Κρήτη: Τα χωριά που ερήμωσαν μετά τον φονικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι (βίντεο)

Ηράκλειο
Κρήτη: Τα χωριά που ερήμωσαν μετά τον φονικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποδεκατισμένες πληθυσμιακά οι περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου - Οι σεισμοπαθείς περιμένουν απαντήσεις, πριν η περιοχή - όπως λένε - εγκαταλειφθεί οριστικά

 

  • Εικόνες ερήμωσης με φόντο τα χαλάσματα που προκάλεσε ο εγκέλαδος
  • Αναζητούν αλλού την ελπίδα της επόμενης ημέρας πολλοί από τους σεισμοπαθείς
  • Γολγοθάς δίχως τέλος η προσπάθεια να ξανασταθούν στα πόδια τους

Εικόνες ερημοποίησης εντοπίζονται σε χωριά του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, μόλις έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6 Ρίχτερ.  

«Πολλοί κάτοικοι έφυγαν για να μείνουν σε συγγενικά πρόσωπα και τα χωριά παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Το πρόβλημα είναι έντονο σε Αστρίτσι, Αλάγνι, Μελέσσες, Αγιές Παρασκιές και αλλού. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την αποκατάσταση σπιτιών είναι χρονοβόρες και έχουμε ζητήσει την επίσπευσή τους», ανέφερε –μεταξύ άλλων- ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης.

Παραδειγματική εικόνα της κατάστασης παρουσιάζει η κοινότητα των Μελεσών: Σπίτια ακατοίκητα, άδειοι δρόμοι και εικόνες ερήμωσης, χαρακτηρίζουν τη τωρινή εικόνα του χωριού, έξι μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, που έπληξε την Κρήτη, εικόνα που δεν ταυτίζεται με την πρωτινή του κατάσταση.

Το χωριό έχει, πλέον, ερημώσει, αφού έχουν φύγει 70 με 80 άτομα περίπου, τα οποία είτε φιλοξενούνται στα σπίτια των παιδιών τους, είτε στους δημοτικούς οικίσκους, όπως αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Την ίδια ώρα, παρόμοιες εικόνες καταγράφονται και σε χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.  

Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί: Στο Αρκαλοχώρι από 4.300 κατοίκους παρέμειναν 2.600, στη Βόνη από 350 παρέμειναν 150, στον Γαλατά από 40 παρέμειναν μόνον 17 και στον Σαμπά από 98 παρέμειναν μόλις 8 κάτοικοι, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία του Συλλόγου Σεισμοπαθών.

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με απίστευτες δυσκολίες και εμπόδια βρίσκονται και όσοι κάτοικοι αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο τους, αφού ανακαλύπτουν στην πορεία ότι τα χρήματα που τους δίνονται, δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά.

Φυσικά, στην ίδια «δεινή» μοίρα βρίσκονται και οι επιχειρήσεις, καθώς αντί των υποσχόμενων ευνοϊκών διευκολύνσεων και μέτρων που ανέμεναν, αφέθηκαν, μάλλον, στην τύχη τους, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματίες.

Παράλληλα, ανεπίλυτο αναδεικνύεται και το ζήτημα της στέγασης, το οποίο όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά αντιθέτως επιτείνεται. Παραδειγματική η περίπτωση 16 ατόμων που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο του Καστελλίου: Οι ίδιοι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα πρέπει να βρουν νέα στέγη, λόγω της έναρξης της προσεχούς τουριστικής σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση, οι σεισμοπαθείς περιμένουν απαντήσεις, πριν η περιοχή ξεχαστεί και εγκαταλειφθεί οριστικά, όπως τονίζουν οι ίδιοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News