Ανοιχτή η πλατφόρμα αποζημιώσεων για σεισμόπληκτους - Αφημένα στην τύχη τους τα σχολεία (βίντεο)

Ηράκλειο
Ανοιχτή η πλατφόρμα αποζημιώσεων για σεισμόπληκτους - Αφημένα στην τύχη τους τα σχολεία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας τονίζει την ανάγκη κατεδάφισης των υφιστάμενων σχολικών μονάδων του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου

Άνοιξε εκ νέου η πλατφόρμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι, δίνοντας τη δυνατότητα στους σεισμόπληκτους που δεν έχουν καλυφθεί ακόμα από το εν λόγω πλαίσιο στήριξης να υποβάλλουν ή να τροποποιήσουν τις δηλώσεις τους για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν διοχετευθεί 64,5 εκατ. ευρώ σε περίπου 7.000 δικαιούχους, στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής.

Αναθεώρηση τιμολογίου

Εκτός από την άμεση, δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων, τόσο ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων « Η Ελπίδα», Μάρκος Κοκολάκης, διεκδικούν την αναθεώρηση του τιμολογίου υπολογισμού των δαπανών των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου στη Βουλή, γνωστοποίησε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή που μελέτησε το θέμα και πως «δεν θα γίνει οριζόντια αύξηση του τιμολογίου, αλλά θα επισημανθούν οι συγκεκριμένοι κωδικοί που έχουν επηρεαστεί από την ακρίβεια, για τους οποίους θα γίνει αναθεώρηση και αύξηση των τιμών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, χιλιάδες πληγέντες των οποίων τα σπίτια χαρακτηρίστηκαν αρχικά ως πράσινα, δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για οικοσκευές. Παράλληλα, σε υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Φραγκάκης, τονίζει την ανάγκη κατεδάφισης των σχολικών μονάδων του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου και την ανέγερση στη θέση τους νέων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα παραμείνει ανοικτή έως την Τρίτη, 14 Ιουνίου.

Μπορούν να υποβάλουν αίτηση

  • πληγέντες από τον σεισμό που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους,
  • πληγέντες από τον σεισμό που επιθυμούν να επικαιροποιήσουν ή αναθεωρήσουν (ακόμα και να ανακαλέσουν) την αίτησή τους μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και
  • πληγέντες από τον σεισμό που βρίσκονται στις νέες περιοχές οι οποίες εντάσσονται για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και για αποζημίωση οικοσκευής.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με την αίτηση για στεγαστική συνδρομή ή οικοσκευή, οι αιτούντες υποβάλλουν τα ανάλογα δελτία/έγγραφα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα εν λόγω έγγραφα θα πρέπει να τα υποβάλουν και όσοι δικαιούχοι είχαν υποβάλει αίτηση, αλλά δεν είχαν υποβάλει τα σχετικά έγγραφα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News