Λότζια: «Θολό τοπίο» για τη «μετακόμιση» του καταυλισμού Ρομά στα Δύο Αοράκια

Ηράκλειο
Λότζια: «Θολό τοπίο» για τη «μετακόμιση» του καταυλισμού Ρομά στα Δύο Αοράκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημερινή διαπαραταξιακή συνάντηση στη Λότζια δεν κατέληξε κάπου, διατηρώντας ένα άκρως...''θολό τοπίο'' ως προς το τί μέλει γενέσθαι με την μια εκ των 2 ομάδων Ρομά να εμφανίζεται σύμφωνη με την πρόταση υπό τον όρο όμως αποζημίωσης για 40 σπίτια που έχουν φτιαχτεί εντός του καταυλισμού, την έτερη ομάδα των Ρομά να μην δίνει το παρών , και με τους αιρετούς μπερδεμένους ως προς τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο

Όλα ανοιχτά και ''νεφελώδη'' ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου ως προς το φλέγον θέμα της προτεινόμενης μετεγκατάστασης του καταυλισμού στα Δυο Αοράκια!

Η σημερινή διαπαραταξιακή συνάντηση στη Λότζια δεν κατέληξε κάπου, διατηρώντας ένα άκρως...''θολό τοπίο'' ως προς το τί μέλει γενέσθαι με την μια εκ των 2 ομάδων Ρομά να εμφανίζεται σύμφωνη με την πρόταση υπό τον όρο όμως αποζημίωσης για 40 σπίτια που έχουν φτιαχτεί εντός του καταυλισμού, την έτερη ομάδα των Ρομά να μην δίνει το παρών , και με τους αιρετούς μπερδεμένους ως προς τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.

Η διαπαραταξιακή συνάντηση είχε τον χαρακτήρα επίσημης ενημέρωσης-συζήτησης μεταξύ δημοτικής αρχής, παρατάξεων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων των Ρομά.

Από πλευράς των αιρετών είχαμε μία μονάχα απουσία, αυτή της επικεφαλής της παράταξης ''Ηράκλειον Αξίζει'' Ευαγγελίας Σχοιναράκη που έλειψε δικαιολογημένα λόγω ασθένειας ενώ συμμετείχαν ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης και Κοινωνικών Θεμάτων Ρένα Παπαδάκη , ο Δημήτρης Γιαουρτάς από την παράταξη ''Ηράκλειο 3.7.5'', ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός, ο επικεφαλής της παράταξης ''Ηράκλειο για όλους'' Γιώργος Σισσαμάκης, ο Μιχάλης Κασσαπάκης από τη ''Λαϊκή Συσπείρωση'', ο επικεφαλής της παράταξης ''Συνεργασία για το Ηράκλειο'' Ευρυπίδης Κουκιαδάκης και ο επικεφαλής της παράταξης ''Συν+ Πράξη Δημοτών'' Πέτρος Ινιωτάκης .

Στη συνάντηση τέθηκαν 2 διαφορετικές απόψεις, η μια ότι πρέπει να συζητηθεί κανονικά το θέμα στο αυριανό συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση χωροθέτησης-εκκίνησης των διαδικασιών και η άλλη, ότι θα πρέπει να αναβληθεί η συζήτηση.

Από πλευράς Ρομά η εκπροσώπηση των Ρομά ήταν μισή . Το παρών έδωσε ο εκπρόσωπος μόνο της μιας κοινότητας-ομάδας των Ρομά, ο Συμεών Σεραφειμόπουλος ενώ αντιθέτως δεν παρευρέθηκε εκ μέρους της έτερης κοινότητας-ομάδας ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων «Η Ελπίδα» Θανάσης Κατσαρής.

Ο Συμεών Σεραφειμόπουλος τόνισε ότι συμφωνεί με το νέο σχέδιο μετεστέγασης που έχει καταρτίσει ο δήμος, έθεσε όμως μια σημαντική προϋπόθεση. Η προϋπόθεση αφορά σε 40 περιπτώσεις οικογενειών που έχουν χτίσει και ζουν σε καλά καταλύματα και όχι παράγκες . Όπως τόνισε, θα πρέπει να δοθεί αποζημίωση της αξίας των καταλυμάτων στα οποία οι οικογένειες έχουν διαθέσει πολλά χρήματα ώστε να τα εγκαταλείψουν και να μεταφερθούν κατόπιν, εκτός καταυλισμού, σε "σπίτια'', ενταγμένοι δηλαδή κανονικά μέσα στη τοπική κοινωνία .

Ως προς το αίτημα αυτό, η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν ότι οι αποζημιώσεις για τις 40 αυτές οικογένειες θα πρέπει να διεκδικηθούν από το κεντρικό κράτος και όχι από τον δήμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της δια-παραταξιακής συνάντησης , ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης και ο Ευρυπίδης Κουκιαδάκης αναζήτησαν και κατάφεραν να έρθουν τελικά σε επαφή με τον Θανάση Κατσαρή, ο οποίος τους ενημέρωσε πως θα παραστεί στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο μαζί με τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του συλλόγου και θα καταθέσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους.

Από εκεί και πέρα ωστόσο άγνωσται ''αι βουλαί'' και θα πρέπει να περιμένουμε την αυριανή ημέρα ως προς τις περαιτέρω εξελίξεις...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News