Δοκιμάζοντας το νοστιμότατο λεοντόψαρο

Λασίθι
Δοκιμάζοντας το νοστιμότατο λεοντόψαρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει πολλά θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) , σε συνεργασία με τους συλλόγους των επαγγελματιών αλιέων, ξεκίνησαν από την Ιεράπετρα μια ασυνήθιστη καμπάνια δημοσιοποίησης και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού,  για την  γνωριμία και την αξιοποίηση του γευστικότατου λεοντόψαρου, που έχει εισβάλει στη Μεσόγειο από το Σουέζ και έχει τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιαστεί στις θάλασσες της Ανατολικής Κρήτης.

"Η Περιφέρεια Κρήτης, αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την τάξη των αλιέων οι οποίοι αποτελούν σημαντικό παραγωγικό κομμάτι του πρωτογενή τομέα. Οι εκδηλώσεις γνωριμίας  με το λεοντόψαρο ξεκίνησαν από την Ιεράπετρα και θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς", μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Μανόλης Χνάρης Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η πρώτη εκδήλωση γνωριμίας με το λεοντόψαρο φιλοξενήθηκε στο νεότευκτο Ξενοδοχείο του Robinson club στο Κουτσουνάρι Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας, με καλεσμένους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων αλλά κυρίως με καλεσμένους τους εκπρόσωπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας από τους οποίους ζητήθηκε να επικοινωνήσουν την πρωτοβουλία και να γράψουν η να μιλήσουν αντικειμενικά, (αφού δοκιμάσουν το λεοντόψαρο), τις εντυπώσεις τους απο τη γευστική γνωριμία μαζί του. Και οι εντυπώσεις όλων  όσοι δοκίμασαν τα τρία πιάτα με λεοντόψαρο που ετοίμασε ο βραβευμένος σεφ του Ξενοδοχείου Αντώνης Μεσανάκης με την ομάδα του,  ήταν  άριστες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νομού Λασιθίου κ Γιάννης Γουλιδάκης έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος απο την εκδήλωση που  πέτυχε απόλυτα το σκοπό της.

"Η συνεργασία της Αντιπεριφερειας Λασιθίου με το ΕΛΚΕΘΕ  και τους επαγγελματίες αλιείς, με σκοπό να γνωστοποιήσει στο ευρύτερο καταναλωτικό  κοινό  τη θρεπτική αξία και τη γεύση  ενός Λεσεψιανου εισβολέα στις θάλασσες μας, του Λεοντόψαρου , ξεκίνησε από την Ιεράπετρα και θα συνεχίσει.

 Είναι ένα γευστικότατο ψάρι που μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα κύριο πιάτο στο τραπέζι μας. Μπορεί επιπλέον να συνδράμει στην αύξηση του εισοδήματος των αλιέων ,  εφόσον διαδοθεί , αλλά και διασφαλίζοντας την ισορροπία στα υπόλοιπα είδη αλιείας μειώνοντας τους πληθυσμούς του Λεοντοψαρου μέσω της κατανάλωσης.

Ήρθε ως ψάρι εισβολέας και θα μείνει, καθώς αυξάνεται ταχύτατα ο πληθυσμός του.

Ευχαριστώ τις κυρίες Ψοχιου Ελενη, Λαβδακη Μαρια, Κληματσιδα Δέσποινα απ τη Διεύθυνση Αγροτ.Αναπτυξης, Διοικητικού και από το τμήμα Τουρισμού  της Π. Ε. Λασιθίου, την ιχθυολόγο  κ  Νότα  Περιστερακη απο το ΕΛΚΕΘΕ με τους συνεργάτες της, το εξαίρετο προσωπικό του ξενοδοχείου  Robinson  club , την Ι.Μ Ιεραπυτνης και Σητείας και όλους όσοι συνετέλεσαν γι'αυτή την πρωτότυπη εκδήλωση γευσιγνωσίας,  ενός νέου είδους ψαριού εξαίρετου για κατανάλωση", μας είπε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδκης..

"Η συνάντηση με το λεοντοψαρο ήταν πραγματικά μια όμορφη έκπληξη!

Η πρωτοβουλία του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε συνεργασία με την Αντιπεριφερεια Λασιθιου  για την προώθηση του λεοντοψαρου στην τοπική αγορά είναι αξια  συγχαρητηρίων.

Είμαστε όλοι θετικοί στην προώθηση ενός νέου προϊόντος  στον τόπο μας στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τους αλιείς  μέσω των οποίων θα διατεθεί στην τοπική αγορά και κατ επέκταση και τους καταναλωτές που θα έχουν τη δυνατότητα  να βάλουν στο τραπέζι  τους ένα  προϊόν  με πολλά θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό τους.

Πραγματικά γευτήκαμε όσοι παρευρέθηκαμε σ αυτήν τη βραδιά ιδιαίτερες γεύσεις  με βάση το λεοντοψαρο  από τον καταπληκτικό Σεφ του ξενοδοχείου  κ Αντώνη Μεσανακη και την ομάδα του.

Ας το ζητήσουμε λοιπόν από τους αλιείς  μας η  και από τους ψαρομαναβηδες.

Είναι πραγματικά γευστικότατο, "ανέφερε η αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Η ιχθυολόγος του τμήματος Αλιείας της ΔΑΟΚ Λασιθίου κ Ελένη Ψόχιου ήταν κατηγορηματική.

"Το λεοντόψαρο είναι πολύ εύγευστο ψάρι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και ήρθε στη Μεσόγειο απο την Ερυθρά θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Μέσα σε 5 χρόνια  πολλαπλασίασε τους πληθυσμούς του στην Κρήτη που αποτελεί πλέον σε πολλές περιοχές,  άφθονο αλίευμα για τους επαγγελματίες αλιείς. Σύντομα θα αποτελεί ένα συχνό αλίευμα της παράκτιας αλιείας.

Επειδή δεν είναι ακόμα γνωστό στο καταναλωτικό κοινό, προσπαθούμε με αυτές τις ενημερωτικές εκδηλώσεις να το μάθουμε στον κόσμο ",  πρόσθεσε η κ Ελένη Ψόχιου.

Για τη νοστιμιά του και τους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος του λεοντόψαρου που μοιάζει πάρα πολύ με τη σκορπίνα,  μίλησαν ο προεδρος του Συλλόγου Επαγγαλματιών Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης, της Σητείας κ Δημήτρης Τσιριγώτης και της Ελούντας κ Γ. Σφυράκης.

Ο Ηρακλειώτης σεφ του ξενοδοχείου κ Αντώνης Μεσανάκης έδειξε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους πως αφαιρούνται οι άκανθες από τα πτερύγια του λεοντοψαρου  και πως φιλετάρεται, εξηγώντας επίσης πως δημιούργησε τα τρία εντυπωσιακά πιάτα με βάση το λεοντόψαρο που δοκίμασαν οι καλεσμένοι της βραδιάς.

Απόλυτα ικανοποιημένος απο την εκδήλωση  δήλωσε και ο οικοδεσπότης διευθυντής του Robinson club  της  Ιεράετρας κ Αρης Παυλάκης με καταγωγή απο το Ηράκλειο.

"Είμαστε ικανοποιημένοι απόλυτα απο την επιτυχία της εκδήλωσης και χαιρόμαστε που καταφέραμε μέσα απο τις δημιουργίες του σεφ μας να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που  δοκίμασαν το λεοντόψαρο μαγειρεμένο με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Πιστεύω ότι σύντομα θα αποτελεί μια συνηθισμένη μας επιλογή  όταν πάμε στην αγορά για φρέσκο ψάρι. Φυσικά θα αποτελέσει και μια απο τις επιλογές μας στα εστιατόρια του ξενοδοχείου μας" κατέληξε ο κ Άρης Παυλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News