Ηράκλειο: Διαμαρτυρίες για τα ενοίκια του ESTIA και τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμής

Κρήτη
Ηράκλειο: Διαμαρτυρίες για τα ενοίκια του ESTIA και τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο καιρό το πρόγραμμα τελούσε υπό τη διαχείριση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι πληρωμές των ενοικίων στους ιδιοκτήτες που έχουν δώσει τα ακίνητά τους για τη στέγαση προσφύγων γινόντουσαν κανονικά στην ώρα τους, χωρίς να παρατηρηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα

Αθάνατη... ελληνική γραφειοκρατία το μεγαλείο σου και στην περίπτωση του γνωστού προγράμματος ESTIA, που αφορά στη στέγαση προσφύγων στη χώρα μας!

Όσο καιρό το πρόγραμμα τελούσε υπό τη διαχείριση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι πληρωμές των ενοικίων στους ιδιοκτήτες που έχουν δώσει τα ακίνητά τους για τη στέγαση προσφύγων γινόντουσαν κανονικά στην ώρα τους, χωρίς να παρατηρηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ωστόσο, από τη στιγμή, το καλοκαίρι συγκεκριμένα του 2020, που τη διαχείριση του ESTIA ΙΙ ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ως διά μαγείας άρχισε να ξεδιπλώνεται - όπως καταγγέλλεται από πλευράς ιδιοκτητών ακινήτων - μια πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των μηνιαίων μισθωμάτων...

Αν και δε λείπουν και οι αιχμές, π.χ. από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, για συνειδητή ενδεχομένως πολιτική αδιαφορία της κυβέρνησης, που θέλει να κλείσει το πετυχημένο πρόγραμμα στέγασης προσφύγων, το δεδομένο αυτή τη στιγμή, είτε πρόκειται μονάχα για γραφειοκρατική δυσλειτουργία ή ζητήματα ρευστότητας είτε υποκρύπτεται και κάτι άλλο, είναι ένα: Υπάρχει μια εμπλοκή διαρκείας στη ροή της καταβολής των μισθωμάτων, η οποία εξελίσσεται αναπόφευκτα σε μεγάλο «βραχνά» και για τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων εδώ στο νησί μας, που μη εισπράττοντας επί μήνες τα ενοίκια που οφείλει να τους καταβάλλει το κράτος, πέρα από την όλη ταλαιπωρία τους, αδυνατούν όπως είναι φυσικό και επόμενο και οι ίδιοι να ανταποκριθούν στις δικές τους αντίστοιχα οικονομικές υποχρεώσεις προς την Πολιτεία, φορολογικές και άλλες.

Αποκαλυπτική, για του λόγου του αληθές, είναι η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων στον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη, στην οποία παραθέτει τις διαστάσεις του προβλήματος, σκιαγραφώντας ένα «μπλακ-άουτ» στην ομαλή καταβολή των ενοικίων προς τους ιδιώτες. Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο μάλιστα για «βροχή» παραπόνων και διαμαρτυριών στο Ηράκλειο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας γύρω από την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των μισθωμάτων κατοικιών που έχουν εκμισθώσει για τη στέγαση προσφύγων μέσω του προγράμματος ESTIA ΙΙ, και αναφέρει χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου: «Αξιότιμε κύριε υπουργέ, η ΠΟΜΙΔΑ γίνεται συνεχώς δέκτης εντόνων διαμαρτυριών ιδιοκτητών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Τρίπολη, την Καρδίτσα και άλλες πόλεις της χώρας, που έχουν εκμισθώσει τις κατοικίες τους για τη στέγαση προσφύγων μέσω του προγράμματος ESTIA ΙΙ, σχετικά με το εξής σοβαρότατο πρόβλημα:

Κατά το διάστημα κατά το οποίο το πρόγραμμα εκμίσθωσης κατοικιών ESTIA διαχειριζόταν η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπήρχε κανονική ροή στην καταβολή των μηνιαίων μισθωμάτων, γεγονός που επέτρεπε στους ιδιοκτήτες να είναι συνεπείς πρώτα απ’ όλα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Όμως αφότου το πρόγραμμα ESTIA II έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει προκύψει συνεχής πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των μηνιαίων μισθωμάτων.

Για παράδειγμα στην περιοχή της Καρδίτσας, όπου το πρόγραμμα διαχειρίζεται η ΑΝ.ΚΑ. Καρδίτσας, οφείλονται ενοίκια από τις 15 Απριλίου 2022. Η απάντηση των υπαλλήλων στις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών για την πεντάμηνη καθυστέρηση είναι ότι δεν τους έχουν σταλεί τα αντίστοιχα χρήματα».

Κραυγή αγωνίας από τους ιδιοκτήτες

«Κύριε υπουργέ, γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τα πάγια γραφειοκρατικά προβλήματα στις πληρωμές του Δημοσίου. Όμως πρέπει να λάβετε υπόψη ότι, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι μηνιαίες δόσεις των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών στο Δημόσιο, τους Δήμους και τις διάφορες ρυθμίσεις “τρέχουν” και με σημαντικές επιβαρύνσεις, ενώ για πολλούς ιδιοκτήτες η έγκαιρη είσπραξη των χρημάτων αυτών αποτελεί ζήτημα κυριολεκτικά επιβίωσής τους.

Γι’ αυτό, και επειδή τα όρια της καλόπιστης κατανόησης και υπομονής των ενδιαφερομένων έχουν εξαντληθεί, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την επίλυση των σχετικών γραφειοκρατικών προβλημάτων, ώστε να καταβληθούν άμεσα στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών τα οφειλόμενα ποσά ενοικίων, πολλά εκ των οποίων θα επιστραφούν αμέσως στο κράτος σε εξόφληση των οφειλών των ιδιοκτητών, και να αποκατασταθεί η ομαλή καταβολή τους κάθε μήνα, ώστε το ίδιο το κράτος να δίνει πρώτο στους πολίτες το παράδειγμα της συνέπειας στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων», καταλήγει η επιστολή-φωνή αγωνίας της ΠΟΜΙΔΑ για λογαριασμό ιδιοκτητών που έδωσαν τα ακίνητά τους προκειμένου να βρουν στέγη άνθρωποι κατατρεγμένοι μέσω του προγράμματος ESTIA, αλλά βλέπουν το κράτος να αποδεικνύεται εξαιρετικά αφερέγγυος ενοικιαστής, αφού αντίθετα με το ομαλό σκηνικό που υπήρχε παλαιότερα (επί Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ), επί αρμοδιότητας τώρα της κυβέρνησης οι πληρωμές των ενοικίων τους καταβάλλονται μετά από μήνες ολόκληρους!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News