Στη Χρυσή ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης

Λασίθι
Στη Χρυσή ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περνάμε από τη θεωρία στην πράξη για την προστασία της νήσου Χρυσής», ανέφερε, μεταξύ άλλων

Αυτοψία στη νήσο Χρυσή πραγματοποίησε μετά το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουνίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη, Ν. Λασιθίου κ Γιάννη Γουλιδάκη, τον δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Θέμα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, η ορθή διαχείριση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της νήσου Χρυσής Ιεράπετρας, ώστε να αντιστραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η φθίνουσα πορεία του φυσικού περιβάλλοντος της Χρυσής, για να συνεχίσει να αποτελεί και στο μέλλον το διαμάντι της Κρήτης και ολόκληρης της Μεσογείου.

Πριν επιβιβαστεί ο υπουργός στο πλωτό Λ.Σ.148 του Λιμενικού Σώματος, προηγήθηκε έρευνα με ειδικό σκύλο ανιχνευτή στον περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού της Ιεράπετρας, ενώ έντονη ήταν η παρουσία των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού και της Αστυνομίας , για την αποφυγή κάποιου απροόπτου, από διαμαρτυρόμενους πολίτες για το θέμα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Η διαμαρτυρία τελικά έγινε στην βόρεια έξοδο της Ιεράπετρας.

«Είμαι εδώ στην Ιεράπετρα, για τη Χρυσή, το γνωστό σε όλους Γαϊδουρονήσι. Με ενδιαφέρει η περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού που έχει χαρακτηριστεί σαν περιοχή Natura αλλά είχε εγκαταλειφτεί στην τύχη του. Θέλουμε για τις περιοχές Natura να έχουμε μια ουσιαστική πολιτική που να εξασφαλίζει την προστασία και την αναβάθμιση τους.

Εδώ υπάρχει η έκθεση του Συνηγόρου του πολίτη από το 2012. Υπάρχει έπειτα η πρόταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας από το 2015. Μετά από τόσα χρόνια όμως δεν έχει γίνει τίποτα. Εμείς για το περιβάλλον θέλουμε να μιλάμε με έργα.

Με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη και τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, και φυσικά με το δήμαρχο Ιεράπετρας κ Θεοδόση Κλαντζάκη, κάνουμε αυτοψία στη νήσο Χρυσή, για να περάσουμε μετά τη σύσκεψη που θα κάνουμε την Τετάρτη στο Ηράκλειο, από τη Θεωρεία στην Πράξη. Θα εκπονηθεί ένα ειδικό διαχειριστικό σχέδιο που θα έχει τη βάση του στις προτάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και των τοπικών Αρχών και στη συνέχεια αυτό θα γίνει επίσημη κρατική πολιτική με βάση και τις προβλέψεις του τελευταίου Νόμου του 4685.

Πιστεύω και ελπίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εικόνες ντροπής της Χρυσής, θα λάβουν τέλος και θα έχουμε ένα νησί που θα αντιστοιχεί πράγματι σε περιοχή Natura. Έχουμε μια φιλόδοξη πράσινη ατζέντα που προφανώς αφορά και στη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων. Έχουμε ξεκινήσει την απολιγνιτοποίηση, το κλείσιμο των ρυπογόνων εργοστασίων της ΔΕΗ, και την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Αυτή η κυβέρνηση εντείνει τα προγράμματα της εξοικονόμησης ενέργειας, σχεδιάζει ένα εθνικό σχέδιο αναδασώσεων και αυτές τις μέρες αυτή η κυβέρνηση κάνει πράξη την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.

 Αυτή η κυβέρνηση γενικά έχει την περιβαλλοντική πολιτική στο κέντρο των δικών της στοχεύσεων», δήλωσε στην είσοδο του λιμανιού της Ιεράπετρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Η διήμερη παραμονή του υπουργού στην ανατολική Κρήτη, αφορά κυρίως στα θέματα της περιβαλλοντικής διαχείρισης της Νήσου Χρυσής Ιεράπετρας καθώς και της υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Ο κ Χατζηδάκης έφτασε στη νήσο Χρυσή με τη συνοδεία των υπευθύνων της εκπόνησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, και έλαβε γνώση των προβλημάτων που απειλούν με υποβάθμιση το περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής καθώς και των ενεργειών που πρόκειται να θεσμοθετηθούν για την ανατροπή της δυσμενούς κατάστασης.

«Στην κλειστή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης στο κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο, παρουσία του κ Χατζηδάκη και των επικεφαλής των φορέων και οργανισμών που έχουν ως αρμοδιότητα την προστασία, διατήρηση και βιώσιμη ανάπτυξη της Νήσου Χρυσή, θα παρθούν αποφάσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη. Στην κλειστή αυτή συνάντηση θα συμμετέχουν, εκτός των εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Περιφέρεια, ο Δήμος Ιεράπετρας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η Κτηματική Υπηρεσία καθώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας. Θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες το Σχέδιο Διαχείρισης καθώς και οι ενέργειες – δράσεις – έργα τα οποία προγραμματίζονται να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν, με ιεράρχηση και οριστικό χρονοδιάγραμμα, μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών χρόνων», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

«Από τις συναντήσεις αυτές και από την πρώτη στην ιστορία επίσκεψη υπουργού στη νήσο Χρυσή, περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της νήσου Χρυσής που αποτελεί στο διαμάντι της νότιας Κρήτης και της Ιεράπετρας καθώς και η συμφωνία και η δέσμευση όλων των συναρμόδιων για το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που πρόκειται να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης , θα μεταβεί με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, για να παραστεί στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής.

Δεν έλειψαν, ωστόσο και διαμαρτυρίες, αφού ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκαν, αργά το μεσημέρι, στην έξοδο του λιμανιού και φώναξαν συνθήματα κατά των ΒΑΠΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News