Κίνδυνος-θάνατος ακόμη 14 πεύκα στο Ηράκλειο υπό τη σκιά της τραγωδίας - Σε ποιες περιοχές βρίσκονται

Κρήτη
Κίνδυνος-θάνατος ακόμη 14 πεύκα στο Ηράκλειο υπό τη σκιά της τραγωδίας - Σε ποιες περιοχές βρίσκονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχικώς καταγράφτηκαν 100 δέντρα ως ύποπτα, ύστερα από έλεγχο κατέληξαν στα 40 εν συνεχεία τα 23 κρίθηκαν επικίνδυνα και τα 14 πολύ επικίνδυνα για τα υπόλοιπα 9 δέντρα θα γίνει ξανά έλεγχος

Δεκατέσσερα δέντρα κίνδυνος θάνατος στο Ηράκλειο που πρέπει να κοπούν άμεσα επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση της διεπιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για το πράσινο στην πόλη μετά την τραγωδία με το πεύκο στη Λεωφόρο Δημοκρατίας που με την πτώση του σκότωσε τον άτυχο δικυκλιστή Παναγιώτη Μητρέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή ζήτησε να φύγουν «άμεσα από την πόλη» 14 δέντρα που βρίσκονται εντός της πόλης, κυρίως πεύκα και άλλα καθώς επικρέμεται κίνδυνος.

Η πρόταση της Διεπιστημονικής Επιτροπής που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και αφορά στην άμεση απομάκρυνση των 14 επικίνδυνων δέντρων από το αστικό τοπίο του Ηρακλείου θα μεταβιβαστεί στον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, την Υπηρεσία Πρασίνου και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Τα δέντρα βρίσκονται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στον Μασταμπά και κυρίως στις οδούς Σμπώκου, την Ιερολοχιτών και Ατσιπάδων . Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικώς καταγράφτηκαν 100 δέντρα ως ύποπτα, ύστερα από έλεγχο κατέληξαν στα 40 εν συνεχεία τα 23 κρίθηκαν επικίνδυνα και τα 14 πολύ επικίνδυνα για τα υπόλοιπα 9 δέντρα θα γίνει ξανά έλεγχος.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες συνεδριάσεις της Διεπιστημονικής Επιτροπής που διεξήχθη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Στη Διεπιστημονική συμμετείχαν εκτός από το Δήμο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης καθώς και ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ και εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Μανόλης Ροδιτάκης, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ Παναγιώτης Νεκτάριος, μηχανικός Περιβάλλοντος και εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίαςκαι εκπρόσωποι των δημοτικών κοινοτήτων του Ηρακλείου.

Σε πρώτο χρόνο, η επιτροπή γνωμοδότησε για τα δέντρα που φαίνεται να παρουσιάζουν άμεση επικινδυνότητα και θα έχουν ελεγχθεί εντωμεταξύ από την Υπηρεσία Πρασίνου, σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Εν συνεχεία, το τελικό πόρισμα με τις προτεινόμενες λύσεις θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε δεύτερο χρόνο θα  προχωρήσει η ανάθεση σε κάποιο ερευνητικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα μιας ευρύτερης μελέτης για όλα τα δέντρα και συνολικά το αστικό πράσινο του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να καταρτιστεί «δενδρολόγιο», το οποίο θα αποτελέσει κι έναν πλήρη οδικό χάρτη των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοτών και ταυτόχρονα για την καλύτερη δυνατή φροντίδα και τον εμπλουτισμό του πρασίνου στην πόλη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News