Μηχανολογικό Ηρακλείου: Απολογούνται πατέρας και οι δύο γιοί για την απάτη «μαμούθ»

Κρήτη
Μηχανολογικό Ηρακλείου: Απολογούνται πατέρας και οι δύο γιοί για την απάτη «μαμούθ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δύο αδέρφια κατηγορούνται για απάτη και πλαστογραφία, ενώ ο πατέρας τους και η εργαζόμενη στο γραφείο τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί συνέργειας στις άνωθεν πράξεις.

Εντός της σημερινής ημέρας αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου τρία από τα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην κομπίνα ολκής που φέρεται να είχε στηθεί σε βάρος της Περιφέρειας από ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων οχημάτων στο Ηράκλειο, τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως έγραψε σε χθεσινό ρεπορτάζ το neakriti.gr, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που διενεργείται για την υπόθεση, έχουν κληθεί να απολογηθούν, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, συνολικά έξι άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην απάτη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα έξι αυτά άτομα έχουν λάβει κλήσεις για να εμφανιστούν ενώπιον της ανακρίτριας, σε... δύο “δόσεις”, μέσα στην εβδομάδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου, έχουν κληθεί να απολογηθούν δύο αδέρφια και ο πατέρας τους, ενώ μεθαύριο Πέμπτη οι υπόλοιποι τρεις φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη αναμένεται να εμφανιστούν στο ανακριτικό γραφείο ο υπάλληλος  της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, μία εργαζόμενη στο γραφείο διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων (πρόκειται για το γραφείο με το οποίο σχετίζονται τα αδέρφια και ο πατέρας τους), καθώς κι ένα ακόμη άτομο που φέρεται να είχε εμπλακεί στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο αδέρφια κατηγορούνται για απάτη και πλαστογραφία, ενώ ο πατέρας τους και η εργαζόμενη στο γραφείο τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί συνέργειας στις άνωθεν πράξεις.

Αναφορικά με τον υπάλληλο του Μηχανολογικού, αυτός φέρεται να κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, ενώ το έκτο άτομο, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, αντιμετωπίζει - επίσης - κατηγορίες για απάτη και πλαστογραφία.

Εξάλλου, όπως ανέφερε το χθεσινό ρεπορτάζ του neakriti.gr, φέρεται να προκύπτει ότι στην υπόθεση είχαν εμπλακεί στο παρελθόν και άλλα άτομα. Εντούτοις, οι πράξεις που φέρονται να τους αποδίδονται έχουν, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, παραγραφεί.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μια από τις ενδείξεις περί πιθανής έκνομης δράσης που φέρονται να... έστρεψαν τις υποψίες των Αρχών σε βάρος κάποιων εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση ήταν η - κατά κάποιον τρόπο - μεταβολή του οικονομικά χαμηλού προφίλ που οι ίδιοι διατηρούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η αποκάλυψη του neakriti.gr

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικές εβδομάδες, δημοσίευμα του neakriti.gr, είχε αποκαλύψει ότι το ιδιωτικό γραφείο διαμεσολάβησης και τακτοποίησης μεταβιβάσεων φέρεται να “πείραζε” αποδείξεις, με αποτέλεσμα να μη φαινόταν το πραγματικό σύνολο του χρηματικού ποσού που εισέπραττε, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό παρακράτηση μέρους του ποσού από την κάθε ξεχωριστή μεταβίβαση οχήματος.

Στις αρχές Νοεμβρίου, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του neakriti.gr, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για την επίμαχη υπόθεση. Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, οι εμπλεκόμενοι στην απάτη είχαν προκαλέσει οικονομική ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου άνω των 840.000 ευρώ.

Ειδικότερα, στην εν λόγω αστυνομική ανακοίνωση αναφερόταν ότι «μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, την αξιοποίηση πληροφοριών, στοιχείων και ειδικών ανακριτικών πράξεων και με τη συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων διορισθέντων από την Περιφέρεια Κρήτης, προέκυψε ότι τρεις ημεδαποί, οι οποίοι διατηρούν γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων στο Ηράκλειο, και μία ημεδαπή εργαζόμενη σε αυτό ενεργούσαν ως κατ’ εξουσιοδότηση διεκπεραιωτές πράξεων έκδοσης άδειας (ταξινόμησης) ή μεταβίβασης κυριότητας οχημάτων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Από τους πελάτες τους συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για την έκδοση αδειών και μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, και λάμβαναν και τη σχετική τους αμοιβή.

Εν συνεχεία, αντί να καταβάλλουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρηματικό ποσό για τις κατά περίπτωση υποθέσεις, προέβαιναν σε κατάθεση μικρότερου ποσού, πραγματοποιώντας συναλλαγή μέσω μηχανήματος αυτόματης συναλλαγής, και παραποιούσαν την εκτυπωμένη απόδειξη συναλλαγής ώστε να εμφαίνεται το προβλεπόμενο ποσό.

Επιπλέον, με το πρόσχημα της γρήγορης διεκπεραίωσης των υποθέσεων και της υποβοήθησης του έργου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, παρελάμβαναν από αυτόν και συμπλήρωναν πρωτότυπα σφραγισμένα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Από το 2011 είχαν ζημιώσει το Δημόσιο τουλάχιστον κατά 874.000 ευρώ

Με αυτόν τον τρόπο οι ανωτέρω είχαν από το έτος 2011 και έως την 1η Σεπτεμβρίου 2022 ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 874.780 ευρώ, σύμφωνα με τον ειδικό λογιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης της ανωτέρω Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των ημεδαπών, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 20.290 ευρώ, πλήθος εγγράφων, σφραγίδων και σχετικών πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και 13 πρωτότυπα σημειώματα είσπραξης τέλους αδείας και τέλους μεταβίβασης οχημάτων κενά περιεχομένου και φέροντα στρογγυλή σφραγίδα Υπηρεσίας, ατομική σφραγίδα και υπογραφή υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News