Ανάμεσα στις παράγκες… μικρά παλάτια - Το neakriti.gr στα άδυτα του καταυλισμού των Ρομά στο Ηράκλειο (pics, vid)

Κρήτη
Ανάμεσα στις παράγκες… μικρά παλάτια - Το neakriti.gr στα άδυτα του καταυλισμού των Ρομά στο Ηράκλειο (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στον καταυλισμό των Ρομά στα Δύο Αοράκια στην Αλικαρνασσό, λίγες ώρες μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την μετεγκατάσταση του καταυλισμού πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο, πραγματοποίησε το neakriti.gr και η ΚΡΗΤΗ ΤV

 

  • Το neakriti.gr και η ΚΡΗΤΗ TV στον καταυλισμό λίγες ώρες μετά την απόφαση στην Λότζια
  • Άνοιξαν τα σπίτια τους και την καρδιά τους μιλώντας για την καθημερινότητά τους
  • Διαβίωση ανάμεσα σε λάσπες, ποντίκια και σκοτάδι
  • Οι ανθρώπινες ιστορίες στις δύο όψεις του καταυλισμού
  • Ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους

Μια ολόκληρη ζωή στις λάσπες και στον βούρκο. Ανάμεσα στα ποντίκια και στα σκουπίδια, με το σκοτάδι να τους στοιχειώνει και με το κρύο να παγώνει ακόμη περισσότερο τις ψυχές τους, στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό των Ρομά, όπου φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια.

Μια ζωή με εφιαλτικές πτυχές στις παράγκες. Στιγμές που σημάδεψαν την παιδική τους ηλικία και καθόρισαν δραματικά την πορεία ζωής τους.

Μεγάλωσαν με τα κεριά. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο για να βρουν δουλειά ώστε να φέρουν όπως λένε φαγητό στην μεγάλη οικογένεια.

Από το 2000 και μετά, οι περισσότερες παράγκες έδωσαν τη θέση τους σε σπίτια με πολλές ανέσεις καθώς σε αυτά… τα σπίτια επένδυσαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.  

Όπως υποστηρίζουν, διαφωνούν στη μεταστέγαση τους σε οικίσκους σε άλλο σημείο του δημοτικού ακινήτου, πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο. Ζητούμενο όπως λένε, είναι η κοινωνική ένταξη και η αποζημίωση των σπιτιών τους.

Οι αντιθέσεις στον καταυλισμό είναι ορατές. Από τη μια, οι παράγκες και από την άλλη οι σύγχρονες κατοικίες. Όμως, οι συνθήκες στον καταυλισμό παραμένουν απαράδεκτες.   

Δεν έχουν απαντήσεις στα… δεκάδες γιατί από τα χείλη των εγγονών τους, όμως συνεχίζουν να ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News