«Εκμεταλλεύονται» την πανδημία οι Βρετανοί επενδυτές της Μονής Τοπλού - Γιατί τη «βλέπουν» σαν ευκαιρία

Λασίθι
«Εκμεταλλεύονται» την πανδημία οι Βρετανοί επενδυτές της Μονής Τοπλού - Γιατί τη «βλέπουν» σαν ευκαιρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευκαιρία μέσα στη λαίλαπα της COVID-19 δηλώνουν ότι βλέπουν οι Βρετανοί επενδυτές της Μονής Τοπλού

Κι όμως! Μετά από μια περίοδο παρατεταμένης... σιωπής, οι Βρετανοί επενδυτές της Μονής Τοπλού δηλώνουν “παρών” και μάλιστα διαμηνύουν ότι βλέπουν μέσα στην όλη λαίλαπα της πανδημίας μια μεγάλη ευκαιρία για το πολυσυζητημένο επενδυτικό τους πρότζεκτ στο Κάβο Σίδερο! Αν και από τη μια επισημαίνει ότι η COVID-19 έχει τρενάρει την πορεία των διαπραγματεύσεών της με ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές, από την άλλη η βρετανική εταιρεία Minoan Group Plc. εκτιμά πως η πανδημία ανοίγει εφεξής, και στο διάβα των προσεχών ετών, μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία για την ίδια.

Ποια είναι αυτή η ευκαιρία; Το ότι, λόγω των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές τουριστικών κατοικιών ή οι ενδιαφερόμενοι πελάτες-επισκέπτες αρχίζουν και στρέφονται σε επιλογές που προσφέρουν μεγαλύτερη απομόνωση και άρα ασφάλεια. Χαρακτηριστικά δηλαδή που θα διέπουν την επένδυση στο Κάβο Σίδερο ή όποια μέρη αυτής προωθηθούν πιο γρήγορα, αφορώντας προφανώς στο κομμάτι των τουριστικών κατοικιών που θα προσελκύσουν σε μεγάλο βαθμό Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τη διοίκηση της Minoan Group, η πανδημία αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος της επένδυσης, καθώς έχουν διαφοροποιηθεί πλέον οι ανάγκες των υποψήφιων επισκεπτών ή αγοραστών τουριστικών κατοικιών προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ιδιωτικότητας και απομόνωσης. Πρόκειται για στοιχεία που προσφέρονται σε μεγάλη επάρκεια από το “Ίτανος Γαία”, καθώς οι εγκαταστάσεις πρόκειται να αναπτυχθούν σε μια τεράστια έκταση, επιφάνειας 25.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρεία, η επένδυση πρόκειται να έχει μεγάλο όφελος από την πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης για την προσέλκυση συνταξιούχων, κυρίως από χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά της φορολογικής έδρας τους στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη μειωμένη φορολόγηση με συντελεστή 7% για τα πρώτα δέκα χρόνια παραμονής τους στη χώρα.

Εκτός από την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας όπου εκδίδεται και καταβάλλεται η σύνταξη, προϋπόθεση είναι ο συνταξιούχος να διαμένει στην Ελλάδα για τουλάχιστον 183 ημέρες.

Εντωμεταξύ, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Minoan Group Plc. με ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές αναφορικά με τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη του οργανωμένου τουριστικού καταλύματος “Ίτανος Γαία”, που δρομολογεί η εταιρεία στην περιοχή της Σητείας στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ενημέρωση προς τους μετόχους ο επικεφαλής της Minoan Group Κρις Ένγκλετον, η πανδημία προκάλεσε την καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής κατά μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα η εταιρεία να χρειαστεί να εστιάσει μεγάλο μέρος των προσπαθειών της στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού της και στη διασφάλιση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας.

Παράλληλα, βέβαια, συνεχίστηκαν και οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα, καθώς η Minoan Group επιθυμεί να εντάξει κι άλλους επενδυτές στην ανάπτυξη της τουριστικής της επένδυσης, ύψους της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ. Αυτό θα συμβεί είτε μέσω της απευθείας εκχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης τμημάτων της έκτασης είτε μέσω της σύστασης κοινοπρακτικών σχημάτων (joint venture) για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση επιμέρους υποδομών, όπως π.χ. το γήπεδο γκολφ ή το ξενοδοχείο ή ακόμα και μέρος των οικιστικών συγκροτημάτων που προβλέπονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις έως το τέλος του 2020 ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ

Από το 2018 αναζητά “συμπαίκτες”

Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, η βρετανική εταιρεία Minoan Group Plc. έχει ξεκινήσει από το 2018 να αναζητά “συνεταίρους” για να βάλει μπρος το τουριστικό πρότζεκτ στη Σητεία, που, αν μη τι άλλο, έχει γράψει ιστορία ως η επένδυση που παραμένει στα χαρτιά εδώ και πάνω από μια 25ετία! Ο δρόμος για την εν λόγω επένδυση, που έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων, αναλύσεων και αντιπαραθέσεων, άνοιξε διάπλατα πριν από μια τριετία, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις νέες περιβαλλοντικές προσφυγές που είχαν κατατεθεί από περιβαλλοντικούς συλλόγους και πολίτες της περιοχής και άναψε το “πράσινο φως” στους Βρετανούς επενδυτές για να προχωρήσουν.

Μετά το “πράσινο φως” από το ΣτΕ, οι Βρετανοί του Ομίλου Minoan Group δεν είχαν δείξει κάποια κινητικότητα ή “ζέση” να προχωρήσουν το τουριστικό πρότζεκτ, που “σέρνεται” εδώ και σχεδόν μια 25ετία. Η σιγή ιχθύος αυτή έδωσε νέα “τροφή” στις σκέψεις και στις εκτιμήσεις που υπάρχουν από παλιά, είναι η αλήθεια, και θέτουν εν αμφιβόλω το κατά πόσον η εν λόγω βρετανική εταιρεία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει από μόνη της μια τέτοια μεγάλη επένδυση.

Τελικά, προ δυόμισι ετών περίπου, αποκαλύφθηκε ότι οι Βρετανοί επενδυτές επιχειρούσαν να βάλουν μπρος την επένδυση μέσω εμπλοκής άλλου “παίκτη”. Συγκεκριμένα, μέσω της συνεργασίας με στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος στην ουσία θα πάρει γη από τη βρετανική εταιρεία και θα χρηματοδοτήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτός το φιλόδοξο πρότζεκτ “Ίτανος Γαία”, που αφορά στην τουριστική ανάπτυξη μιας έκτασης άνω των 25.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News