«Οδύσσεια» για 18 παιδιά προνοιακής δομής στο Ηράκλειο - Από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο γιατί έπεσαν σοβάδες

Ηράκλειο
«Οδύσσεια» για 18 παιδιά προνοιακής δομής στο Ηράκλειο - Από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο γιατί έπεσαν σοβάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο για 48 ώρες οι οικότροφοι προνοιακής δομής στο Ηράκλειο, ύστερα από πτώση σοβά στο Κέντρο που τα φιλοξενούσε - Το Παράρτημα του Κέντρου Προστασίας Παιδιού στον Πόρο Ηρακλείου

“Οδύσσεια” για 18 παιδιά προνοιακής δομής (Παράρτημα του Κέντρου Προστασίας Παιδιού) στον Πόρο Ηρακλείου, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν να μην έχουν στέγη, καθώς το κτήριο που φιλοξενούνται παρουσίασε κάποιες εσωτερικές φθορές και οι αρμόδιοι έκριναν ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν από αυτό. Έτσι, από το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης τα 18 παιδιά ηλικίας από 7 ως 18 ετών κοιμούνται σε ξενοδοχεία της πόλης, χωρίς να ξέρουν κυριολεκτικά σε ποιο απ’ όλα θα κοιμηθούν το επόμενο βράδυ ή πού θα κάνουν Πάσχα.

Ο λόγος της απομάκρυνσής τους από το κτήριο που φιλοξενεί τη δομή ήταν ένα συμβάν αποκόλλησης σοβά στο δωμάτιο των παιδιών και για λόγους ασφαλείας κρίθηκε ότι θα έπρεπε να απομακρυνθούν. Ωστόσο, το εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα παιδιά κατά τη χθεσινή ημέρα αναγκάστηκαν να πάρουν τις βαλίτσες από το ξενοδοχείο που κατέλυσαν και να φύγουν. Το επόμενο ξενοδοχείο που θα πήγαιναν δεν μπορούσε να τα δεχτεί πριν από το απόγευμα, με αποτέλεσμα για πάνω από 10 ώρες να βρίσκονται στην παιδική χαρά για να περάσει η μέρα. Οι φροντιστές πήγαν τα παιδιά, όπως αναφέρουν οι πηγές, σε ταβέρνα της πόλης και επέστρεψαν και πάλι στην παιδική χαρά για να περάσει η μέρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σοβάς έπεσε κοντά σε κρεβάτια κατά τις νυχτερινές ώρες, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί ή να κινδυνεύσει έστω κάποιο παιδί. Το περιστατικό συνέβη περίπου την προηγούμενη εβδομάδα, όμως από τη Μεγάλη Τετάρτη αποφασίστηκε να απομακρυνθούν, αφού προφανώς έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, κλήθηκαν οι υπηρεσίες και αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να εκκενωθεί το κτήριο. Μετά το περιστατικό της αποκόλλησης του σοβά από δοκάρι στον κοιτώνα των παιδιών, αποφασίστηκε τα παιδιά να κατέβουν έναν όροφο κάτω και να κοιμηθούν.

Έτσι, για κάποιες ημέρες εξακολούθησαν να μένουν στο κτήριο της δομής, αλλά σε άλλο όροφο. Όμως από τη Μεγάλη Τετάρτη απομακρύνθηκαν και έκτοτε ξεκίνησε η “Οδύσσεια” για τα παιδιά αυτά, που βρίσκονται το καθένα στη δομή με εισαγγελική διάταξη, προστατεύοντάς τα από ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και τους φροντιστές τους, καθώς περιφέρονταν για δύο ημέρες από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και στις παιδικές χαρές! Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης κ. Μαρία Δαμανάκη, έχει βρεθεί ξενοδοχείο από χθες το βράδυ, όπου και θα διαμείνουν και για το Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτήριο της δομής είχε ελεγχθεί μετά τους σεισμούς του 2021 και είχε κριθεί κατάλληλο.

Δύσκολη κατάσταση

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η θορυβώδης παρουσία 18 παιδιών σε ξενοδοχεία δεν είναι καθόλου βοηθητική για να εξασφαλιστεί σταθερή διαμονή τις επόμενες ημέρες, έως ότου βρεθεί μια προσωρινή μεν, αλλά πιο κατάλληλη λύση από το υπουργείο Εργασίας, υπό την εποπτεία του οποίου φαίνεται να λειτουργεί η δομή στο Ηράκλειο. Ταυτόχρονα, η συγκυρία δεν ήταν με το μέρος των υπευθύνων, αφού σε μια εορταστική περίοδο, με σχεδόν πενθήμερη ραστώνη των αρμόδιων υπηρεσιών, η κατάσταση είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη.

Το πρώτο βράδυ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα παιδιά κατέλυσαν το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης του Ηρακλείου, ωστόσο χρειάστηκε να φύγουν με το πρόσχημα ότι θα έφτανε κάποιο γκρουπ τις επόμενες ώρες που είχε κάνει κράτηση. Οι αρμόδιοι αναζήτησαν και έκλεισαν άλλο ξενοδοχείο για χθες Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, που όμως, όπως αναφέρουν οι πηγές, δεν μπορούσε να γίνει check in - δηλαδή να εγκατασταθούν στα δωμάτια του ξενοδοχείου τα παιδιά - πριν από τις 6 το απόγευμα. Έτσι, η μέρα φαίνεται ότι ήταν εξαιρετικά κουραστική, αφού τα παιδιά, ηλικίας από 7 ως 18 ετών, που έχουν βρεθεί το καθένα από αυτά υπό τη φροντίδα της δομής με εισαγγελική διάταξη, αναγκάστηκαν να περάσουν τις περισσότερες ώρες στην πόλη και τις παιδικές χαρές. Βεβαίως ο χθεσινός καλός καιρός βοήθησε σε αυτό, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιμετωπίστηκαν πολλές δυσκολίες για τη σίτισή τους στη διάρκεια της ημέρας, τη φύλαξη των παιδιών και φυσικά τον “Γολγοθά” των υπευθύνων να βρεθεί κατάλυμα για το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, χωρίς καν να γνωρίζουν πού θα είναι την επόμενη ημέρα, δηλαδή σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο διαθέσιμο κτήριο των ίδιων προνοιακών υπηρεσιών στα νότια της πόλης του Ηρακλείου.

«Θα μεταφερθούν σε ειδικά διαμορφωμένο κτήριο αρχές της επόμενης εβδομάδας»

«Είχαμε κάποιες φθορές εξαιτίας της παλαιότητας του κτηρίου αυτές τις ημέρες. Έχουμε μια συνεργασία με την Περιφέρεια. Κάνουμε αυτοψίες και αυτές τις μέρες. Μέχρι να δούμε τα ζητήματα του κτηρίου, έχουμε μετακινήσει τα παιδιά και φροντίζουμε για την προσωρινή μετεγκατάστασή τους, για να αποκατασταθούν οι όποιες φθορές. Να μη βρίσκονται στο κτήριο εν μέσω αποκατάστασης.

Βρίσκονται στο ξενοδοχείο και τώρα κάνουμε τις ετοιμασίες για να κινηθούν στον νέο χώρο που θα μεταφερθούν, που είναι ιδιοκτησία του φορέα μας», είπε στη “Ν.Κ.” η Μαρία Δαμανάκη, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, που εποπτεύει όλες αυτές τις δημόσιες δομές, όπως είναι το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού. Η κ. Δαμανάκη πρόσθεσε ότι «από αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα παιδιά θα πάνε σε ειδικά διαμορφωμένο κτήριο του φορέα μας, ώστε να γίνουν οι όποιες μελέτες και παρεμβάσεις στον χώρο που έμεναν».

«Δε θα μεταφέρονται τη μία μέρα μετά την άλλη σε άλλο ξενοδοχείο. Ήδη έχουμε κάνει τις ενέργειές μας. Από Μ. Πέμπτη μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μείνουν σε ξενοδοχείο. Προσωρινή φιλοξενία μέχρι να ολοκληρωθούν τα ζητήματα του κτηρίου, σε συνεννόηση πάντα με το αρμόδιο υπουργείο», συνέχισε η κ. Δαμανάκη.

«Το κτήριο δεν έχει μεγάλα προβλήματα. Είχε εξεταστεί μετά τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου και είχε κριθεί κατάλληλο από κλιμάκιο του Δήμου. Πρώτη φορά, όσον αφορά στην ιστορία του κτηρίου, έχουμε σε συνεργασία με τον ΟΑΚ εκπονήσει μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση και εντέλει αποκατάσταση του κτηρίου. Είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και το σύνολο των φορέων», είπε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης και πρόσθεσε: «Δε μετακινούμε συνεχώς τα άτομα. Έγινε απλά αλλαγή ξενοδοχείου. Έχει ξεκινήσει η σεζόν και υπάρχει θέμα διαθεσιμότητας. Αυτό μας είπαν από το ξενοδοχείο. Ο νέος χώρος θα είναι στη Χρυσοβαλάντου, Ούλοφ Πάλμε, στο Κορακοβούνι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News