Αρχαιοκαπηλία στο Ηράκλειο: Το «χρυσό» deal με τον Ιταλό για τις λάρνακες στο σπίτι του φουρνάρη - Εμπλοκή και αρχαιολόγου (vid)

Κρήτη
Αρχαιοκαπηλία στο Ηράκλειο: Το «χρυσό» deal με τον Ιταλό για τις λάρνακες στο σπίτι του φουρνάρη - Εμπλοκή και αρχαιολόγου (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ σε χωριά του Ηρακλείου - Κρουσώνας και Πετροκέφαλο έχουν γίνει το επίκεντρο των ερευνών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικές αρχές είχαν από καιρό αξιοποιήσει πληροφορίες που είχαν φτάσει σε αυτές για τη διακίνηση αρχαίων αντικειμένων εξαιρετικά μεγάλης αξίας
  • Η συμμορία των «εννέα» ήταν έτοιμη να «σκοτώσει» τα αρχαία σε επίδοξους αγοραστές
  • Σε έξι συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ για αρχαιολογικά ευρήματα αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ
  • Τρία ακόμα άτομα στην δικογραφία για τα αρχεία τεράστιας αρχαιολογικής αξίας
  • Παράλληλη η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα χέρια των αρχαιοκάπηλων
  • Σε αποθήκη η γιάφκα με τα αρχαία στην οποία βρέθηκε ο 69χρονος Ιταλός για να κλείσει η συμφωνία
  • Επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης ένας 56χρονος πρώην λιμενικός 

Αρχαιολογικούς θησαυρούς αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ήταν έτοιμοι να ξεπουλήσουν ένα συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογίας, ένας πρώην λιμενικός μανιώδης τζογαδόρος και οι συνεργοί τους. Η συμμορία των 9 στην οποία συγκαταλέγεται και ένας 69χρονος Ιταλός που έφτασε στην Κρήτη για να δει και να αγοράσει αρχαία έπεσε στα χέρια αστυνομικών, που έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάσχεση των αρχαίων αντικειμένων.

Με παράλληλες επιχειρήσεις, στον Κρουσώνα και την ευρύτερη περιοχή Βουτών, έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών 6 από τους εμπλεκομένους, την ώρα της αγοραπωλησίας μετά από έφοδο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στο εξοχικό που είχε μετατραπεί σε θησαυροφυλάκιο καθώς οι αρχαιότητες που έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών υπερβαίνουν σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το εξοχικό ανήκει σε ένας 39χρονο φούρναρη από τον Κρουσώνα που είχε αποθηκεύσει ούτε λίγο, ούτε πολύ, 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο φέρουν  αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.).

Όπως εκτιμάται προέρχονται από ταφικά σύνολα, ενώ  κάποιες εξ αυτών  περιέχουν ακόμη και οστά. Επίσης κατασχέθηκαν 88 αγγεία της ίδιας περιόδου και της λίθινης εποχής.

Οι κάτοικοι του Κρουσώνα έπεσαν από τα σύννεφα όταν έμαθαν το λόγο της εφόδου στο σπίτι του φούρναρη αλλά και ενός ακόμη 46χρονου συχωριανού τους που θεωρείται μέλος της συμμορίας.

Επικεφαλής της Συμμορίας η δράση της οποίας θεωρείται ότι ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια τοποθετούνται σύμφωνα με τη δικογραφία, ένας 56χρονος πρώην λιμενικός και μανιώδης τζογαδόρος που έχει πέσει πολλές φορές στα χέρια αστυνομικών μέσα σε παράνομες λέσχες, ένας 46χρονος αλλά και ένας 72χρονος συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογίας ο οποίος είχε το ρόλο του εκτιμητή των αρχαιοτήτων.

Ο 69χρονος Ιταλός έφτασε στο Ηράκλειο το βράδυ του Πάσχα. Χθες το απόγευμα συνοδευόμενος από  μέλη της συμμορίας, ανάμεσα τους και ένας 57χρονος σε ρόλο μεταφραστή, πήγε στην Περιοχή ανάμεσα στις Βούτες και το Πετροκέφαλο όπου βρίσκεται η γιάφκα με τα αρχαία αντικείμενα για να διαπιστώσει την αξία τους και να κλείσει το ντιλ για την αγοραπωλησία. Τη στιγμή εκείνη έγινε η έφοδος από άνδρες της ΕΚΑΜ που ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους κατηγορουμένους.

Κατασχέθηκαν ακόμη 3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News