάκης τόνιζε πως πολλά από αυτά είναι αδύνατον να γίνουν. Σε αυτό συνέβαλαν και οι άλλες δυνάμεις του Δ.Σ., όπως η ΠΑΣΠ και τα ΕΑΑΚ, που κράτησαν λίγο-πολύ στάση παρατηρητή και δε φώτισαν την πραγματική αιτία του προβλήματος. Αποτέλεσμα αυτής μας της δράσης ήταν να υπάρξει δέσμευση ότι θα εξεταστούν όλα τα σεμινάρια άλλη μια φορά και θα καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις από σεμινάρια που οι υπεύθυνοι καθηγητές είχαν αρνηθεί να συμπληρώσουν τον αριθμό των 20 ατόμων.

Φυσικά αυτή μας η κατάκτηση μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση. Ωστόσο χρειάζεται να συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές και τη ζωή μας! Διεκδικούμε:

- Κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα σεμινάρια. Δημιουργία δεύτερων τμημάτων. Κανείς έξω από υποχρεωτικά σεμινάρια!

- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου και των τμημάτων στο ύψος των αναγκών.

- Χορήγηση έκτακτου χρηματικού κονδυλίου για την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών.

- Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού καθηγητών για να λειτουργεί κανονικά το τμήμα και να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών.

- Ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο. Πτυχίο που να ενσωματώνει όλη την απαραίτητη γνώση για το αντικείμενο, τις νέες εξελίξεις των επιστημών και τεχνολογιών.

- Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων-αποφοίτων-πανεπιστημίων.

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα και συλλογική σύμβαση εργασίας που να εξασφαλίζει σύγχρονους κι αξιοπρεπείς όρους δουλειάς.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να συσπειρωθούν στον φοιτητικό τους σύλλογο και να ενώσουν τη φωνή τους με αυτούς που παλεύουν σήμερα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας και μπαίνουν μπροστά στη διεκδίκηση για κάθε τι μικρό και μεγάλο καθημερινά».

«Αναζητείται η «χρυσή τομή»

Διεκδικούν λύσεις εδώ και τώρα

Οι φοιτητές, που διεκδικούν οριστική λύση στο πρόβλημά τους, έχουν ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνιολογίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή», κάτι το οποίο - όπως λένε - δε θα αργήσει να συμβεί.

Ωστόσο, αξιώνουν από την Πολιτεία την άμεση πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου και τη χορήγηση έκτακτου χρηματικού κονδυλίου για την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News