Ηράκλειο

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Τα 5,1R προήλθαν από το ρήγμα της Πόμπιας» - «Είναι νωρίς για να πούμε ότι είναι η κύρια δόνηση»

Αναφορικά με τον μικρό σεισμό που σημειώθηκε χθες στο Αρκαλοχώρι ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι δεν συσχετίζεται με τη σεισμική δραστηριότητα στις Μοίρες

Για τον ισχυρό σεισμό ισχύος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «ταρακούνησε» το Ηράκλειο της Κρήτης το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου, και την σεισμική ακολουθία που ξαγρύπνησε τον κόσμο μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε νοτιοδυτικά των Μοιρών, στο νησί, και όχι σε υποθαλάσσια περιοχή.

Αυτό το γεγονός, όπως τόνισε στις «Συνδέσεις» ο έμπειρος σεισμολόγος προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι χρειάζεται πολύ προσοχή. «Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Έχουν επακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με μικρότερα μεγέθη, με το μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 3,9 Ρίχτερ» είπε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς με βεβαιότητα. «Χρειάζεται μια επιφυλακτικότητα διότι δεν υπάρχουν πλήρως επαρκή επιστημονικά στοιχεία και δεν πρέπει να δώσουμε την ψεύτικη εικόνα του εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς. Όμως είναι αρκετά ενθαρρυντική η έντονη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε τον σεισμό των 5.9 Ρίχτερ δίνοντας δειλά την εντύπωση ενώ κύριου σεισμού».

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος το πιθανότερο είναι ο σεισμός των 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21:58 χθες να προέρχεται από το ενεργό ρήγμα της Πομπιάς που το 1965 είχε προκαλέσει έναν ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ.

«Δεν είναι από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές της Κρήτης και του ελλαδικού χώρου αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζεται πολύ προσοχή», πρόσθεσε εφιστώντας την προσοχή του κόσμου και των αρμοδίων Αρχών στην παρακολούθηση του φαινομένου.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε παράλληλα ότι ο σεισμός στις Μοίρες του Ηρακλείου δεν συσχετίζεται με τον μικρό σεισμό που σημειώθηκε χθες στο Αρκαλοχώρι.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια