Στη Βουλή το θέμα της αντιμετώπισης των λαγοκεφάλων και η οικονομική ενίσχυση των αλιέων της Κρήτης

Κρήτη
Στη Βουλή το θέμα της αντιμετώπισης των λαγοκεφάλων και η οικονομική ενίσχυση των αλιέων της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου με επικήρυξη του και οικονομική ενίσχυση των αλιέων», υπογραμμίζει ο βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του πληθυσμού των λαγοκεφάλων στην Κρήτη, αλλά και της επιδότησης των αλιέων στο νησί, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, καταθέτοντας ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς. Σημειώνεται ότι το φλέγον ζήτημα είχε επαναφέρει νωρίς το πρωί της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου το neakriti.gr με σχετικό ρεπορτάζ, παρουσιάζοντας εκτενώς το μοντέλο που ακολούθησε η Κύπρος για τη μείωση του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης

⇒ Αυτή είναι η λύση για τους λαγοκέφαλους στην Κρήτη - Το παράδειγμα της Κύπρου

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις έχω επισημάνει ότι η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου είναι ανησυχητική ενώ επηρεάζει την αλιευτική οικονομία και απειλεί τη βιοποικιλότητα. Οι αλιείς της Κρήτης έχουν περιέλθει σε απόγνωση επειδή η παρουσία λαγοκέφαλων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς το κλίμα ευνοεί την αναπαραγωγή τους με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αλιεία (καταστροφή αλιευτικών εργαλείων και αλιευμάτων κ.α) αλλά και των αλλαγών που προκαλεί στην αλιευτική τακτική των κρητικών ψαράδων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, οι επαγγελματίες αλιείς της Κρήτης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ζητώντας για άλλη μια φορά επιδότηση προκειμένου να ψαρεύουν με ειδικά μέσα τους λαγοκέφαλους και στη συνέχεια να τους παραδίδουν στην αρμόδια δ/νση της Περιφέρειας Κρήτης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η επικήρυξη του λαγοκέφαλου στη Κύπρο, με επιδότηση του από κράτος έχει θεαματικά αποτελέσματα.

  • Επειδή παρά τις αρκετές κατά καιρούς δεσμεύσεις, το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία με τη δέουσα σοβαρότητα.
  • Επειδή υπάρχουν κονδύλια από το Ταμείο Αλιείας
  • Επειδή από τις αρχές του 2022, έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένη μελέτη των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ για χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Λαγοκέφαλου

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να δρομολογηθεί αποζημίωση των αλιέων για καταστροφές που προκαλούνται χωρίς την υπαιτιότητα τους;

Έχετε αξιοποιήσει την μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ; Προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και να ενισχύσετε τους Αλιείς της Κρήτης; Έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για την αποζημίωση των αλιέων και την επιδότησή τους για καταγραφή και παράδοση των αλιευμένων λαγοκέφαλων;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News