Απαντήσεις στα καυτά ζητήματα του πρωτογενή τομέα περιμένουν οι αγρότες στο Λασίθι

Λασίθι
Απαντήσεις στα καυτά ζητήματα του πρωτογενή τομέα περιμένουν οι αγρότες στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δακοκτονία, φορολογικό, ασφαλιστικό, μεταφορικό ισοδύναμο "πνίγουν", μεταξύ άλλων, τους αγρότες της Ιεράπετρας

Με την προσδοκία ότι θα πάρουν τις απαντήσεις που δεν πήραν στις 11 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απάντησαν θετικά στο ανοιχτό κάλεσμα του υπουργού κ. Σταύρου Αραχωβίτη, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας και Σητείας, αν και δε συμφωνούσαν στον περιορισμό της συζήτησης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, μόνο στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγει για τους αγρότες.

Η πρώτη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σταύρου Αραχωβίτη στην αγροτική Ιεράπετρα, έγινε αφού προηγήθηκαν οι επισκέψεις στο Ηράκλειο και τη Βιάννο. Έχοντας προγραμματίσει να μιλήσει στην Ιεράπετρα, μόνο για της επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγει η νέα ΚΑΠ για τους αγρότες, συνάντησε τις διαφωνίες των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας και Σητείας.

«Στις 11 Φεβρουαρίου, έχοντας συγκροτήσει την Παγκρήτια Αγροτική Επιτροπή από στελέχη τεσσάρων Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης, επισκεφτήκαμε τον κ. Αραχωβίτη στο γραφείο του στο ΥΠΑΑΤ και του θέσαμε όλα τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν, καταθέτοντας του και γραπτά το σχετικό υπόμνημα που είχαμε προετοιμάσει. Σε κανένα από τα θέματα που του θέσαμε δεν πήραμε τότε σαφείς απαντήσεις. Περιμέναμε να μας πει τι θα γίνει με το ληστρικό Φορολογικό σύστημα που μας γονατίζει στην κυριολεξία. Πως θα μας απαλλάξει από τα νέα βάρη που πρόσθεσε στις αδύναμες πλάτες μας το νέο Ασφαλιστικό σύστημα και οι υψηλές εισφορές στον ΕΦΚΑ, που αποτελούν ένα επιπλέον φορομπηχτικό τρικ. Περιμέναμε να ακούσαμε τι θα κάνει το υπουργείο για την αντιμετώπιση των εχθρών των κηπευτικών υπό κάλυψη και αν θα μας εντάξει στο πρόγραμμα «Κομφούζιο», και πως θα μας δώσει λύσεις στη νόμιμη χρήση εργατών γης που δεν έχουν άδεια εργασίας στη χώρα μας.

Γιώργος Τσιφετάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Περιμέναμε απαντήσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο, για την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ σε σχέση με την ασφαλιστική κάλυψη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και των πάγιων εγκαταστάσεων μας, καθώς και για την μείωση του κόστους παραγωγής.

Για όλα αυτά και κυρίως για τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος των Μπραμιανών που θα πρέπει να γίνουν άμεσα μαζί με τη νέα προσαγωγό του Μύρτου, καθώς και για άλλα δευτερεύοντα θέματα, θέλαμε να ακούσουμε, σαφείς και καθαρές απαντήσεις από τον κ Αραχωβίτη», μας είπε η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κα. Κατερίνα Τσικαλουδάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργου Τσιφετάκη.

«Ο υπουργός είναι ενημερωμένος από τις 11 Φεβρουαρίου για τα προβλήματα που μας καίνε, οπότε περιμέναμε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα αυτά. Προβλήματα που καίνε όλους τους αγρότες της Κρήτης.

Το νέο φορολογικό σύστημα μας αφανίζει… Το νέο ασφαλιστικό με τις υπέρογκες εισφορές στον ΕΦΚΑ μας αποτελειώνει, ο ΕΛΓΑ με τον απαρχαιωμένο του κανονισμό μας τα "παίρνει" χωρίς να μας αποζημιώνει, η δακοκτονία δεν γίνεται όπως πρέπει αν και την ακριβοπληρώνουμε, έργα αρδευτικά για να υποστηριχτεί η ξηροθερμική μας περιοχή και να παραμείνουν ζωντανές οι καλλιέργειες μας δεν γίνονται, αν και υπάρχουν ώριμες μελέτες, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στα ύψη και η Κρήτη που είναι νησί μένει έξω από το μεταφορικό ισοδύναμο που απολαμβάνουν οι άλλες νησιωτικές περιοχές. Σε όλα αυτά τα σοβαρά θέματα ουσίας, θέλαμε απαντήσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και για το λόγο αυτό ανταποκριθήκαμε στο ανοιχτό κάλεσμα του», μας είπε ο κ. Γιώργος Τσιφετάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News