Ρέθυμνο

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις στη δίκη για το θάνατο της Στέλλας

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης στα Χανιά η εκδίκαση της υπόθεσης του θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη τον Απρίλιο του 2011 στο Ρέθυμνο.

Η δίκη άρχισε πριν από περίπου ένα μήνα μετά από πολλές αναβολές, με την οικογένεια της άτυχης κοπέλας να ζητά δικαίωση και τις Ενώσεις Γιατρών των νοσοκομείων Ρεθύμνου και Χανίων να στέκονται στο πλευρό των κατηγορουμένων συναδέλφων τους. Στο εδώλιο κάθονται οι δύο ειδικευόμενοι τότε γιατροί, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως καθώς και ένας 29χρονος Ρεθυμνιώτης, που πρωτόδικα καταδικάστηκε για βιασμό.

Στην ακροαματική διαδικασία της 18ης Μαΐου κατέθεσε μεταξύ άλλων ο ιατροδικαστής κ. Αντώνης Παπαδομανωλάκης: «Εκείνη την ημέρα με κάλεσε η Ασφάλεια Ρεθύμνου για να εξετάσω ζωντανό άτομο. Δεν πρόλαβα. Η κοπέλα εξέπνευσε. Λίγες ώρες μετά διενήργησα τη νεκροψία» είπε ενώπιον του δικαστηρίου. Ο κ. Παπαδομανωλάκης υποστήριξε ακόμη ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της μακροσκοπικής έρευνας ο θάνατος επήλθε από εγκεφαλικό και πνευματικό οίδημα και ότι δεν υπήρχαν τραυματικές κακώσεις. Επανέλαβε ότι περίπτωση θανάτου από μέθη δεν έχει καταγραφεί στα χρόνια που ασκεί τα καθήκοντα του και ότι ανάλογο περιστατικό έχει συναντήσει μόνο στη διεθνή βιβλιογραφία.

Δύο νοσηλεύτριες που είχαν βάρδια τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου του 2011 όταν η Στέλλα Ακουμιανάκη διακομίσθηκε στα ΤΕΠ του νοσοκομείου Ρεθύμνου με οξεία μέθη και ο υπάλληλος σεκιούριτι του νοσηλευτικού ιδρύματος, κατέθεσαν για όσα συνέβησαν.

Ανατριχιαστικά ήταν τα λόγια της μάνας της 16χρονης Στέλλας για την εικόνα που αντίκρισε στο νοσοκομείο. Όπως ανέφερε στην κατάθεσή της: "Όταν ειδοποιήθηκα το πρωί από το νοσοκομείο Ρεθύμνου και έφτασα στο σημείο, με ενημέρωσε γιατρός ότι έφεραν το παιδί με οξεία μέθη , πως έπαθε ανακοπή αλλά την επανέφεραν και στη συνέχεια ότι έπαθε εγκεφαλικό οίδημα. Αμέσως τηλεφώνησα στον άντρα μου και του είπα “έλα γρήγορα το παιδί πεθαίνει’’. Η Στέλλα ήταν αγνώριστη. Το κεφάλι της ήταν πρησμένο, σαν υδροκέφαλο… Εκείνη την ημέρα γινόταν ένα μπάχαλο στο νοσοκομείο. Δεν υπήρχε κανένας γιατρός και νοσηλευτικό προσωπικό. Το παιδί μου το έβαλαν στο διάδρομο υποτίθεται για να το παρακολουθεί γιατρός. Ποιος γιατρός αφού δεν υπήρχε;".

Η ακροαματική διαδικασία που άρχισε εκ νέου το πρωί θα διακοπεί το μεσημέρι και  θα συνεχιστεί μεθαύριο Τετάρτη 13 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι οι τρεις κατηγορούμενοι δικάστηκαν σε πρώτο βαθμό τον Μάρτιο του 2015. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων είχε κρίνει ένοχο τον μεγαλύτερο εκ των δύο φίλων της Ακουμιανάκη ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για την πράξη του βιασμού και καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών. Ωστόσο, η Έδρα έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του, κάτι που σημαίνει ότι ο καταδικασθείς είναι ελεύθερος μέχρι την έκδοση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Σχόλια