Το οικονομικό αδιέξοδο σπρώχνει τους Κρητικούς επιχειρηματίες σε τοκογλύφους: Σήμερα απολογούνται οι 8 εκβιαστές

Κρήτη
Το οικονομικό αδιέξοδο σπρώχνει τους Κρητικούς επιχειρηματίες σε τοκογλύφους: Σήμερα απολογούνται οι 8 εκβιαστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντός της σημερινής ημέρας αναμένεται να διαβούν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, για να απολογηθούν, οι συλληφθέντες που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα τοκογλύφων-εκβιαστών

Μετά την «κινηματογραφική» επιχείρηση στην οποία προέβη η Αστυνομία την περασμένη Παρασκευή 17 Ιουνίου, σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, συνελήφθησαν συνολικά 8 άτομα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της «εγκληματικής ομάδας» τοκογλύφων-εκβιαστών. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε, ωστόσο, περιλαμβάνονται τρία ακόμη άτομα.

Ένας εκ των συλληφθέντων είναι ο 46χρονος γυμναστής που έπεσε στη «φάκα» των Αρχών με... την προ ημερών εντυπωσιακή αστυνομική επιχείρηση, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και δύο νεαροί Αλβανοί που φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Επισημαίνεται ότι η εξάρθρωση του εγκληματικού κυκλώματος έγινε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Πολύτιμη ήταν η συνδρομή στελεχών του ΣΔΟΕ, ενώ κατά την τιτάνια αστυνομική επιχείρηση της Παρασκευής συμμετείχαν στελέχη διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών από όλη την Κρήτη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν προ ημερών στα Δικαστήρια και παρουσιάστηκαν ενώπιον του εισαγγελέα. Ο τελευταίος άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και κατόπιν τους παρέπεμψε στην ανακρίτρια για να απολογηθούν.

Μεταξύ άλλων, ασκήθηκαν, κατά περίπτωση, ποινικές διώξεις «περί εγκληματικής οργάνωσης», για εκβίαση, για τοκογλυφία, για αρπαγή και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Άπαντες οι συλληφθέντες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους και θα απολογηθούν σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου.

Το οικονομικό αδιέξοδο σπρώχνει τους Κρητικούς επιχειρηματίες σε τοκογλύφους

Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι «μικρομεσαίοι» επιχειρηματίες σε συνδυασμό με το... ερμητικά «κλειστό» τραπεζικό σύστημα θρέφουν τα κυκλώματα των τοκογλύφων και των εκβιαστών, όπως αυτό που «ξήλωσε» προ ημερών η τοπική ΕΛ.ΑΣ., στο Ηράκλειο. Αυτό ανέφεραν την Τρίτη 21 Ιουνίου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «ΚΡΗΤΗ TV» παράγοντες της τοπικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, εντός της σημερινής ημέρας αναμένεται να διαβούν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, για να απολογηθούν, οι συλληφθέντες που φέρονται να εμπλέκονται στο επίμαχο κύκλωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας του πλήθους των κατηγορουμένων, η σημερινή (Τετάρτη 22 Ιουνίου) διαδικασία αναμένεται «μαραθώνια».

Μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ TV» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Μπάμπης Λεκάκης, χαρακτήρισε ως «κοινό μυστικό» το γεγονός ότι «κάποιοι καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους», «φωτογραφίζοντας» τη δράση των επιτήδειων. Οι ξυλοδαρμοί και οι εμπρησμοί σε βάρος επιχειρηματιών οι οποίοι στρέφονται σε τοκογλύφους, προκειμένου να μη βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, το οποίο... θρυμματίστηκε προ ημερών μετά την κινηματογραφική αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, «αναζωπυρώνεται (σ.σ. το φαινόμενο αυτό) με όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν σήμερα οι επιχειρηματίες».

Με οποιοδήποτε κόστος

Όπως αναφέρεται στα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της ΓΣΕΒΕ, «το 25% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σε τόσο δεινή θέση, ώστε τα ταμειακά τους διαθέσιμα μετά βίας καλύπτουν μια ημέρα, ενώ επίσης για ένα 25% τα διαθέσιμα μετά βίας αρκούν για ένα μήνα». Σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη, υπάρχουν επιχειρηματίες που αναζητούν χρήματα με οποιοδήποτε κόστος ακόμη και για να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, για να κρατήσουν ανοικτά τα μαγαζιά τους. «Περίπου 40.000 επιχειρήσεις σε επίπεδο χώρας μπορούν αυτή τη στιγμή να περάσουν την πόρτα των τραπεζών. Άρα καταλαβαίνουμε ότι οι υπόλοιπες 840.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούν να περάσουν την πόρτα των τραπεζών πρέπει να βρουν άλλες πηγές χρηματοδότησης. Επομένως, κάποιος που θέλει να κρατήσει την επιχείρησή του ζωντανή, θα υποχρεωθεί να καταφύγει σε τέτοιες μεθόδους προκειμένου να πληρώσει το ρεύμα του, για να μη βάλει “λουκέτο” στην επιχείρησή του», επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

«Ο καθένας περνάει τον Γολγοθά του και το βλέπουμε μόνο κατόπιν το αποτέλεσμα. Αυτό είναι που μας τρομάζει περισσότερο από όλα. Η κατάσταση, όμως, αυτή υπάρχει δυστυχώς, υπήρχε και θα υπάρχει. Το θέμα είναι πως αυτό μπορεί να ελαχιστοποιηθεί», ανέφερε με νόημα ο κ. Αλιφιεράκης.

Εξάλλου, είθισται τα θύματα των τοκογλύφων να σιωπούν εξαιτίας των απειλών που δέχονται. Την ίδια ώρα, η αύξηση των αυτοκτονιών τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας του αδιεξόδου στο οποίο περιέρχονται επιχειρηματίες δεν είναι κάτι κρυφό.

Όπως εξηγεί, ωστόσο, ο κ. Λεκάκης «τα στοιχεία αυτά δε δίνονται, είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσεγγίσεις τέτοιους ανθρώπους και να σου δώσουν τέτοια στοιχεία, γιατί φοβούνται και για τη δική τους τη ζωή, αλλά και για τις ζωές των συγγενικών τους προσώπων. Είχαμε αύξηση των αυτοκτονικών περιστατικών, και το γνωρίζουμε εμείς πολύ καλά σαν Ομοσπονδία (ΟΕΒΕΝΗ) - που είχαμε και τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης εκείνη την περίοδο - ότι αρκετές περιπτώσεις ίσως να σχετίζονται και με τέτοιες υποθέσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News