Ο… διπολικός χαρακτήρας του καιρού στο Τζερμιάδο - Σαχάρα τη μέρα, Βόρειος Πόλος το βράδυ!

Κρήτη
Ο… διπολικός χαρακτήρας του καιρού στο Τζερμιάδο - Σαχάρα τη μέρα, Βόρειος Πόλος το βράδυ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονες διαφορές στις θερμοκρασίες παρατηρούνται και ανάμεσα στην ενδοχώρα και τα παράλια της Κρήτης

Αν η Κρήτη θεωρείται νησί των αντιθέσεων, υπάρχει ένας τόπος που, τουλάχιστον σε επίπεδο καιρικών συνθηκών, το αποδεικνύει περίτρανα. Στο Τζερμιάδο, στο Οροπέδιο Λασιθίου, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες διαδέχονται τις υψηλότερες και αντιστρόφως, δοκιμάζοντας τις αντοχές των ανθρώπων, αλλά, ενίοτε και των υποδομών.

Είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου, στο Τζερμιάδο καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, μόλις 2 βαθμοί Κελσίου, όταν στο Νευροκόπι το θερμόμετρο έδειχνε 3,9 βαθμούς.

Λίγο πιο μακριά και πάλι στο νομό Λασιθίου, στο Φινοκαλιά, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέγραφε στο δίκτυό του την πιο υψηλή θερμοκρασία στην Ελλάδα, 21,5 βαθμούς Κελσίου. Όμως και στο Τζερμιάδο, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος, κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι τέτοια η διακύμανση της θερμοκρασίας που φτάνει – όπως συνέβη χθες – τους 20 βαθμούς, από τις υψηλότερες της χώρας.

Έντονες διαφορές στις θερμοκρασίες παρατηρούνται και ανάμεσα στην ενδοχώρα και τα παράλια της Κρήτης. «Οι καλές καιρικές συνθήκες βοηθούν στο να έχουμε τις μέγιστες θερμοκρασίες στα παράλια και τις ελάχιστες στην ενδοχώρα, στα ορεινά, όπου το ψύχος ευνοείται από την απουσία των νεφών» εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος.

Κι αν η μέρα ξεκινά στην Κρήτη με θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών, προμηνύεται μία ακόμη ζεστή μέρα, όπως και η χθεσινή, με θερμοκρασίες κατά δέκα βαθμούς υψηλότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα, τα οποία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, είναι 15 – 16 βαθμούς. Το μίνι καλοκαιράκι με μέγιστες θερμοκρασίες 25, 26 ή και υψηλότερες θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή, οπότε ο υδράργυρος θα παρουσιάσει μικρή πτώση.

Έρχεται βαρυχειμωνιά

Ωστόσο, τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι θερμοκρασίες θα κάνουν θεαματική «βουτιά», καθώς οι μέγιστες, από τους 26 βαθμούς που αναμένεται να φτάσουν το Σάββατο θα πέσουν στους 12 -13 βαθμούς Κελσίου. Το κρύο θα συνοδευτεί από χιόνια στα ορεινά (άνω των 1000 μέτρων, όπως εκτίμησε ο κ. Λαγουβάρδος), βόρειους ανέμους 8 Μποφόρ, που πιθανώς να δημιουργήσουν προβλήματα στην ακτοπλοΐα και βροχές στα βόρεια και κεντρικά του νησιού. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από τα μέσα της εβδομάδας, με επιστροφή των θερμοκρασιών σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News