Πλημμύρες στην Αγία Πελαγία: «Ανάσα» για τους πληγέντες - Παραμονές Χριστουγέννων οι πρώτες αποζημιώσεις (βίντεο)

Κρήτη
Πλημμύρες στην Αγία Πελαγία: «Ανάσα» για τους πληγέντες - Παραμονές Χριστουγέννων οι πρώτες αποζημιώσεις (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ανάσα» για τα νοικοκυριά της Αγίας Πελαγίας που “λαβώθηκαν” από τη φονική πλημμύρα της 15ης Οκτωβρίου - Πολλές οι πληγές, που δύο μήνες μετά παραμένουν ανοιχτές - Οι τόνοι λάσπης και μπάζων που προκάλεσαν τη μεγάλη καταστροφή απομακρύνθηκαν, αλλά οι εικόνες παραμένουν αποκαρδιωτικές και αποθαρρυντικές

Μέχρι αύριο Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, θα έχουν κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά των αποζημιώσεων από τη φονική πλημμύρα του Οκτωβρίου στην Αγία Πελαγία στους πληγέντες δικαιούχους. Αυτό υποστήριξε στον τηλεοπτικό φακό της «ΚΡΗΤΗ ΤV» ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, με τους δικαιούχους να αναμένουν το χρηματικό αυτό ποσό για να περάσουν όμορφες εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταβολής χρημάτων σε επιχειρήσεις, με τους κατοίκους ωστόσο της περιοχής της Αγίας Πελαγίας να μην κρύβουν ούτε δημόσια τη δυσαρέσκειά τους για την επόμενη μέρα.

Mε το βλέμμα στραμμένο στα κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματά τους θα περάσουν τις γιορτές οι κάτοικοι της Αγίας Πελαγίας. Οι τόνοι λάσπης και μπάζων που προκάλεσαν τη μεγάλη καταστροφή απομακρύνθηκαν, αλλά οι εικόνες παραμένουν αποκαρδιωτικές και αποθαρρυντικές.

Η μόνη ελπίδα είναι να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα τη νέα χρονιά που έρχεται προσεχώς και πιο συγκεκριμένα να καταβληθούν τα χρήματα της πρώτης αρωγής στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων που ζημιώθηκαν από τις καταστροφές. Έχουν ήδη αρχίσει να πιστώνονται τα συγκεκριμένα χρήματα μετά την καταγραφή και τον απαιτούμενο έλεγχο.

Γυναίκα που δικαιούται τη συγκεκριμένη αποζημίωση μίλησε στον τηλεοπτικό φακό καθιστώντας σαφές πως υπάρχει ανυπομονησία για το πότε θα καταβληθούν τα ποσά.

«Περιμένουμε την αποζημίωση και θέλω να πιστεύω ότι δε θα καθυστερήσει, καθώς έχουμε ανάγκη τα χρήματα. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να δούλεψαν το καλοκαίρι, αλλά ούτε κι αυτοί μπορούν να συντηρηθούν», τόνισε.

Το χρηματικό βοήθημα για τα πληγέντα νοικοκυριά θα καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους μέχρι και αύριο Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, προπαραμονή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τη δέσμευση του δημάρχου Μαλεβιζίου. Τα απαιτούμενα έγγραφα έχουν υπογραφεί και έχουν αναρτηθεί οι αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, διεμήνυσε δημόσια μέσω τηλεοπτικής παρέμβασης πως μέχρι αύριο θα έχουν καταβληθεί τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όλους τους δικαιούχους των αποζημιώσεων, ύψους 170.000 ευρώ στο σύνολο. Και ήδη έχουν κατανεμηθεί στους δικαιούχους τα ποσά που τους αναλογούν», είπε.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής, υπάρχουν άνθρωποι που δοκιμάζονται ιδιαιτέρως σκληρά χωρίς να έχουν λάβει καμία απολύτως οικονομική στήριξη.

Ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ ΤV” επισκέφτηκε τις περιοχές που πριν από λίγες εβδομάδες δοκιμάστηκαν από τις καιρικές συνθήκες, με τους εκεί κατοίκους να δηλώνουν πως μέχρι στιγμής τίποτε δεν έχει αλλάξει. Πολλά σπίτια που υπήρχαν σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν καταστεί ακόμα κατοικήσιμα.

Για τις κατεστραμμένες επιχειρήσεις έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ στη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων, ενώ για τους φακέλους εκείνους όπου η διαδικασία των διορθωτικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου η δεύτερη φάση πληρωμών αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα λόγια της ίδιας της γυναίκας που εξέφρασε την ανυπομονησία της για το πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει λάβει τις αποζημιώσεις, όχι όμως και το σύνολο. «Το 90% των επιχειρήσεων έχει πληρωθεί. Ωστόσο ένα ελάχιστο ποσοστό επιχειρήσεων έχει μείνει απλήρωτο. Έχουν γίνει κάποια λάθη και μερικοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα», σημείωσε.

Απογοήτευση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους - Φοβούνται και αγωνιούν για το αύριο οι κάτοικοι της περιοχής

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της Αγίας Πελαγίας αντικρίζουν με πίκρα και απογοήτευση την εικόνα που άφησε η καταστροφική πλημμύρα. Δεν ήταν μόνο οι δύο νεκροί, αλλά και ένα “βομβαρδισμένο” τοπίο, με τους επαγγελματίες να είναι απογοητευμένοι ως προς την ανασύσταση των επιχειρήσεών τους.

Κανένας επαγγελματίας δεν τολμάει να ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης εν μέσω χειμώνα και καιρικών συνθηκών που μπορούν ανά πάσα στιγμή να δώσουν τη χαριστική βολή στην πολύπαθη περιοχή.

Κάτοικοι, μεταξύ άλλων, δήλωσαν στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” πως η παροχή οικονομικής βοήθειας είναι σίγουρα ανακουφιστική για πολλά νοικοκυριά, αλλά τα χρήματα είναι λίγα για τις επιχειρήσεις ώστε να γίνουν όπως ήταν πριν τις 15 Οκτωβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News