Κρήτη: Διαστάσεις «χιονοστιβάδας» στις ηλεκτρονικές απάτες - «Διαβασμένοι» και πειστικοί οι απατεώνες

Κρήτη
Κρήτη: Διαστάσεις «χιονοστιβάδας» στις ηλεκτρονικές απάτες - «Διαβασμένοι» και πειστικοί οι απατεώνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πήραν και εμένα τηλέφωνο με μια πρόφαση ότι υπάρχει ένα κρουαζιερόπλοιο και θέλει 10 τόνους καύσιμα, και να δώσω τον λογαριασμό μου», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης

Δεν έχουν τελειωμό οι απόπειρες ηλεκτρονικής εξαπάτησης πολιτών, αλλά και επαγγελματιών σε όλη την Κρήτη, αρκετοί από τους οποίους δέχονται το τελευταίο διάστημα ύποπτα τηλεφωνήματα από επιτήδειους, οι οποίοι θέλουν να βάλουν χέρι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Εσχάτως στο «στόχαστρο» των απατεώνων μπήκαν και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, καθώς τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα έλαβαν χώρα απανωτά τηλεφωνήματα σε επαγγελματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, με πρόσχημα δήθεν την παραγγελία μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων.

Τη χθεσινή ημέρα, 65χρονος πρατηριούχος που δραστηριοποιείται στη Χερσόνησο μίλησε για την «περιπέτεια» που βίωσε όταν απατεώνας τον προσέγγισε τηλεφωνικά και λίγο έλειψε να του αποσπάσει από τον τραπεζικό του λογαριασμό... το ποσό των 85.000 ευρώ!

Ευτυχώς, πάντως, στην προκειμένη περίπτωση ο 65χρονος πρόλαβε να ενημερώσει τόσο την ΕΛ.ΑΣ., όσο και την τράπεζά του, η οποία «μπλόκαρε» έγκαιρα τον λογαριασμό του, με αποτέλεσμα ο βενζινοπώλης να γλιτώσει το... έμφραγμα.

Το θράσος των απατεώνων δεν έχει όρια και η πειστικότητα με την οποία δρουν είναι απίστευτη, αφού κάθε τους λέξη είναι προσεκτικά μελετημένη. Όπως ανέφερε ο 65χρονος πρατηριούχος, «μου είπαν ότι θα βάλουν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό. Μου έστειλαν ένα SMS στο κινητό μου με το έμβασμα και μπήκα μέσω της υπηρεσίας e-banking να ελέγξω. Μιλούσα ταυτόχρονα με την τράπεζά μου και θεωρώ ότι είτε άκουσε (σ.σ. ο απατεώνας) τα στοιχεία που έδινα, είτε από λάθος μου πληκτρολόγησα τα στοιχεία».

Αμέσως μόλις κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ο 65χρονος πρατηριούχος, απευθύνθηκε στην Αστυνομία. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, το γεγονός ότι επικοινώνησε άμεσα με την τράπεζα ήταν αυτό που έμελλε να τον γλιτώσει!

«Μιλούσα ταυτόχρονα με την τράπεζα και ζήτησα να μπλοκάρουν όλους τους λογαριασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υποψιασμένοι»

Τα «χτυπήματα» των καλά διαβασμένων και πολύ πειστικών απατεώνων έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, αφού ύποπτα τηλεφωνήματα δέχτηκαν και άλλοι πρατηριούχοι, αυτή τη φορά με το δέλεαρ μεγάλης παραγγελίας καυσίμων για κρουαζιερόπλοιο! Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης.

«Πήραν και εμένα τηλέφωνο με μια πρόφαση ότι υπάρχει ένα κρουαζιερόπλοιο και θέλει 10 τόνους καύσιμα, και να δώσω τον λογαριασμό μου κ.λπ.», ανέφερε αρχικά ο κ. Σαμόλης. «Επειδή όμως είμαστε υποψιασμένοι καθώς είχε γίνει ξανά απάτη στα πρατήρια, δεν τους έδωσα στοιχεία, δεν ασχολήθηκα και μετά από λίγο πήραν τηλέφωνο κι άλλους συναδέλφους», εξήγησε ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του νομού Ηρακλείου.

Οι επιχειρηματίες - και όχι μόνο - της Κρήτης έχουν, πάντως, “χάσει τον ύπνο” τους. Δεν έφτανε το αβάσταχτο φορτίο που κουβαλούν με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έφεραν η ενεργειακή κρίση και ο κορωνοϊός, πλέον ζουν καθημερινά και με τον φόβο των επιτήδειων που στήνουν ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφώνου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλης Αλιφιεράκης, επισήμανε ότι οι απατεώνες «μπορούν να αποσπάσουν μέχρι και κωδικούς και πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε καμία περίπτωση δεν παραχωρούμε τους κωδικούς μας και το τηλέφωνό μας σε άτομα τα οποία δεν τα γνωρίζουμε!».

«Γινόμαστε κάθε μέρα μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων είτε από ιδία αντίληψη, είτε διαβάζοντας τον Τύπο», ανέφερε επιπρόσθετα για τα απανωτά περιστατικά ηλεκτρονικής εξαπάτησης ο κ. Αλιφιεράκης.

Καλά νέα για την 58χρονη - Πήρε πίσω τα 18.000 ευρώ

Στο μεταξύ, ευχάριστα είναι τα νέα αναφορικά με την 58χρονη γυναίκα, η οποία εξαπατήθηκε το προηγούμενο διάστημα από “μαϊμού” λογιστή, ο οποίος κατάφερε να της αποσπάσει 18.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω απατεώνας ξεγέλασε την 58χρονη με το πρόσχημα της δήθεν επιδότησης για ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η τράπεζα της γυναίκας ενημερώθηκε ότι η πελάτισσά της έπεσε θύμα απάτης και φέρεται να της επέστρεψε το επίμαχο ποσό.

Ειδικοί και φορείς συστήνουν στους επιχειρηματίες να πάρουν τα μέτρα τους, επικοινωνώντας με ειδήμονες σε θέματα ασφαλείας, καθώς οι απατεώνες χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για υποκλοπές κωδικών, καθώς και άλλους τρόπους προκειμένου να “αδειάζουν” τραπεζικούς λογαριασμούς σε κλάσματα δευτερολέπτου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News