Ηράκλειο: «Οργή» από τους συμβασιούχους που έμειναν… στα κρύα του λουτρού

Κρήτη
Ηράκλειο: «Οργή» από τους συμβασιούχους που έμειναν… στα κρύα του λουτρού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένταση και βαριές εκφράσεις στο χθεσινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο - «Κότες» αποκάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους που απουσίαζαν ο πρόεδρος των εργαζομένων καθαριότητας

Εντάσεις, παρατράγουδα και βαριές εκφράσεις για δημοτικούς συμβούλους... “κότες” είχαμε χθες Τρίτη 28 Μαρτίου, στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που συγκαλέστηκε για το “καυτό” θέμα των απειλούμενων με απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά τελικά δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας...

Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε εκτάκτως την τελευταία στιγμή, και αυτός, όπως επισημάνθηκε από την αντιπολίτευση, ήταν ένας βασικός λόγος που οδήγησε στις πολλές απουσίες και τα άδεια έδρανα, έπειτα από αιτήματα των Συλλόγων Εργαζόμενων της Καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Κι ενώ είχε προηγηθεί ένας πρωινός μαραθώνιος επαφών και διαβουλεύσεων μεταξύ συμβασιούχων, συνδικαλιστών και δημοτικής Αρχής, παρόντος μάλιστα στις συναντήσεις και του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού.

Τα Σωματεία Εργαζομένων και η “Λαϊκή Συσπείρωση” διά του επικεφαλής της Δημήτρη Βρύσαλη ζήτησαν το πρωί τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης, προκειμένου το σώμα να πάρει ρητώς θέση και με συγκεκριμένους νομικούς όρους, περί αποδοχής των ασφαλιστικών μέτρων των εκατοντάδων συμβασιούχων που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, ενόψει της έκδοσης απόφασης επί των αγωγών που έχουν καταθέσει. Όπως μάλιστα επισημάνθηκε εμφατικά από τους εργαζόμενους, μια τέτοια επίσημη έγγραφη απόφαση αποδοχής των ασφαλιστικών μέτρων και όχι απλής πολιτικής στήριξης των αιτημάτων τους έχει ζητηθεί από τα ίδια τα προεδρεία του δικαστηρίου που εκδίκασαν τις υποθέσεις τους την περασμένη Παρασκευή. Μάλιστα, όπως είπαν, θα πρέπει αυτή η απόφαση να εκδοθεί άμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να την ενσωματώσουν οι νομικοί τους εκπρόσωποι μέσα στα συμπληρωματικά έγγραφα και τα υπομνήματα που έχουν περιθώριο να καταθέσουν - για τις περισσότερες περιπτώσεις εργαζομένων - ως τις 12 σήμερα το μεσημέρι!

Υπό τη βάρος της πίεσης του χρόνου, η δημοτική Αρχή συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση. Η σχετική πρόσκληση εστάλη βεβαίως αργά, γύρω στις 1:30 το μεσημέρι, καλώντας τα μέλη να προσέλθουν για συνεδρίαση στις 6 παρά 5 το ίδιο απόγευμα για τη λήψη απόφασης του ακόλουθου θέματος:

«1. Εξέταση της με αριθμ. πρωτ. 28.190/28-3-2023 κοινής αιτήσεως των α) Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δήμου (ΣΕΚΕΤ) και β) Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο Ηρακλείου. Το επείγον της σύγκλησης οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) 29/3/2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12 μ., έχει δοθεί προθεσμία να προσκομιστούν συμπληρωματικά έγγραφα στις υποθέσεις που εκδικάστηκαν στις 24/3/2023 κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, όπως μνημονεύεται και στο με αρ. πρωτ. 28.190/28-3-2023 αίτημα των Σωματείων».

Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τελικά δεν έγινε ποτέ, αφού δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί η αναγκαία απαρτία.

Ξέσπασαν οι εργαζόμενοι

Στη θέα των πολλών άδειων εδράνων και στο άκουσμα της προεδρεύουσας της συνεδρίασης Μαρίας Ξυλούρη-Ξημέρη (καθώς απουσίαζε ο πρόεδρος του σώματος Γρηγόρης Πασπάτης) πως δε συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός παρόντων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διεξαχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε έντονα ξεσπάσματα διαμαρτυρίας από παρευρισκόμενους συμβασιούχους και συνδικαλιστές.

Για δημοτικούς συμβούλους... “κότες” έκανε λόγο, βγαίνοντας μαινόμενος από την αίθουσα στο άκουσμα της μη απαρτίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου και εκλεγμένος στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Μιχάλης Καρασάββας, ο οποίος επικαλέστηκε μάλιστα επαφές δικές του με δημοτικούς συμβούλους νωρίτερα το μεσημέρι, που του είπαν - όπως ανέφερε - πως δε θα μπορέσουν να έρθουν στη συνεδρίαση γιατί φοβούνται να βάλουν το όνομα και την υπογραφή τους σε μια απόφαση με τους ζητούμενους νομικούς όρους.

Απαντήσεις... στους δρόμους

Όπως ήταν βεβαίως αναμενόμενο, οι βαριές εκφράσεις, με αποκορύφωμα τη φράση «κότες», πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση παρευρισκόμενων επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων...

«Δε γίνεται να ακούμε τέτοια λόγια εδώ μέσα. Είναι λυπηρές αυτές οι συμπεριφορές και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές τέτοιες προσβολές. Και σε ποιους μάλιστα; Σε ανθρώπους εκλεγμένους, που έχουμε αποδείξει τόσα χρόνια, με τη στάση μας, με τόσες αποφάσεις υπέρ τους, πως στηρίζουμε εμπράκτως και είμαστε πάντα στο πλευρό των συμβασιούχων και όλων των εργαζομένων. Και μην ξεχνάμε, κύριοι, πως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση συγκαλέστηκε άρον-άρον, τελευταία στιγμή. Μην ξεχνάμε πως η πρόσκληση ήρθε το μεσημέρι, λίγο πριν το Συμβούλιο. Πώς τελευταία στιγμή να έρθουν, δηλαδή, όλοι οι σύμβουλοι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης.

«Είμαστε σταθερά πάγια υπέρ των εργαζομένων εδώ σε αυτή την αίθουσα και το γνωρίζετε πολύ καλά. Αλλά θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και κάποια σημαντικά πράγματα. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να μονιμοποιήσει εργαζομένους. Μην επιρρίπτετε λοιπόν άδικα ευθύνες σε αυτούς που αποδεδειγμένα είναι δίπλα σας», ανέφερε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός.

Σε έντονο ύφος μίλησε και ο επικεφαλής της “Σύμπραξης Πολιτών” Πέτρος Ινιωτάκης, που κάλεσε τον Μιχάλη Καρασάββα να ανακαλέσει άμεσα τα λόγια του, ειδάλλως θα αποχωρήσει από την αίθουσα αισθανόμενος βαριά προσβεβλημένος.

«Δεν ανακαλώ. Ξέρω γιατί το είπα. Έχω και ντοκουμέντα από συνομιλίες», ήταν η αρχική ανταπάντηση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων, για να ακολουθήσει νέος γύρος αντιπαραθέσεων και εντάσεων. Μάλιστα, χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιαίο εκρηκτικό ξέσπασμα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά, που άρχισε να τραβά από τα ρούχα τον Μιχάλη Καρασσάβα για να αποχωρήσουν από την αίθουσα και να δώσουν απαντήσεις εκεί που, όπως είπε, πρέπει, δηλαδή έξω στους δρόμους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News