Ηράκλειο: Το «ναι» του Δήμου δεν έφτασε ποτέ στο δικαστήριο - Απογοήτευση και οργή από τους συμβασιούχους

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Το «ναι» του Δήμου δεν έφτασε ποτέ στο δικαστήριο - Απογοήτευση και οργή από τους συμβασιούχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν έφτασε ποτέ στο δικαστήριο

Διερεύνηση εις βάθος - κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για κάτι αδιανόητο αν όντως έχει συμβεί - υποσχέθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, μετά τις διαστάσεις που πήρε το αποκαλυπτικό θέμα του neakriti.gr και του Ράδιο 98,4, με φόντο καταγγελίες και την οργισμένη ανάρτηση του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου περί μη κατάθεσης τελικά από τους νομικούς του Δήμου της απόφασης στήριξης των συμβασιούχων που είχε λάβει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης, με παρέμβαση της επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει” Ευαγγελίας Σχοιναράκη, η οποία ανέφερε: «Βλέπουμε πως οι νομικοί του Δήμου δεν κατέθεσαν την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους συμβασιούχους στο δικαστήριο. Δεν μπορεί από τη μια να ψηφίζουμε ομόφωνα ως Συμβούλιο, ως πολιτικό όργανο, ότι στηρίζουμε τους συμβασιούχους, και από την άλλη οι νομικοί του Δήμου να λειτουργούν αλλιώς. Βεβαίως φαντάζομαι ότι πήραν από κάποιον οδηγία και το έκαναν και εδώ θα πρέπει να ριχθεί φως. Βέβαια, αν οι νομικοί το έπραξαν από μόνοι τους, χωρίς οδηγίες και παρεμβάσεις, και πάλι είναι πολύ σοβαρό το θέμα».

«Δημοσιεύτηκε σε τοπικό σάιτ... Η κατάθεση που αναφέρεται από πλευράς των νομικών είναι μια μέρα νωρίτερα και δεσμεύει τον Δήμο σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει, δε, το ενδεχόμενο να “πάτησε” πάνω σε αυτό το επίμαχο έγγραφο των νομικών κάποια δικαστική απόφαση για ορισμένους συμβασιούχους και να βγήκε αρνητική. Πρέπει να το δούμε αυτό», σημείωσε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός.

«Αν έχει γίνει όντως κάτι τέτοιο, το θεωρώ πραγματικά αδιανόητο. Αδιανόητο οι νομικοί να μην προσήγαγαν στο δικαστήριο την απόφαση του Συμβουλίου. Θέλω να είμαι απολύτως καθαρός. Η εντολή που έδωσα στη Νομική Υπηρεσία είναι αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι σοβαρό το ζήτημα. Δε θεωρώ το θέμα λήξαν... Θα το ερευνήσουμε... θα κοιτάξω μάλιστα να έρθουν την επόμενη φορά οι ίδιοι οι νομικοί εδώ», ήταν η απάντηση του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού.

Οργή και απογοήτευση

Όπως έγραψε νωρίτερα χθες το πρωί το neakriti.gr, απογοήτευση επικρατεί στην Καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου από τη στάση της δημοτικής Αρχής, καθώς το Νομικό της Τμήμα, κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Μιχάλη Καρασάββα, δεν κατέθεσε στο Δικαστήριο το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραμονή και μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην υπηρεσία.

«Το ψήφισμα κατατέθηκε μόνο από τη δική μας πλευρά, αλλά χρειάζονται και οι δύο», είπε ο ίδιος ενδεικτικά στο Ράδιο 98,4, εκφράζοντας πικρία για το Νομικό Τμήμα του Δήμου.

Σε ανάρτησή τους στη σελίδα του Συλλόγου αναφέρουν συγκεκριμένα: «Συνάδελφοι, έγινε ολόκληρος ντόρος και αγώνας για να πάρουμε μια απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου υπέρ των εργαζομένων, όμως όπως θα θυμάστε όλοι δεν υπήρχε ΑΠΑΡΤΙΑ στις 28/3/2023 και ώρα 17:55, πέρασε όμως την επόμενη μέρα 29/3/2023 διά περιφοράς ομόφωνα, προλαβαίνοντας την ημερολογιακή προθεσμία 29/3/2023 και ώρα 12:00, που είχε δώσει η δικαστικός για την κατάθεση από τους νομικούς του Δήμου Ηρακλείου (των έξτρα δικαιολογητικών παραμονής για τους εργαζόμενους ΣΗΜΕΙΩΜΑ).

Όπως βλέπετε στο έγγραφο, δεν είναι μόνο κατά, αλλά και καταπέλτης για τους εργαζόμενους αυτό το σημείωμα που έφτιαξε η Νομική Υπηρεσία του Δήμου μας, καθώς δεν μπήκε ποτέ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (;;;), αντίθετα βλέπουμε ότι... τρέξανε μαραθώνιο και το κατέθεσαν τη Δευτέρα 27/3/2023 και ώρα 10:44. Τρομερά αντανακλαστικά, ούτε καν περιμένανε όποια συμπληρωματικά έγγραφα τούς έρχονταν για να στείλουν το Σημείωμα.

Ερωτήματα προς τη δημοτική Αρχή, καθώς είναι εργοδότης της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου:

  • Ποιος ο λόγος να καταθέσουν τόσο γρήγορα, αφού δόθηκε παράταση καταθέσεως του Σημειώματος;
  • Γιατί δεν περίμεναν συμπληρωματικά έγγραφα και να τα καταθέσουν στην καταληκτική ημερομηνία που είχε ορίσει η δικαστικός;
  • Στις 28/3/2023 στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν παρόντες οι νομικοί του Δήμου, γιατί δεν πήραν τον λόγο να αναφέρουν ότι είχαν στείλει το Σημείωμα από την προηγούμενη ημέρα, μόνο τα στόματά τους ήταν ερμητικά κλειστά;
  • Οι νομικοί είχαν πληροφορηθεί ότι θα υπάρξει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και έτρεξαν να προλάβουν να καταθέσουν, χωρίς την απόφασή του μέσα;
  • Πού αποσκοπούσε αυτή η ενέργεια της express κατάθεσης;
  • Μήπως και στις άλλες δικαστικές αποφάσεις που έρχονται δεν έχει κατατεθεί μέσα στο Σημείωμα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;
  • Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε 28/3/2023 και ώρα 8:30 π.μ., κύριε δήμαρχε, υπήρξε ρητή εντολή να μπει στο Σημείωμα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;
  • Κύριε δήμαρχε, γνωρίζατε ότι 27/3/2023 και ώρα 10:44 π.μ. είχε γίνει ήδη κατάθεση του Σημειώματος από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου;».

Διαμαρτυρίας για το εργοστάσιο ανακύκλωσης

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο ανακύκλωσης Ηρακλείου πραγματοποίησε στο Δημοτικό Συμβούλιο αντιπροσωπία της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με φόντο το πρόσφατο ατύχημα με τον τραυματισμό ενός 40χρονου εργαζομένου την ώρα της διαλογής.

«Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε αίτημα που είχε κατατεθεί στις 24 Ιανουαρίου. Ο εργολάβος στην Ανακύκλωση έχει προχωρήσει σε μπαράζ απολύσεων, έχει συμπιέσει τις βάρδιες. Είχαμε σοβαρό ατύχημα το Σάββατο, όπου συνάδελφος έκοψε το χέρι του στην αρτηρία, έχασε αρκετό αίμα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Συνυπεύθυνοι και η ΕΕΑ και ο Δήμος. Ο Δήμος πρέπει να έχει γνώση ότι δε γίνεται σωστά η ανακύκλωση και ότι χιλιάδες τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού καταλήγουν στον ΧΥΤΑ. Το Συμβούλιο να πάρει θέση. Πρέπει να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να κατοχυρωθούν οι θέσεις εργασίας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Στη συνέχεια ο Μιχάλης Κασσαπάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” εξέφρασε έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο ελέγχεται, όπως είπε, ο εργολάβος στο ΚΔΑΥ, ενώ σημείωσε πως, αν και έχουν ζητηθεί, δεν έχουν δοθεί στοιχεία για τη σύμβαση, για τους ελέγχους κ.λπ.

«Ο Δήμος δεν είναι συμβαλλόμενος στη σύμβαση μεταξύ ΕΕΑ και του εργολάβου. Συνεπώς δεν μπορούμε να ζητήσουμε τα έγγραφα που λέτε. Εμείς μέχρι να πιέσουμε για να μείνουν στη δουλειά μπορούμε. Καθαρές κουβέντες», τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου

“Πράσινο φως” για τον Σκαφιδαρά

“Πράσινο φως” για την εκκίνηση μιας επίπονης, μακράς διαδικασίας αξιοποίησης - μέσω μακροχρόνια εκμίσθωσης - τριών εγκαταλελειμμένων δημοτικών εκτάσεων στον Σκαφιδαρά άναψε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Η ομόφωνη ουσιαστικά απόφαση (η “Λαϊκή Συσπείρωση” ψήφισε “παρών”) σηματοδοτεί ουσιαστικά το 1ο βήμα σε μια νέα προσπάθεια για τα “στοιχειωμένα” ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου ως μέρος του τεράστιου κληροδοτήματος Πανανού, μιας και το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει ανάλογη απόφαση (χωρίς ρητή αναφορά για εκμίσθωση) και το 2018, αλλά ουσιαστικά δεν προχώρησε.

Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης παρέθεσε αναλυτικά τις πτυχές του σχεδιασμού. Υπογράμμισε πως υπάρχει διαδικαστικά μακρύς δρόμος, μιας και θα πρέπει να δοθεί έγκριση από το ειδικό Τμήμα Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και στη συνέχεια να ακολουθήσουν νέες αποφάσεις για την προκήρυξη των διαγωνισμών, ενώ έδωσε και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία με αριθμούς.

Όπως ανέφερε:

- Για το 1ο ακίνητο στη θέση Λαχαραγιάς είναι προς δημοπράτηση για εκμίσθωση 62 στρ. με εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή για 7.500 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα.

- Για το 2ο ακίνητο, στη θέση Επτακοσάρης, όπου ήταν κάποτε χωματερή και εν συνεχεία φτιάχτηκε αλλά αφέθηκε να ρημάξει ένα πάρκο αναψυχής, είναι προς δημοπράτηση 84 στρέμματα, με εκτίμηση για 3.450 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα.

- Για το 3ο ακίνητο στη θέση Αυγερινός είναι προς δημοπράτηση 23,5 στρέμματα, με εκτίμηση για μίσθωμα 3.400 ευρώ.

Ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως για το ακίνητο νοτίως του Βαρδινογιάννειου υπάρχει θερμό ενδιαφέρον από την ΠΑΕ ΟΦΗ, που σχεδιάζει ένα αθλητικό κέντρο, ενώ ξεκαθάρισε πως θα προκηρυχθούν τρεις ξεχωριστοί διαγωνισμοί εκμίσθωσης για τα 3 ακίνητα. Από πλευράς αντιπολίτευσης τέθηκαν διάφορα ερωτήματα, ενώ από τον Νίκο Γιαλιτάκη (της παράταξης Κουράκη) και τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη επισημάνθηκε ότι στην απόφαση θα πρέπει να υπάρξει αναφορά και σε κάποια στρέμματα που χρησιμοποιούνται από τον Ερασιτέχνη ΟΦΗ - υπό τη διακριτική ανοχή του Δήμου, αλλά και προς όφελος της κοινωνίας, ώστε να μην υπάρχουν “σκιές”.

Ο αντιδήμαρχος διευκρίνισε πως σκοπίμως δε συμπεριλαμβάνονται στην εισήγηση τα εν λόγω στρέμματα, καθώς κρίθηκε προτιμότερο να προωθηθεί προς αξιοποίηση το “καθαρό” κομμάτι του Σκαφιδαρά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News