Ηράκλειο

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Απεργία στην έρευνα στις 17 Μαΐου

Η πρωτοβουλία είναι του νεοσύστατου Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) - Στο Ηράκλειο κάλεσμα για συμμετοχή απευθύνει ο Σύλλογος Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ)

«Η απεργία στον κλάδο της έρευνας είναι υπόθεση όλων μας». Με αυτό το σύνθημα όπως τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις 17 Μαΐου, οι συμβασιούχοι ερευνητές και ερευνήτριες από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, απευθύνουν κάλεσμα στην πρώτη πανελλαδική κλαδική απεργία στην έρευνα. 

Η πρωτοβουλία είναι του νεοσύστατου Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) και στο Ηράκλειο καλεί ο Σύλλογος Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: 

Τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, μέσα από την ολοένα και πιο οργανική τους θέση στη διαδικασία της παραγωγής, απασχολούν έναν αυξανόμενο εργασιακό κλάδο που αρχίζει να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Η μόνιμη εργασιακή επισφάλεια, η συχνά άμισθη και ανασφάλιστη εργασία, το μπλοκάκι και το ελαστικό ωράριο είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα των εργαζομένων στην έρευνα. Πίσω απ’ αυτά όμως, κρύβονται η ελλιπέστατη κρατική χρηματοδότηση και η εξάρτηση της έρευνας από ανταγωνιστικά προγράμματα. Βασική επιδίωξη των σωματείων είναι η υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας για όλους και όλες τις εργαζόμενες στην έρευνα.

Η απεργία είναι μια κίνηση για να ακουστούν τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου. Είναι μια κραυγή τόσο προς την κυβέρνηση που αγνοεί επιδεικτικά τα χρόνια προβλήματα στην έρευνα, όσο και προς τις διοικήσεις των ιδρυμάτων που βολεύονται σε έναν μηχανισμό δημιουργίας αναλώσιμων εργαζόμενων. Είναι μια προσπάθεια να γίνει γνωστό στην κοινωνία ότι πίσω από τις θετικές αξιολογήσεις των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων είναι αυτοί και αυτές που πραγματικά λειτουργούν τα εργαστήρια, αυτοί και αυτές που δουλεύουν με τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις. Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Σύλλογο Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) και καλούμε το εργατικό κίνημα της πόλης να ενωθεί με τους εργαζόμενους στην έρευνα.

Όλες και όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 17 Μάη, στις 10.30 στην είσοδο του ΙΤΕ. 

Τα αιτήματα του κλάδου: 

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για εκπαίδευση και έρευνα. Μόνιμες θέσεις εργασίας. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όσους και όσες δουλεύουν στην έρευνα. Έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.  

Φωτογραφία αρχείου: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια