Σύλληψη φαρμακοποιού για ψευδή αρνητικά rapid test - Τι αποφάσισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου

Ηράκλειο
Σύλληψη φαρμακοποιού για ψευδή αρνητικά rapid test - Τι αποφάσισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας των Φαρμακοποιών - Πότε αφαιρείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, μετά από την γνωστοποίηση, της σύλληψης ενός φαρμακοποιού από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και την έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων.

Το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, 16 Δεκεμβρίου, αποφάσισε ότι σε συνέχεια της επίσημης ενημέρωσης της αστυνομίας και εφόσον αποδειχτεί οτι ο φαρμακοποιός παραβίασε τα μέτρα για τα οποία κατηγορείται, θα παραπεμφθεί άμεσα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης και στη συνέχεια στο κεντρικό Πειθαρχικό του Πανελλήνιου Συλλόγου.

«Από τη στιγμή που θα αποδειχτεί ότι έτσι έγιναν τα πράγματα, εν αναμονή και του επίσημου πορίσματος της αστυνομίας, το γεγονός αυτό είναι κάτι που μας προσβάλλει ως εργαζόμενους, ως επιστήμονες της υγείας που προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή της πανδημίας», τόνισε το μέλος του Δ.Σ. Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Τσικανδυλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

Σύμφωνα με τον κ. Τσικανδυλάκη, ο φαρμακοποιός θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των τεσσάρων Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης κι εν συνεχεία στο κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Όπως τόνισε, ο συνάδελφος δεν θα έχει καμία επιείκεια: «Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αμαυρώνει και να στρεβλώνει έναν ολόκληρο κλάδο, δεν το δεχόμαστε και δεν θα τον καλύψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια σελίδα κι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης, ο οποίος μιλώντας στο neakriti.gr, τόνισε ότι ο Σύλλογος δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο, καθώς οι παραβατικές συμπεριφορές, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, είναι απολύτως καταδικαστέες, εφόσον βεβαίως αποδειχθούν. «Θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, ώστε ο συνάδελφος να παραπεμφθεί άμεσα στα Πειθαρχικά Συμβούλια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Συλλόγου αναμένενεται να συνέλεθει εκ νέου και εκτάκτως την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα ολοκληρώνεται και η διαδικασία της σύστασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να συνέλθει, με αφορμή το περιστατικό, για πρώτη φορά.

Τι προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας των Φαρμακοποιών

Κάθε παράβαση των κανόνων του Κώδικα Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας συνεπάγεται την πειθαρχική δίωξη του παραβάτου φαρμακοποιού και την επιβολή και των νομίμων κυρώσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, ανεξαρτήτως άλλων τυχόν κυρώσεων, διοικητικών, ποινικών και αστικών που προβλέπονται από τους κείμενους νόμους. Σε αυτή την περίπτωση ο κώδικας των φαρμακοποιών προβλέπει μέχρι και ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, εφόσον ο φαρμακοποιός καταδικαστεί για πολύ σοβαρό αδίκημα.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το άρθρο 285 του νόμου 4619/2019 για την παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών προβλέπεται ότι:

  1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
  2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
  3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος, μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει ισόβια κάθειρξη.
  4. Όποιος στις περιπτώσεις της παρ. 1 από αμέλεια παραβιάζει τα μέτρα και από την παραβίαση μπορεί να προκύψει: α) κοινός κίνδυνος για ζώα,τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας, και β) κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.»

Το χρονικό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο φαρμακοποιός προέβαινε στην έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) για την Covid-19, χωρίς να έχει προηγηθεί η λήψη ρινοφαρυγγικού ή άλλου επιχρίσματος από τους ενδιαφερόμενους πελάτες.

Το πρωί αστυνομικός μετέβη στο φαρμακείο ως πελάτης, χωρίς να γνωστοποιήσει την ιδιότητά του, και ο φαρμακοποιός προέβη στην καταχώρηση σχετικής δήλωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό και στην έκδοση σχετικής βεβαίωσης έναντι αμοιβής, χωρίς να προβεί στη διενέργεια του ελέγχου.

Ο φαρμακοποιός συνελήφθη αμέσως από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, και κατασχέθηκε προσημειωμένο χαρτονόμισμα. Η προανάκριση διενεργείται από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Μετά από τις καταγγελίες, αστυνομικός πήγε στο φαρμακείο στις 11 το πρωί με προσημειωμένο χαρτονόμισμα αξίας 10 ευρώ προκειμένου να υποβληθεί σε rapid test, με τον φαρμακοποιό στη συνέχεια να ζητά τον ΑΜΚΑ του και να δηλώνει στην πλατφόρμα το εικονικό αρνητικό αποτέλεσμα. Έπειτα, ο φαρμακοποιός εισέπραξε το αντίτιμο διενέργειας του rapid τεστ έδωσε τα ρέστα και οι δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν στο κατάστημα και προχώρησαν στην σύλληψη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «εξυπηρέτηση» διενέργειας και δήλωσης του rapid test κόστιζε 7 ευρώ.

Η προσαγωγή του φαρμακοποιού μετατράπηκε σε σύλληψη στις δυο το μεσημέρι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχεται ο υπολογιστής του φαρμακοποιού προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση των «εξυπηρετήσεων» που έκανε αναφορικά με την δήλωση αρνητικών rapid test.

Ο ίδιος αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα στα πλαίσια του αυτοφώρου και αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και την έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News