Γιόφυρος ποταμός: Ένα τραύμα που δεν μπορεί να κλείσει (εικόνες, βίντεο)

Ηράκλειο
Γιόφυρος ποταμός: Ένα τραύμα που δεν μπορεί να κλείσει (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από τις ακαθαρσίες και τη δυσοσμία, πλέον η υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής στο Γιόφυρο ποταμό, προκαλούν ανησυχία και οργή - Αυτοψία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης

Η μόλυνση του Γιόφυρου ποταμού συνιστά ένα διαχρονικό πρόβλημα. Εκτός από τις ακαθαρσίες και τη δυσοσμία, πλέον η υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής, προκαλούν έντονη ανησυχία και οργή.

Το οδοιπορικό του neakriti.gr κατέγραψε… μαύρο αφρό στο ποτάμι και σε μεγάλη έκταση, απόβλητα που επιβαρύνουν αρκετά το πολύ σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής. Τα λύματα είναι στάσιμα, καθώς στο επίμαχο σημείο υπάρχει κι ένας κορμός δέντρου, λίγο πριν καταλήξουν στη θάλασσα. Αυτές οι εικόνες απέχουν 200 περίπου μέτρα από το γεφυράκι στο ύψος της Φοινικιάς.

Κάτοικος στην περιοχή του Άι Γιάννη Χωστού, καταγγέλλει το γεγονός και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στους αναγκαίους ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή. «Πριν από 10 χρόνια ο ποταμός έλαμπε και μπορούσες να κάνεις μπάνιο. Σήμερα φοβάσαι ακόμα και να αναπνεύσεις», αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, προσθέτοντας ότι «εκτός των άλλων ο ποταμός μυρίζει έντονα, εκτός αν φυσάει αντίθετος  αέρας. Ο ποταμός είναι γεμάτος ακαθαρσίες και μυρίζει πάνω από μία βδομάδα». Όπως αναφέρουν, «δέκα μέρες τώρα μολύνονται, οι χελώνες, τα καβούρια, τα βατράχια και το σημαντικότερο είναι πως αυτό το νερό που έρχεται από τη Φοινικιά, καταλήγει στη θάλασσα, όπου ζουν ψάρια και άνθρωποι κάνουν μπάνιο».

Ερωτηθείς για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Ξυλούρη, απάντησε πως οι υπηρεσίες πραγματοποίησαν αυτοψία, σήμερα Μ. Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022, στο επίμαχο σημείο, προκειμένου να διαπιστωθεί η πηγή της μόλυνσης.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, συνέλλεξε δείγματα υγρά και στερεά, προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος και η πηγή της μόλυνσης.

Μάλιστα, ο κ. Ξυλούρης, είπε ότι πρώτη φορά αντικρίζει αυτές τις ανησυχητικές εικόνες με τους μαύρους αφρούς στο ποτάμι, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο βοθρολυμάτων.  «Η εν λόγω μόλυνση δεν συνδέεται με το ζημιά ή φθορά αγωγού της ΔΕΥΑΗ, ο οποίος μεταφέρει επεξεργασμένα λύματα», διευκρινίζει ο αντιπεριφερειάρχης, μετά από επικοινωνία που είχε με την δημοτική επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες ο ελεγκτικός μηχανισμός της περιφέρειας αναμένει τα αποτελέσματα των αναλύσεων, οπότε και θα έχει διαμορφωθεί ξεκάθαρη εικόνα για το είδος της μόλυνσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News