Κρήτη: Ο κατσίγαρος κατέστρεψε τον βιολογικό καθαρισμό στο Ίνι - Προκλήθηκε ζημιά 200.000 ευρώ

Κρήτη
Κρήτη: Ο κατσίγαρος κατέστρεψε τον βιολογικό καθαρισμό στο Ίνι - Προκλήθηκε ζημιά 200.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν και σε έναν αγωγό ελαιουργείου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν βρέθηκαν αποδείξεις για το επίμαχο ελαιουργείο, ενώ την ίδια ώρα υπεύθυνοι του βιολογικού τον αδειάζουν, ώστε τα λύματα και οι κατσίγαροι να αποθηκευτούν σε δύο μεγάλες δεξαμενές και σε ασφαλή χώρο

 Τα μαύρα νερά καταλήγουν στο φράγμα Ινίου

  • Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για την μόλυνση
  • Αδειάζουν τον βιολογικό και κολλούν φρεάτια για να φρενάρουν το περιβαλλοντικό έγκλημα

Eπί ποδός βρίσκεται η Αστυνομία και κλιμάκια της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για τον εντοπισμό των ασυνείδητων που έριξαν κατσίγαρους στα φρεάτια του βιολογικού καθαρισμού, με τις έρευνες μέχρι στιγμής να είναι άκαρπες. 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π. Ηρακλής Κριθινάκης μίλησε σήμερα στο neakriti.gr, όπου έκανε σαφές πως οι όποιες διαδικασίες εύρεσης του δράστη βρίσκονται στο σημείο μηδέν. 

«Εάν αυτά τα λύματα έχουν πέσει σε κάποιο φρεάτιο από κάποιο βυτίο, δε μπορούμε να το δούμε. Εάν αυτός που ρίχνει τα λύματα δεν επ’ αυτοφώρο δε μπορούμε να δούμε από που έχουν πέσει. Είμαστε στο σημείο μηδέν. Εάν θέλουν αντικατάσταση οι μεμβράνες, τότε το κόστος ανέρχεται στις 200.000 ευρώ», ανέφερε. 

Από τους κατσίγαρους φράκαρε η λειτουργία του βιολογικού, με τους αρμόδιους να φτάνουν στο σημείο να κολλούν αρκετά φρεάτια, προκειμένου να μην επαναληφθούν αντίστοιχες εικόνες ρύπανσης του περιβάλλοντος από τοξικά απόβλητα. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης υποστήριξε πως: «Γίνεται μια συστηματική έρευνα. Το πρώτο που ξέρω ότι θα κάνει ο βιολογικός καθαρισμός του δήμου Μινώα Πεδιάδας είναι να υποβάλλει μήνυση κατά αγνώστων σε πρώτη φάση. Θέλω όμως να κάνω  μια έκκληση. Να σεβαστούμε το διπλανό μας και το περιβάλλον. Είναι κρίμα στους αγωγούς του βιολογικού καθαρισμού  να ρίχνουμε λύματα που δεν είναι επεξεργάσιμα. Και να αναγκάζεται ο διαχειριστής του βιολογικού καθαρισμού του να μην ανοίγει τα φρεάτια γιατί κολλάνε τα λύματα». 

Είναι άξιο αναφοράς πως σήμερα  ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι όχι μόνο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου αλλά σε όλο το Νομό. 

«Έχω κλείσει ραντεβού αύριο το πρωί στο γραφείο του για να συντονίσουμε τον τρόπο παρακολούθησης όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά σε ολόκληρο το νομό προκειμένου να μην υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα» επισήμανε ο κ. Ξυλούρης στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ-ΤV 

Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε και ένας αγωγός που οδηγεί σε συγκεκριμένο ελαιουργείο, ωστόσο οι υποψίες δεν επιβεβαιώθηκαν. 

Η περιβαλλοντική βόμβα εξακολουθεί να απειλεί την περιοχή, με τους κατοίκους στο Ίνι να διαπιστώνουν ότι εντείνεται το πρόβλημα, ενώ την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι έδωσαν εντολή να αδειάσει ο βιολογικός ώστε τα λύματα τα οποία είναι αναμειγμένα με κατσίγαρο να οδηγηθούν σε ασφαλή χώρο. Σε κάθε περίπτωση, άπαντες αναφέρουν πως το πρόβλημα είναι μείζονος σημασίας με τις επιπτώσεις να  είναι μακροπρόθεσμες, ενώ το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού θα είναι μεγάλο. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News