Λασίθι

Λασίθι: Έντονος προβληματισμός για τη διακοπή λειτουργίας των Εργαστηρίων ΑμΕΑ

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή μητέρας που καταγγέλει το πρόβλημα - Η επιστολή εστάλη προς το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης και τη Διεύθυνση Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου και κατατέθηκε στην Βουλή από τον βουλευτή, Μανόλη Θραψανιώτη

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί επιστολή μίας μητέρας, στην οποία καταγγέλεται η διακοπή των εργαστηρίων απασχόλησης και κατάρτισης για τα ενήλικα παιδιά Α.Μ.Ε.Α τα οποία λειτουργούσαν στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Λασιθίου έως και την περίοδο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι σε άλλα κέντρα, τα εργαστήρια αυτά έχουν επαναλειτουργήσει, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Λασίθι δεν λειτουργεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των γονιών και την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση γονείς και βουλευτής Λασιθίου, ζητούν να μάθουν τους λόγους, για τους οποίους το κέντρο στο Λασίθι δεν έχει προχωρήσει στην επανεκκίνηση των εργαστηρίων.

Ακολουθούν η επιστολή της μητέρας προς το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης και τη Διεύθυνση Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου και η σχετική Αναφορά στην Βουλή.

«Αξιότιμοι κύριοι,

ονομάζομαι Ελένη Φαζού – Κουργιαντάκη, μητέρα της Μαρίας Κουργιαντάκη μίας κοπέλας Α.Μ.Ε.Α., 45 ετών με νοητική υστέρηση.

Με την παρούσα επιστολή μου επιθυμώ να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για τη διακοπή των εργαστηρίων απασχόλησης και κατάρτισης για τα ενήλικα παιδιά Α.Μ.Ε.Α της περιοχής μας όπως αυτά λειτουργούσαν στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου έως και την προ-covid εποχή (Φεβρουάριος 2020). Δυστυχώς, ενώ σε άλλα κέντρα τα εργαστήρια αυτά έχουν επαναλειτουργήσει, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο δικό μας Ίδρυμα έχει «παγώσει» κρατώντας εγκλωβισμένα μέσα στα σπίτια τόσο τα παιδιά μας όσο και εμάς τους γονείς. Επειδή απευθύνομαι σε ειδικούς της κοινωνικής πρόνοιας και υγείας αντιλαμβάνεστε τι επιπτώσεις έχει αυτό στην ψυχική υγεία των παιδιών μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσκολίες πια της καθημερινότητάς μας.

Ζητώ να με ενημερώσετε εγγράφως ως αρμόδιοι φορείς τους λόγους για τους οποίους το παράρτημα έκλεισε τα εργαστήρια.

  • Αν υπάρχει σχετική εγκύκλιος να κοινοποιηθεί.
  • Αν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, σε ποιες ενέργειες έχετε επέλθει προς κάλυψη των απαιτούμενων εργασιακών θέσεων.
  • Αν θεωρείτε ότι δε συμπληρώνεται αριθμός ατόμων ΑΜΕΑ να γνωστοποιηθεί ώστε να συγκεντρωθούν επισήμως πλέον οι ενδιαφερόμενες οικογένειες.

Σας παραθέτω κείμενο όπως αναρτάται έως και σήμερα, 31/1/2023 στην επίσημη ιστοσελίδα σας (http://www.pronoianet.gr/parartima-amea-lasithioy/symmetochi-se-diktya-amp-programmata/) και ζητώ να επιβεβαιώσετε την ισχύ των αναφερομένων του.

Σήμερα, (το Παράρτημα) υλοποιεί ενέργειες:

  • Κατάρτισης σε εργαστήρια ραπτικής – κεντητικής, σίτισης, μικροτεχνίες και Η/Υ.

Στα παραπάνω τμήματα των Εργαστηρίων, συμμετέχουν άτομα από το Παράρτημα, καθώς και άτομα που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου».

Ερώτηση στη Βουλη

Για το θέμα αυτό ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας την επιστολή, όπου τονίζεται ο έντονος προβληματισμός για τη διακοπή των εργαστηρίων απασχόλησης και κατάρτισης για τα ενήλικα παιδιά Α.Μ.Ε.Α της περιοχής μας, όπως αυτά λειτουργούσαν στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Λασιθίου έως και την περίοδο πριν την πανδημία. Συγκεκριμένα, ενώ, σε άλλα κέντρα τα εργαστήρια αυτά έχουν επαναλειτουργήσει, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Λασίθι δεν λειτουργεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των γονιών και την ψυχική υγεία των παιδιών.

Για το λόγο αυτό, επιτακτικά και δικαιολογημένα ζητούνται οι λόγοι για τους οποίους το τοπικό παράρτημα δεν έχει προχωρήσει στην επανεκκίνηση των εργαστηρίων.

Ο Βουλευτής ρωτά:

  • Αν υπάρχει σχετική εγκύκλιος να κοινοποιηθεί.
  • Αν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, σε ποιες ενέργειες έχετε επέλθει προς κάλυψη των απαιτούμενων εργασιακών θέσεων.
  • Αν θεωρείτε ότι δε συμπληρώνεται αριθμός ατόμων ΑΜΕΑ να γνωστοποιηθεί ώστε να συγκεντρωθούν επισήμως πλέον οι ενδιαφερόμενες οικογένειες».

Αναλυτικά η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ. Υπουργούς

Εργασίας

Υγείας

Θέμα: «Διακοπή λειτουργίας των εργαστηρίων απασχόλησης και κατάρτισης για τα ενήλικα παιδιά Α.Μ.Ε.Α στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Λασιθίου»

Ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης καταθέτει αναφορά την επιστολή πολίτη του Αγίου Νικολάου Λασιθίου στην οποία τονίζει :

«τον έντονο προβληματισμό για τη διακοπή των εργαστηρίων απασχόλησης και κατάρτισης για τα ενήλικα παιδιά Α.Μ.Ε.Α της περιοχής μας όπως αυτά λειτουργούσαν στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου έως και την προ-covid εποχή (Φεβρουάριος 2020). Δυστυχώς, ενώ σε άλλα κέντρα τα εργαστήρια αυτά έχουν επαναλειτουργήσει, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο δικό μας Ίδρυμα έχει ‘’παγώσει’’ κρατώντας εγκλωβισμένα μέσα στα σπίτια τόσο τα παιδιά μας όσο και εμάς τους γονείς. Επειδή απευθύνομαι σε ειδικούς της κοινωνικής πρόνοιας και υγείας αντιλαμβάνεστε τι επιπτώσεις έχει αυτό στην ψυχική υγεία των παιδιών μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσκολίες πια της καθημερινότητάς μας.

Ζητείται «να ενημερώσετε την συγκεκριμένη πολίτη, κάτοικο Αγίου Νικολάου Λασιθίου, εγγράφως ως αρμόδιοι φορείς τους λόγους για τους οποίους το παράρτημα έκλεισε τα εργαστήρια.

· Αν υπάρχει σχετική εγκύκλιος να κοινοποιηθεί.

· Αν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, σε ποιες ενέργειες έχετε επέλθει προς κάλυψη των απαιτούμενων εργασιακών θέσεων.

· Αν θεωρείτε ότι δε συμπληρώνεται αριθμός ατόμων ΑΜΕΑ να γνωστοποιηθεί ώστε να συγκεντρωθούν επισήμως πλέον οι ενδιαφερόμενες οικογένειες».

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή και τα σχετικά συνημμένα.

Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα 2/2/2023

Ο καταθέτων Βουλευτής

Θραψανιώτης Μανόλης»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια