Σοβαρές καταγγελίες στο neakriti.gr: 4.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο με μισθούς κάτω της τοπικής σύμβασης

Κρήτη
Σοβαρές καταγγελίες στο neakriti.gr: 4.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο με μισθούς κάτω της τοπικής σύμβασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επανέρχεται η απειλή των κινητοποιήσεων εν μέσω τουριστικής περιόδου - Όλοι οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν αυξήσεις μισθών της τάξης του 12% σε βάθος διετίας, 7% από 1 Απριλίου του 2023 και 5% επιπλέον αναμένεται να λάβουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου από 1 Απριλίου του 2024

Τέσσερις χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου αμείβονται λιγότερο απ’ όσο επιβάλλει η τοπική συλλογική σύμβαση, η οποία κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική πριν λίγες ημέρες. Αυτό καταγγέλλει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου, κ. Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος έκανε σαφές πως παραβάτες είναι, μεταξύ άλλων, ξενοδοχειακοί όμιλοι και μικρά ξενοδοχεία από την Αγία Πελαγία, τη Χερσόνησο και τις Γούβες. Μάλιστα, η δυσαρέσκεια είναι τόσο έντονη, καθώς, μεταξύ άλλων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού είναι έτοιμοι να προβούν σε κινητοποιήσεις μπροστά από τις ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν προχωρήσει σε τέτοιες αυθαιρεσίες.

Ειδικότερα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πραγματικά “βράζουν”. Από το φθινόπωρο, εκπρόσωποι του ξενοδοχοϋπαλληλικού τομέα είχαν υποστηρίξει πως η τουριστική περίοδος του 2023 δε θα ξεκινούσε, εάν δεν ικανοποιούνταν έστω και μερικά από τα αιτήματά τους, όπως η αύξηση μισθών, η επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προμνημονιακά επίπεδα και η καταβολή του εφάπαξ ανά εικοσαετία. Μπορεί τα δύο τελευταία αιτήματα να μην υλοποιήθηκαν ή να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής διαβουλεύσεων, ωστόσο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου κατάφεραν να αυξήσουν τους μισθούς τους μέσω της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας υπογράφτηκε μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων πριν μερικές εβδομάδες, ενώ πριν λίγες ημέρες η τοπική συλλογική σύμβαση κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική. Τι σημαίνει πρακτικά;

Σημαίνει πως όλοι οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν αυξήσεις μισθών της τάξης του 12% σε βάθος διετίας, 7% από 1 Απριλίου του 2023 και 5% επιπλέον αναμένεται να λάβουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου από 1 Απριλίου του 2024. Μάλιστα, υπήρξε και μια μικρή αύξηση του επιδόματος προϋπηρεσίας. Παρά τη γενική ευημερία που επικράτησε και την αναστολή των κινητοποιήσεων, εξαιτίας της αύξησης των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου, κ. Νίκος Κοκολάκης, μίλησε στo neakriti.gr όπου έκανες σαφές πως πολλοί ξενοδοχειακοί όμιλοι και ξενοδοχειακά συγκροτήματα του Ηρακλείου δεν τηρούν την υποχρεωτική συλλογική σύμβαση, με άμεση συνέπεια 4.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι να αμείβονται λιγότερο απ’ όσο επιτρέπει η σύμβασή τους.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία και ξενοδοχειακοί όμιλοι στην Αγία Πελαγία, στις Γούβες, Χερσόνησο κ.λπ. που δεν τηρούν την υποχρεωτική συλλογική σύμβαση εργασίας που κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική πριν λίγες ημέρες. Τέσσερις χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι αμείβονται λιγότερο απ’ όσο προβλέπει η σύμβασή τους. Είμαι πραγματικά εξαγριωμένος. Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους και έχοντας έρθει σε συνεννόηση με τους ξενοδόχους, υπάρχουν ξενοδοχεία που αυθαιρετούν. Προχθές πήγα στη στάση των λεωφορείων και μιλώντας με ξενοδοχοϋπαλλήλους διαπίστωσα την τραγική πραγματικότητα. Τα παράπονα είναι πάρα πολλά από την πλευρά των εργαζομένων», είπε ο κ. Κοκολάκης.

Άμεσα μέτρα

Ο κ. Κοκολάκης ωστόσο διεμήνυσε πως οι όποιες εξαγγελίες δε θα παραμείνουν σε λεκτικό επίπεδο, αλλά ο ίδιος έχει πάρει ήδη μέτρα, αφού έχει επικοινωνήσει ήδη με τον ΣΕΠΕ, ενώ κατήγγειλε και την κυβέρνηση της Ν.Δ. που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν πάρει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα αποτελεί ισχυρό αποδεικτικό μέσο στα χέρια των επιθεωρητών. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κινητοποιήσεις μπροστά στα ξενοδοχεία, τα οποία “ασελγούν” στους εργαζομένους τους.

«Εγώ έχω προβεί ήδη σε έκτακτα μέτρα. Έχω πει στους εργαζόμενους πως θα προβούμε σε κινητοποιήσεις έξω από τα ξενοδοχεία, τα οποία δείχνουν ασέβεια στους εργαζομένους. Δε θα πρέπει να φοβούνται οι εργαζόμενοι, αλλά θα πρέπει να αναφέρουν παραπτώματα της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Έχω ενημερώσει επίσης τα κεντρικά γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με σκοπό να κατέβει κλιμάκιο από την Αθήνα και να επιβάλλει τα πρόστιμα στους ξενοδόχους που δείχνουν εργασιακή αυθαιρεσία. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει εξοπλίσει τους εργαζόμενους με ψηφιακή κάρτα εργασίας, με άμεση συνέπεια να μην είναι εμφανές πότε έχουν το ρεπό τους και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Εμείς θα “τραβήξουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο”», υπογράμμισε ο κ. Κοκολάκης.

Να προχωρήσουν σε καταγγελίες καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο: «Αναφαίρετο δικαίωμα»

Ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης, υποστήριξε πως είναι «αναφαίρετο δικαίωμα» του καθενός ξενοδοχοϋπαλλήλου να δέχεται την αύξηση στον μισθό του, ειδάλλως ο εργαζόμενος στον ξενοδοχοϋπαλληλικό τομέα πρέπει να γνωρίζει πως μπορεί να προβεί σε ανώνυμη καταγγελία. Όπως διεμήνυσε, «στις 11 Μαΐου εκδόθηκε ΦΕΚ όπου, μεταξύ άλλων, ορίζει πως η τοπική συλλογική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου ορίζεται ως γενικώς υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει πως όλα τα λογιστήρια των ξενοδοχειακών μονάδων θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαΐου να έχουν βάλει την αύξηση στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Δεν εννοώ πως η αύξηση είναι στα πλαίσια μιας διακήρυξης, αλλά είναι στα πλαίσια μιας σύμβασης νόμιμης. Υπάρχει νόμος που ορίζει την αύξηση. Είναι δικαίωμα του κάθε ξενοδοχοϋπαλλήλου να λάβει την αύξηση. Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που ο ξενοδόχος δεν καταβάλλει αύξηση, ο ξενοδοχοϋπάλληλος μπορεί να προβεί σε ανώνυμη καταγγελία για να λάβει αυτά που αξίζει. Εμείς ως Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου έχουμε υποστηρίξει πως θα είμαστε αμείλικτοι σε τέτοια εργασιακά ζητήματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News