Ρέθυμνο

Δυσεύρετα τα σπίτια προς ενοικίαση από εκπαιδευτικούς

Μετά την εμφάνιση του προβλήματος στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, έκανε την εμφάνισή του και στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπου τα σπίτια προς ενοικίαση από εκπαιδευτικούς είναι δυσεύρετα και σε απαγορευτικές τιμές. Οι ιδιοκτήτες προτιμούν να τα διαθέσουν σε βραχυχρόνια μίσθωση παρά στη συνηθισμένη ενοικίαση, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην αγορά ακινήτων.

Αναπληρωτές καθηγητές δηλώνουν στην ΕΛΜΕ ότι δε θα προτιμήσουν το Ρέθυμνο για να υπηρετήσουν ως εκπαιδευτικοί. Τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια είναι ελάχιστα, πανάκριβα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των καθηγητών. Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, όπως αναφέρει ο γραμματέας Χρήστος Σουρουλής, απευθύνει δημόσιο κάλεσμα στους τοπικούς φορείς του νομού να συνεργαστούν μαζί της, ώστε να περιοριστεί το οξύ πρόβλημα εύρεσης στέγης από αναπληρωτές καθηγητές.

Αυτή η πραγματικότητα έρχεται να προστεθεί στην αργοπορημένη στελέχωση έως υποστελέχωση των δομών εκπαίδευσης από την πλευρά της Πολιτείας, ενώ, αν ισχύσει η υπομοριοδότηση των σχολικών μονάδων του νομού, το πρόβλημα θα γίνει πάρα πολύ έντονο και θα συμβάλει στην αύξηση της μαθητικής διαρροής και του κινδύνου να κλείσουν σχολεία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΛΜΕΡ, ενώ το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί και από φορείς του τουρισμού, που αναγνωρίζουν την έλλειψη κατάλληλων διαθέσιμων σπιτιών και την ασυδοσία που επικρατεί στη βραχυχρόνια μίσθωση οικημάτων.

«Το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να γίνει υπόθεση των τοπικών Αρχών και της τοπικής κοινωνίας, ως μια σοβαρή υπόθεση που αφορά τη μόρφωση των παιδιών μας», θεωρούν οι εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου, βιώνοντας ταυτόχρονα την απαξίωση του λειτουργήματός τους.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αναφέρει: «Είναι κοινός τόπος πλέον ότι η δυσκολία εύρεση στέγης προς ενοικίαση από αναπληρωτές έχει φτάσει να λειτουργεί αποτρεπτικά σε πολλούς συναδέλφους μας να δηλώσουν στις προτιμήσεις τους τον νομό Ρεθύμνου.

Η ΕΛΜΕ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, τις οποίες θα εντείνει το επόμενο διάστημα. Από την πλευρά τους, όσοι φορείς (Δήμοι, Αντιπεριφέρεια, Σύλλογοι Γονέων κ.ά.) έχουν να μας προτείνουν αποτελεσματικές λύσεις, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας στα τηλέφωνα 6972/582.328, 6946/427.261 και 6993/985.739 ή στο mail: elmereth@gmail.com».

 

Σχόλια