Αρκαλοχώρι: Εγκαίνια στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ένα χρόνο μετά το φονικό σεισμό (εικόνες)

Κρήτη
Αρκαλοχώρι: Εγκαίνια στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ένα χρόνο μετά το φονικό σεισμό (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται, ότι το απόγευμα της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός, με εκατοντάδες πιστούς να σπεύδουν να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη του Αγίου

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου ένα χρόνο μετά τον φονικό σεισμό, τα επίσημα εγκαίνια στο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον λόφο του Αρκαλοχωρίου, που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος από τα φονικά ρίχτερ, παρασύροντας στον θάνατο τον άτυχο Ιάκωβο Τσαγκαράκη. Πλήθος πιστών παρευρέθηκε στο εκκλησάκι, για τη θεία λειτουργία.

Σημειώνεται, ότι το απόγευμα της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός, με εκατοντάδες πιστούς να σπεύδουν να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη του Αγίου. Ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Ιερών Εγκαινίων εψάλη από τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό, Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου Ανδρέα.

«Ένα χρόνο μετά, χάρη στην ομοθυμία πολιτών και Πολιτείας και στην εθελοντική συνδρομή, το εκκλησάκι που δέσποζε εδώ και δεκαετίες στον λόφο έξω από το Αρκαλοχώρι είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στους πιστούς.  Όχι τυχαία, αλλά για να στείλει το αναστάσιμο μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής, που ακόμη δοκιμάζονται στους οικίσκους, ανάμεσα στα ερείπια, μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον.  «Στέλνουμε το μήνυμα της Ανάστασης, της ελπίδας, της επιμονής και της δύναμης ψυχής, που χρειάζεται ο κόσμος. Λέμε: Μένουμε και ανασταίνουμε το Αρκαλοχώρι», δήλωσε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, κ.κ. Ανδρέας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συλλογική προσπάθεια που μεσολάβησε ώστε, ακριβώς ένα χρόνο μετά τον σεισμό, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία να είναι έτοιμο για να υποδεχτεί ξανά τους πιστούς: στη συμβολή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για να ξεπεραστούν προβλήματα, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου Γιάννη Αναστασάκη, αλλά κυρίως των εθελοντών. Στη συμβολή του κόσμου που συνεισέφερε οικονομικά και με εργασία, ώστε το εκκλησάκι να ξαναχτιστεί, με τον συντονισμό της Μητρόπολης. Ανάμεσά τους και η οικογένεια Παναγιωτάκη, που συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια αυτή. Πρόκειται για μια οικογένεια με συγγενικούς δεσμούς με τον Γεώργιο Χαραλαμπάκη, τον άνθρωπο που το 1927 έχτισε το εκκλησάκι, εκπληρώνοντας ένα τάμα. Ήταν στην εντατική στις ΗΠΑ, όπως αφηγείται ο κ. Ανδρέας, όταν είδε έναν παππού να του λέει: «Θα γίνεις καλά και θα πας στον λόφο, στο Αρκαλοχώρι, να μου χτίσεις το σπίτι μου. Την εκκλησία του Προφήτη Ηλία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News