Κοκκίνη Χάνι: «Ρημάζει» από τον σεισμό του 2021 η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

Ηράκλειο
Κοκκίνη Χάνι: «Ρημάζει» από τον σεισμό του 2021 η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συγκεκριμένη Σχολή έχει μια ιστορία πολλών χρόνων, ενώ άτομα που έζησαν τη σχολή τη δεκαετία του 1990 θυμούνται πόσο εξοικειωμένος ήταν ένας σπουδαστής τότε με την ξενοδοχειακή τέχνη

Θλίψη και απογοήτευση έχει “πλημμυρίσει” αποφοίτους και συνδικαλιστές σωματείων που αφορούν τον τουρισμό για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Κοκκίνη Χάνι. Παρά τις συστάσεις και τις προειδοποιήσεις, δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη έμφαση στη συγκεκριμένη Σχολή που έχει “παράξει” σημαντικά στελέχη του τουριστικού μας προϊόντος, ενώ θέτουν πολλά ερωτήματα γιατί δεν ενδιαφέρεται κάποιος αρμόδιος φορέας να κάνει μεταρρυθμίσεις τη Σχολή προς μια πιο ποιοτική κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, φορείς υπογραμμίζουν πως η απαξίωση που διαπερνάει τη Σχολή δεν έχει σταματήσει.

Η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στον κεντρικό δρόμο στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι λειτουργεί εντελώς θεωρητικά, αφού το νέο σπουδαστικό έτος οι φοιτητές της Σχολής πραγματοποιούν τα μαθήματα σε εντελώς διαφορετική τοποθεσία. Η συγκεκριμένη Σχολή έχει μια ιστορία πολλών χρόνων, ενώ άτομα που έζησαν τη σχολή τη δεκαετία του 1990 θυμούνται πόσο εξοικειωμένος ήταν ένας σπουδαστής τότε με την ξενοδοχειακή τέχνη.

Η συγκεκριμένη Σχολή, μετά τον μεγάλο σεισμό που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Αρκαλοχώρι, παρήκμασε. Ο σεισμός δεν ήταν η αιτία, αλλά η αφορμή. Πριν τον σεισμό, η σχολή υπολειτουργούσε με πολλούς σπουδαστές να κάνουν μαθήματα κάτω από αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες. Οι χώροι ήταν μικροί και δεν επαρκούσαν να κάνουν μάθημα 40 άτομα. Στριμώχνονταν οι σπουδαστές μεταξύ τους, ενώ κανένας αρμόδιος δεν ασχολήθηκε με τα ζωτικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τη Σχολή. Μετά την εμφάνιση του σεισμού, μέλη εργατικών συνδικάτων και φορέων μετέβαιναν όλο και πιο συχνά στη Σχολή, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει. Όλα αυτά πριν από έναν χρόνο.

Έναν χρόνο μετά, ο τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων άλλαξε. Πλέον, οι σπουδαστές πραγματοποιούν τα θεωρητικά μαθήματα στις αίθουσες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ενώ τα εργαστήρια ή, εάν προτιμάτε, τα πρακτικά μαθήματα διεξάγονται στο ξενοδοχείο “Candia Maris”.

Το κράτος αδιαφορεί

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ν. Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, μιλώντας στη “Ν.Κ.” υποστήριξε: «Η Σχολή είναι πιο αξιοπρεπής πλέον. Αλλά σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση. Παρά τις υποσχέσεις και παροχολογίες για μια καλύτερη τουριστική εκπαίδευση, τα πάντα έμειναν στη θεωρία. Οι μαθητές κάνουν τα μαθήματά τους στο ΕΛΜΕΠΑ και στο “Candia Maris”. Και ρωτάω εγώ είναι σωστό ένα Ίδρυμα που παρέχει δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση να στεγάζεται σ’ έναν ξενοδοχειακό όμιλο; Κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει δει σοβαρά τη συγκεκριμένη Σχολή. Σε σχέση με πέρυσι που είχαμε μικρές αίθουσες εργαστηρίων με 40 άτομα, φέτος είναι καλύτερα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Σχολή βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση και δυστυχώς αυτή είναι η αιτία που δεν έχουμε τουριστική πολιτική. Δεν υπάρχει τουριστική πολιτική, γιατί δεν ασχολούνται με το ξενοδοχειακό επάγγελμα άνθρωποι του τουρισμού. Και γι’ αυτόν τον λόγο η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων έχει απαξιωθεί τόσο πολύ και έχει γίνει ένα κτήριο έρημο στην κεντρικό οδό στο Κοκκίνη Χάνι».

Προβληματισμός για το μέλλον των τουριστικών επαγγελμάτων

Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης, ήταν σπουδαστής της Σχολής. Μιλώντας στη “Ν.Κ.” επισήμανε την αδιαφορία που υπάρχει από φορείς, ξενοδόχους και δημοτικές Αρχές για τη συγκεκριμένη Σχολή.

«Όλα τα σωματεία και τα συνδικάτα που δραστηριοποιούμαστε στον ξενοδοχειακό χώρο στηρίζουμε την άποψη πως χωρίς τη Σχολή έχουμε χάσει τα πάντα ως τουριστικό προϊόν. Η Σχολή αντιμετώπιζε πολυεπίπεδες κρίσεις πριν τον σεισμό. Δεν μπορούμε να πούμε πως ο σεισμός δημιούργησε την κατάσταση αυτή στη Σχολή. Και πραγματικά λυπάμαι για το ενδεχόμενο να μην ξαναλειτουργήσει. Τη δεκαετία του 1990, ένας σπουδαστής μάθαινε την ξενοδοχειακή τέχνη αλλά και την τέχνη της συμβίωσης. Η Σχολή αυτή δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά στο υπουργείο Τουρισμού. Υπάρχει η φήμη ότι το κτήριο αυτό της Σχολής ήθελε να το δώσει η κυβέρνηση σε ξενοδόχους και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για το πώς θα είναι καταρτισμένο το ξενοδοχοϋπαλληλικό προσωπικό. Το να είσαι σωστός ξενοδοχοϋπάλληλος σημαίνει πρώτα πως είσαι καταρτισμένος. Πού θα βρεθεί η κατάρτιση; Και πραγματικά αναρωτιέμαι, κανένας δεν ενδιαφέρεται; Πού είναι η δημοτική Αρχή; Πού είναι οι ξενοδόχοι της Κρήτης; Αντί να χορηγούν υποτροφίες ή χορηγίες με σκοπό να επιλέξουν το καλύτερο δυνατό εργασιακό προσωπικό, είναι άφαντοι.

Μας προβληματίζει το μέλλον της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Μας προκαλεί θλίψη και στεναχώρια. Είναι μια Σχολή όπου έχουν αποφοιτήσει άξια στελέχη και εμείς το θέτουμε συνεχώς σε βουλευτές και σε υπουργούς με σκοπό να πάρουν μια διαφωτιστική απάντηση. Το είπαμε πρόσφατα και στην κ. Κεφαλογιάννη, η οποία μας είπε πως έχει μείνει πίσω η Σχολή και γενικότερα η τουριστική εκπαίδευση. Μας λυπεί το γεγονός. Εμείς αγωνιζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε η Σχολή να αποκτήσει την αίγλη που είχε κάποτε», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News