Ηράκλειο: Στις επάλξεις για το Μουσείο - Κορυφώνεται ο αγώνας με νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα

Κρήτη
Ηράκλειο: Στις επάλξεις για το Μουσείο - Κορυφώνεται ο αγώνας με νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος νόμος ανοίγει τον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων και σε αρχαιολογικούς χώρους, εγκλωβίζει το προσωπικό, καταργεί αντί να δημιουργεί νέες οργανικές θέσεις, όπως τονίζει μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” η εκπρόσωπος του τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κ. Μαρία Μαρή

Κορυφώνεται ο αγώνας των ανθρώπων του πολιτισμού για να αποφευχθεί ο όλεθρος με τη μετατροπή των πέντε πιο εμβληματικών μουσείων της χώρας, ανάμεσά τους το Αρχαιολογικό του Ηρακλείου, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Χθες το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου ενημέρωσε το κοινό αυτή τη φορά με συνέντευξη Τύπου, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική κινητοποίηση μεθαύριο Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Μουσείο, τη μέρα που η Βουλή θα συζητά και θα ψηφίζει το επίμαχο νομοσχέδιο. Το κάλεσμα απευθύνεται προς όλους, ώστε «να αντιταχθούμε στη μετατροπή των Αρχαιολογικών Μουσείων σε επιχειρήσεις εμπορικών συμφερόντων», όπως προβλέπει ο νέος νόμος που ουσιαστικά καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων, τα στερεί από τους πολίτες, καθώς μπαίνει φραγμός στα δωρεάν παρεχόμενα προγράμματα προς όλους, τα οποία προσφέρονται χωρίς αποκλεισμούς, τα αποκόπτει από τη “μητρική” Αρχαιολογική Υπηρεσία και ανοίγει την... κερκόπορτα που οδηγεί και προς τους αρχαιολογικούς χώρους. Αρχαιολόγοι, συντηρητές, αρχαιοφύλακες, διοικητικοί, όλοι όσοι αποτελούν το προσωπικό του Μουσείου και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, “μια γροθιά” με τους συναδέλφους τους της υπόλοιπης χώρας, ζητούν να αποσυρθεί το καταστρεπτικό νομοσχέδιο και αντ’ αυτού να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των μουσείων που επιτελούν και έχουν να επιτελέσουν στο μέλλον σημαντικό ρόλο προς όφελος των πολιτών.

Ο νέος νόμος ανοίγει τον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων και σε αρχαιολογικούς χώρους, εγκλωβίζει το προσωπικό, καταργεί αντί να δημιουργεί νέες οργανικές θέσεις, όπως τονίζει μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” η εκπρόσωπος του τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κ. Μαρία Μαρή. Η ίδια τόνισε ότι στο πλευρό του προσωπικού του Μουσείου έχουν τεθεί οι τοπικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μάλιστα έχουν δεσμευτεί για την απόσυρση του νομοσχεδίου αν βρεθούν στην κυβέρνηση, εργαζόμενοι και φορείς που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα, καθώς οι αιρετοί του Ηρακλείου με σχετικά ψηφίσματα από το Περιφερειακό αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Σημαντική είναι επίσης η στήριξη από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, αλλά και τον κόσμο, που δηλώνει “παρών” στον αγώνα για να μείνουν τα μουσεία στον λαό. Η κ. Μαρή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αποτυχημένο μέχρι στιγμής “πείραμα” μουσείων με καθεστώς ΝΠΔΔ, ενώ υπενθύμισε ότι με το σημερινό καθεστώς τα μεγάλα μουσεία χρηματοδοτούν τα μικρότερα, κάτι που, αν αλλάξει, θα σημάνει την ασφυξία εκείνων που δεν έχουν την ανάλογη δυνατότητα με τα μεγαλύτερα.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί μια ισοπεδωτική παρέμβαση που απαξιώνει και διαλύει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων να συνοψίζει με έναν εύστοχο τρόπο το τι σηματοδοτεί αυτή η απόπειρα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως την αποτύπωσε σε ένα εξαιρετικά εύστοχο βίντεο-καταγγελία που έχει προκαλέσει αίσθηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΣΕΑ, «η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να διορίσει σε αυτά Διοικητικά Συμβούλια με πρόσωπα της επιλογής της. Αυτό θα οδηγήσει στην παράδοση των αρχαιοτήτων σε πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με την Αρχαιολογία, στην αύξηση εισιτηρίων, στην κατάργηση κάθε δωρεάν παροχής για το κοινό, στην έμμεση ιδιωτικοποίηση. Το χειρότερο κατά τους αρχαιολόγους είναι ότι τα Δ.Σ. θα έχουν την αρμοδιότητα να ιδρύουν παραρτήματα των μουσείων στο εξωτερικό, εξάγοντας μόνιμα αρχαιότητες από την Ελλάδα. Και μάλιστα, ως γνωστόν, για 25+25 χρόνια, δηλαδή για ολόκληρη γενιά.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στις “ναυαρχίδες” των μουσείων της χώρας και πιο συγκεκριμένα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού», με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων να δηλώνει: «Αγωνιζόμαστε για να το αποτρέψουμε! Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία, δεν την παραχωρούμε στους “εκλεκτούς” της εκάστοτε κυβέρνησης».

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News