default-image

Ιεράπετρα: «Η ευθύνη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση»

Λασίθι
Ιεράπετρα: «Η ευθύνη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουνίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην πιο ξηροθερμική και άνυδρη περιοχή της Ανατολικής Κρήτης.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας, η συνεδρίαση της επιτροπής αγροτικών θεμάτων υπό την προεδρία του αντιδημάρχου αγροτικών και τουρισμού, κ Αργύρη Πανταζή, όπου ελήφθη ομόφωνα η απόφαση της εισήγησης στη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για κατάθεση αιτήματος κήρυξης του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς απειλείται ο πρωτογενής τομέας με ολοκληρωτική καταστροφή, λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού, όπως και ο τουριστικός κλάδος,  δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία για να λειτουργήσουν, έχουν ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων ποιοτικού νερού ύδρευσης.

«Αν κηρυχτεί ο Δήμος Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, πιστεύω ότι θα διευκολυνθεί και η κυβέρνηση για να προχωρήσει τις διαδικασίες που έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία και τις δεκάδες αδειοδοτήσεις, ώστε να ξεκινήσουν να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης τα ώριμα εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία έχουν μεγάλο βαθμό ωριμότητας μετά από τόσα χρόνια προετοιμασίας», μας είχε δηλώσει προ ημερών ο κ Αργύρης Πανταζής, δικαιολογώντας την εισήγηση του στην επιτροπή αγροτικών θεμάτων.

Το πρωί της Δευτέρας είχε προηγηθεί μια ακόμη σύσκεψη με θέμα τη λειψυδρία στην αίθουσα «Αντώνης Στρατάκης» της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου με πρωτοβουλία της κ Πελαγίας Πετράκη.

Στην εν λόγω σύσκεψη στην οποία ήταν παρόντες μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης κ. Πελαγία Πετράκη, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Λασιθίου, οι Δήμαρχοι του νομού και ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μάνος Λουτσέτης, παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις που θα επιφέρει η συνεχιζόμενη λειψυδρία και συζητήθηκαν προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης μετέφερε το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στους δημότες της Ιεράπετρας και τόνισε τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τη μη αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος.

«Η ενιαία διαχείριση του νερού, σε τοπικό και σε διαδημοτικό επίπεδο», δήλωσε, «απαιτεί μεγάλα έργα. Έργα αποθήκευσης των υδάτων, βελτίωσης της ποιότητας του νερού και μεταφοράς του νερού άρδευσης. Τα έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος, των οποίων οι μελέτες έχουν πλέον ωριμάσει, είναι υψηλού κόστους και απαιτήσεων και πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνεται η προσαγωγός διώρυγα Μύθων - φράγματος Μπραμιανιών, το φράγμα Μυλωνά στον Άγιο-Ιωάννη, το διάφραγμα στο Μύρτο και τα συμπληρωματικά έργα στο φράγμα των Μπραμιανών. Από τη μεριά του Δήμου υπάρχει εξαρχής σχεδιασμός και προγραμματισμός με αποτέλεσμα να υλοποιούνται ποικίλα έργα στην άρδευση και στην ύδρευση. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την περιφέρεια, τους ΤΟΕΒ και τις αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να συμβάλουμε στη λύση του προβλήματος. Επιπλέον υπάρχει σαφής ενημέρωση των πολιτών για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και έχουμε επανειλημμένα γνωστοποιήσει στα αρμόδια υπουργεία την αναγκαιότητα και τη σημασία της επίσπευσης των διαδικασιών για την υλοποίηση των αρδευτικών έργων. Πλέον η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση που οφείλει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να δώσει τη δέουσα προσοχή. Διεκδικούμε την τήρηση των υποσχέσεων για την υλοποίηση των μεγάλων αρδευτικών έργων.

Η επάρκεια του νερού άρδευσης δεν πρέπει να αποτελεί ανησυχία των ήδη πολλαπλώς επιβαρυμένων καλλιεργητών μας. Θα πρέπει να καταλάβουν οι κύριοι υπουργοί και βουλευτές ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Να δώσουν στον τόπο μας τη δυνατότητα να συνεχίσει να ευημερεί και να κάνουν άμεσα πράξη τις υποσχέσεις τους», κατέληξε στη δήλωση του ο κ Θεοδόσης Κλαντζάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News