default-image

Αποζημίωση αλλά όχι για όλους για τη φωτιά στο Αρκάδι

Ρέθυμνο
Αποζημίωση αλλά όχι για όλους για τη φωτιά στο Αρκάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τους 58 οι 48 πέρασαν στην δεύτερη φάση - Παράπονα και γκρίνιες για όσους έμειναν

Είδαν το βιος τους να καταστρέφεται στη φωτιά, όμως δύο χρόνια μετά, κάποιοι εξ αυτών θα αποζημιωθούν. 57 χιλιάδες ευρώ θα μοιραστούν, 11 δικαιούχοι, από τρία χωριά της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου του δήμου Ρεθύμνου και των οποίων το φυτικό κεφάλαιο καταστράφηκε σε ποσοστό άνω του 30%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ καταστράφηκε και ζωικό κεφάλαιο, δεν προβλέπεται σχετική αποζημίωση.

Δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά σε πέντε χωριά της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου του δήμου Ρεθύμνου, ήρθε η ώρα για τις αποζημιώσεις. Από τους 58 που υπέβαλαν αίτηση για αποζημίωση αρχικά, οι 48 πέρασαν στην δεύτερη φάση, ενώ 11 εν τέλει θα λάβουν αποζημίωση που ανέρχεται σε 57 χιλιάδες ευρώ συνολικά.

Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει αργά τη νύχτα και λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν, έλαβε γρήγορα διαστάσεις. Έκαψε 6 χιλιάδες στρέμματα γεωργικής έκτασης και βοσκοτόπων, όπως και ζωικό κεφάλαιο στα χωριά Αμνάτος, Καβούσι, Κυριάννα, Μέση και Χάρκια.

Οι δικαιούχοι που θα λάβουν αποζημιώσεις με τα μέχρι στιγμής στοιχεία προέρχονται από τους οικισμούς Κυριάννα, Μέση και Χάρκια, ενώ υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου για την υποβολή ένστασης και επανεξέτασης του φακέλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργο Κατσανέβα, καταγράφονται παράπονα από τους μη επιλεγμένους για αποζημίωση, όμως τα κριτήρια ήταν αυστηρά. Μεταξύ άλλων θα έπρεπε ο δικαιούχος να είναι κάτω των 70 ετών, μόνιμος κάτοικος Κρήτης και με εισόδημα κάτω των 40 χιλιάδων ευρώ.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News