default-image

Φράγματα μετά την τραγωδία για να μην πνιγεί ξανά η Αγία Πελαγία

Κρήτη
Φράγματα μετά την τραγωδία για να μην πνιγεί ξανά η Αγία Πελαγία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρά φράγματα ανάσχεσης, που θα λειτουργούν στοχευμένα για την ανακοπή της πλημμυρικής ροής των ποταμών και των ρεμάτων στα ψηλά σημεία των περιοχών της Αγίας Πελαγίας, της Λυγαριάς και του Παλαιόκαστρου, εξετάζουν τώρα στον Δήμο Μαλεβιζίου

Η άμυνα απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα πρέπει να μετατοπιστεί και στα... ψηλά! Μικρά φράγματα ανάσχεσης, που θα λειτουργούν στοχευμένα για την ανακοπή της πλημμυρικής ροής των ποταμών και των ρεμάτων στα ψηλά σημεία των περιοχών της Αγίας Πελαγίας, της Λυγαριάς και του Παλαιόκαστρου, «βλέπουν» τώρα στον Δήμο Μαλεβιζίου ως αναγκαία συμπληρωματική λύση στο μέτωπο της επιβεβλημένης, μετά την τραγωδία του Σαββάτου, ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής θωράκισης... Βεβαίως η εκτίμηση της κατάστασης, του τι συνέβη, πώς λειτούργησε ο υφιστάμενος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και οι υφιστάμενες υποδομές, το τι προσθήκες και νέα έργα πρέπει να γίνουν, δε θα γίνει τώρα εν βρασμώ ψυχής μετά τις καταστροφές και, το κυριότερο, τη βαριά θλίψη και οδύνη για τις δύο χαμένες ζωές.

Η εκτίμηση θα γίνει ψύχραιμα, εμπεριστατωμένα, με τη βοήθεια των ειδικών. Ωστόσο, κάποιες πρώτες σκέψεις γίνονται αναπόφευκτα ήδη στο μυαλό και της δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, που εύλογα βάζει στο «μικροσκόπιο», έστω και σε πρώιμο, θεωρητικό επίπεδο, μια αναγκαία αναδιάταξη του όλου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, όπως στο neakriti.gr, ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, θα γίνει, αφενός, μια επαναθεώρηση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, καθώς ενδέχεται να κριθούν αναγκαίες κάποιες προσθετικές κινήσεις, ενώ, αφετέρου, στο τραπέζι της συζήτησης μπαίνει και η προοπτική υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, όχι τύπου πλακοσκεπούς αγωγού όπως είναι η σχετική υποδομή εντός της Αγίας Πελαγίας που καταλήγει στην παραλία, αλλά έργων ανάσχεσης. Εν προκειμένω, όπως μας τόνισε, κάποιων μικρών φραγμάτων ανάσχεσης των πλημμυρικών παροχών σε ψηλά σημεία των περιοχών της Αγίας Πελαγίας, της Λυγαριάς και του Παλαιόκαστρου…

Το σκεπτικό και η στόχευση είναι προφανής. Με τα μικρά αυτά φράγματα θα γίνεται ανάσχεση των πλημμυρικών ροών στην αρχική ρίζα του προβλήματος, στις ψηλές περιοχές, και δε θα αφήνονται να διογκώνονται τα ορμητικά νερά.

Για τη δε περιοχή του Γαζίου, το βάρος, μετά τις χρηματοδοτήσεις και εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, πέφτει στην υλοποίηση ενός «πακέτου» αντιπλημμυρικών έργων.

Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μια συνολική μελέτη και παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής Γαζίου, καθώς από τη μια προβλέπεται να κατασκευαστούν συλλεκτήρες σε πιο κρίσιμα σημεία συλλογής όμβριων υδάτων και αφετέρου γιατί με τη σύνδεσή τους με το εσωτερικό δίκτυο, που προβλέπεται τώρα να κατασκευαστεί επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, η περιοχή θα διαθέτει πλέον ουσιαστική αντιμετώπιση όμβριων υδάτων. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του αγώνα δρόμου που καταβάλλεται για την επιστροφή στην κανονικότητα, στις ισοπεδωμένες από τη θεομηνία του Σαββάτου περιοχές του δήμου Μαλεβιζίου «τρέχουν» πυρετωδώς οι διαδικασίας καταγραφής των ζημιών.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Μποκέας, σήμερα θα ολοκληρωθούν οι πρώτοι αυτοί έλεγχοι που διενεργεί ο Δήμος Μαλεβιζίου στις πληγείσες περιοχές, για τις ζημιές από τη σαββατιάτικη πλημμύρα σε σπίτια, ενώ παράλληλα «τρέχουν» αντίστοιχοι έλεγχοι από την Περιφέρεια Κρήτης στις επιχειρήσεις...

Ξεκινά η παραλαβή αιτήσεων για τις αποζημιώσεις

Σήμερα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, ξεκινά από τον Δήμο Μαλεβιζίου η διαδικασία παραλαβής αιτήσεων για αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέσω του υπουργείου Εσωτερικών για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση πλημμυροπαθών και αποζημίωση κατεστραμμένης οικοσκευής.

Οι οικονομικές ενισχύσεις που προβλέπονται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών αφορούν σε:

  1. Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.

α) Εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.

β) Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

  1. Οικονομική ενίσχυση έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό που έχει πληγεί, για απλές επισκευαστικές εργασίες ή/και αντικατάσταση οικοσκευής.
  2. Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ για κάθε μέλος πληγείσας οικογένειας που υπέστη αναπηρία άνω του 67% από τραυματισμό λόγω της φυσικής καταστροφής.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών θα δέχεται αιτήσεις πολιτών από σήμερα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου αποκεντρωμένα στα εξής σημεία:

- Για τις περιοχές Αγίας Πελαγίας, Λυγαριάς και Μαδέ, στο γραφείο της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Πελαγίας καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

- Για το Παλαιόκαστρο, στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις το μεσημέρι.

- Και για το Γάζι, την Αμμουδάρα και λοιπές περιοχές του Γαζίου, στο ΚΑΠΗ Γαζίου στην πλατεία Μιχ. Κατσαμάνη, καθημερινά από τις 10:30 το πρωί έως τις 3:30 μετά το μεσημέρι.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και τηλεφωνικά καλώντας όλο το 24ωρο στο 2813/400.695 ή καλώντας στη Γραμμή Δημότη 15330 (8:30 π.μ. έως 3 μ.μ.).

Η διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων και τα δικαιολογητικά έχουν ως εξής:

Χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών:

1) Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών ποσού εξακοσίων ευρώ (600 ευρώ) στο κάθε νοικοκυριό του οποίου η κύρια κατοικία έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και περιέρχεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α. Αίτησης του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου (παρέχεται στα αποκεντρωμένα σημεία παραλαβής των αιτήσεων και στην ιστοσελίδα του Δήμου Μαλεβιζίου).

β. Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας).

2) Εγκρίνεται επιπλέον της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος ποσού εξακοσίων ευρώ (600 ευρώ) στις παρακάτω κατηγορίες πληγέντων από φυσικές καταστροφές:

α. Πολύτεκνοι, με την προσκόμιση, επιπλέον των παραπάνω δικαιολογητικών, πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του οικείου Δήμου.

β. Άτομα με Αναπηρίες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την προσκόμιση επιπλέον των παραπάνω δικαιολογητικών:

βα. απόφασης έγκρισης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ ή

ββ. βεβαίωσης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.

Χορήγηση επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής:

1) Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ποσού μέχρι έξι χιλιάδων ευρώ (6.000 ευρώ), κατ’ ανώτατο όριο, στους πληγέντες φυσικών καταστροφών για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων κατοικιών που επλήγησαν ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους μετά την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α. Αίτησης του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου (παρέχεται στα αποκεντρωμένα σημεία παραλαβής των αιτήσεων και στην ιστοσελίδα του Δήμου Μαλεβιζίου).

β. Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας και τον αριθμό των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του δικαιούχου).

γ. Τελευταίας υποβληθείσας Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) συνοδευόμενης από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας.

2) Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

3) Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο προσδιορίζεται από ειδική Επιτροπή, βάσει της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ένταξη ή μη των οικογενειών ή των μεμονωμένων ατόμων στο πρόγραμμα ενίσχυσης τόσο όσον αφορά στη χορήγηση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, όσο και στη χορήγηση του επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους.

Μπλόκο σε ψάρεμα και κολύμπι

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου απαγορεύεται, μέχρι νεωτέρας, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η κολύμβηση και η αλιεία ψαριών - εδωδίμων - οστρακοειδών και εχινοδέρμων (αχινών) στη θαλάσσια περιοχή των οικισμών Παλαιοκάστρου, Λυγαριάς και Αγίας Πελαγίας του δήμου Μαλεβιζίου και σε απόσταση 1,5 ναυτικών μιλίων από την ακτή.

Η απαγόρευση ισχύει μέχρι εκδόσεως νεότερης απόφασης, και αφού πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων των δειγμάτων του θαλάσσιου ύδατος.

Στο μεταξύ ξεκινά, όπως ανακοινώθηκε, από τον Δήμο Ηρακλείου, η διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αρμόδιο για τη συγκέντρωση και την αξιολόγηση των δικαιολογητικών είναι το Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου. Πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 2810/311.328.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρέτεινε την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αλικαρνασσού και της 2ης Κοινότητας της Δημοτικής Ενότητας Δήμου Ηρακλείου για 6 ακόμα μήνες.

Στους Δήμους Μαλεβιζίου και Σητείας - Βγήκε η απόφαση για τα 800.000 ευρώ

Εντωμεταξύ, υπογράφτηκε χθες Τρίτη 18 Οκτωβρίου, από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, η απόφαση χρηματοδότησης των Δήμων Μαλεβιζίου και Σητείας με 400.000 ευρώ στον καθένα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ανάγκες για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία.

«Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας στο Μαλεβίζι και στη Σητεία. Όπως δεσμευτήκαμε την Κυριακή, κατά την επιτόπια σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις περιοχές αυτές, οι οποίες επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπεγράφη σήμερα (σ.σ. χθες) η υπουργική απόφαση για τη χρηματοδότηση του Δήμου Μαλεβιζίου και του Δήμου Σητείας, με 400.000 ευρώ για κάθε Δήμο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες τους για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία του Σαββάτου», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News