Κρήτη: Κρουαζιέρα της ταλαιπωρίας για 15 VIP επιβάτες, που βρέθηκαν «θετικοί» στον κορωνοϊό

Κρήτη
Κρήτη: Κρουαζιέρα της ταλαιπωρίας για 15 VIP επιβάτες, που βρέθηκαν «θετικοί» στον κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κρουαζιέρα που μετατράπηκε σε «Οδύσσεια» για 15 VIP επιβάτες, που βρέθηκαν «θετικοί» στον κορωνοϊό από λάθος ιδιωτικού εργαστηρίου στη Σαντορίνη και «ξέμειναν» στο Ηράκλειο

Όταν ξεκινούσαν για κρουαζιέρα με κατεύθυνση την Αίγυπτο, ούτε που μπορούσαν να φανταστούν την «Οδύσσεια» που θα βίωναν, φτάνοντας στο λιμάνι του Ηρακλείου, οι 15 από τους 632 VIP επιβάτες, που έπεσαν θύματα απίστευτων καταστάσεων, λόγω του λανθασμένου - όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια - αποτελέσματος μοριακού τεστ σε ιδιωτικό κέντρο της Σαντορίνης, που τους είχε χαρακτηρίσει «θετικούς» στον κορωνοϊό, αλλά δεν υπήρχε στη συνέχεια το ανάλογο πρωτόκολλο για να αποχαρακτηριστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ο λόγος για το κρουαζιερόπλοιο “Norwegian Getaway” της εταιρείας Norwegian Cruise Line, που επισκέφτηκε για πρώτη φορά το λιμάνι του Ηρακλείου, προερχόμενο από Λεμεσό, με 1.721 επιβάτες και 1.570 μέλη πληρώματος. Όλοι τους θα θυμούνται για καιρό την περιπέτεια που έζησαν, που ιδιαίτερα για τους 15 ήταν εφιαλτική, αφού στο τέλος έχασαν και το πλοίο, που συνέχισε το ταξίδι του χωρίς αυτούς.

Το χρονικό

Όπως αποκαλύπτει η «ΝΚ» σήμερα, η «Οδύσσεια» ετούτη ξεκίνησε την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου. Ήταν στις 12 το μεσημέρι, όταν έφτασε στο Ηράκλειο το κρουαζιερόπλοιο “Norwegian Getaway” της εταιρείας Norwegian Cruise Line. Όταν λοιπόν «έδεσε» στο λιμάνι του Ηρακλείου, αμέσως γίνεται γνωστό ότι στο λιμάνι της Σαντορίνης, ακριβώς επειδή το κρουαζιερόπλοιο είχε κατεύθυνση την Αίγυπτο, έπρεπε οι επιβαίνοντες να ελεγχθούν για κορωνοϊό με τη μέθοδο των μοριακών τεστ, όπως και έγινε σε ιδιωτικό κέντρο της Σαντορίνης. Το πλοίο, ακολούθως, συνεχίζει το ταξίδι του και μέχρι να φτάσει στο Ηράκλειο, τα αποτελέσματα αυτά είχαν εκδοθεί. Και έδειχναν ότι: Από τα 632 PCR, τα 15 είχαν βγει θετικά.

Το πλοίο δένει στο λιμάνι του Ηρακλείου. Και αμέσως σημαίνει συναγερμός, όχι μόνο στο κρουαζιερόπλοιο, αλλά και στην εταιρεία Norwegian Cruise Line, καθώς και στην Πολιτική Προστασία, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και στο κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Ενώ, όπως προβλέπεται από το σχετικό πρωτόκολλο, αμέσως οι 15 άνθρωποι μεταφέρονται στο ξενοδοχείο καραντίνας στη Χερσόνησο. Παράλληλα, όμως, η εταιρεία σε συνεργασία με το τοπικό πρακτορείο του Ηρακλείου, που κυριολεκτικά έδωσε μεγάλη μάχη για τους ανθρώπους αυτούς, επειδή το πλοίο έπρεπε να φύγει και να συνεχίσει την κρουαζιέρα για την Αίγυπτο, προσπάθησε να δει τι θα γίνει με τους συγκεκριμένους επιβάτες. Έστειλε λοιπόν άλλα 15 νέα δείγματά τους στο Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Και την ίδια μέρα, τις απογευματινές ώρες, η Ιατρική Σχολή εξέδωσε αρνητικά αποτελέσματα πάλι με PCR, ενώ ξεκαθάριζε πως σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να ήταν θετικοί στον κορωνοϊό οι άνθρωποι αυτοί.

Αλλά τα μοριακά τεστ για τους ίδιους ανθρώπους δε μένουν σε αυτά τα αποτελέσματα. Πάλι με μοριακό τεστ, γίνεται νέος έλεγχος το πρωί της Παρασκευής. Πάλι αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα. Το πλοίο όμως στο μεταξύ είχε φύγει, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Πριν φύγει το πλοίο, γίνεται η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει επικαιροποιημένο πρωτόκολλο απαλλαγής από την καραντίνα, αν το PCR έχει δείξει θετικό, ενώ ένα δεύτερο μοριακό τεστ σε δείχνει αρνητικό. Πρέπει να περάσουν 15 μέρες για να απαλλαγείς από την καραντίνα. Που σημαίνει ότι εδώ και δύο χρόνια, ως Ελλάδα, στηριζόμαστε σε ένα παλιό πρωτόκολλο, χωρίς να έχουμε ποτέ προβλέψει ότι, μετά από τον χαρακτηρισμό «θετικός στον κορωνοϊό», χρειάζεσαι δεκαπέντε μέρες για να αποχαρακτηριστείς, ακόμα και αν το δεύτερο PCR είναι αρνητικό.

Στο μεταξύ, αυτό συμβαίνει ακόμα και στις μέρες μας, που οι αρμόδιες Αρχές θα έπρεπε αυτή την πιθανότητα να την έχουν προβλέψει λόγω των κρουαζιερόπλοιων που περιμένουμε στην Κρήτη, και μάλιστα με τουρισμό υψηλού βιοτικού επιπέδου, όπως ισχύει στην περίπτωση του “Norwegian Getaway”.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι, εκτός από τα δύο αρνητικά PCR, οι 15 επιβάτες, που στο μεταξύ είχαν ξεμείνει εδώ, υποβλήθηκαν και σε νέο μοριακό τεστ την περασμένη Κυριακή 21 Νοεμβρίου. Και αυτό ήταν αρνητικό. Πώς όμως θα μπορούσαν να φύγουν από το νησί;

Ήδη, πριν χάσουν την κρουαζιέρα, είχε ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου, με την εμπλοκή του υπουργείου Ναυτιλίας, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας. Αλλά τότε, η Πολιτική Προστασία είχε δηλώσει πως δεν εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή, διότι δεν ήρθαν οι άνθρωποι αυτοί στη χώρα μας από κάποιο σημείο εισόδου. Στο διάστημα αυτών των ενεργειών, όμως, το πλοίο αναχώρησε, αφού δε θα μπορούσε να καθυστερήσει το ταξίδι του. Και για να μπορέσουν στη συνέχεια οι 15 επιβάτες που είχαν υποστεί όλη αυτή την ταλαιπωρία να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, έπρεπε τελικά να ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεσή τους ο ίδιος ο υπουργός Υγείας.

Τεράστια ερωτήματα και κενά

Χωρίς καμία ιχνηλάτηση

Εδώ προκύπτουν όμως και άλλα ερωτήματα και κενά. Στην πορεία των προσπαθειών για να μη χαθεί η κρουαζιέρα των 15 VIP ειδοποιείται η γιατρός που τους είχε κάνει το μοριακό τεστ στη Σαντορίνη. Απαντάει ότι εργάζεται μισές μέρες στη Σαντορίνη και μισές μέρες στην Αθήνα και πλέον βρισκόταν στην Αθήνα. Η ίδια, πάντως, τους έφερε σε επαφή με γιατρό αντικαταστάτη της, στο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο της Σαντορίνης.

Από τον γιατρό αυτό, ο ΕΟΔΥ ζητάει τα πρωτογενή στοιχεία του αρχικού PCR, για να εξετάσει τον τρόπο και τον λόγο που το αποτέλεσμα βγήκε λάθος. Ο γιατρός του ιδιωτικού κέντρου αρνείται να τα δώσει, λέγοντας ότι είναι προσωπικά δεδομένα. Άρα δεν μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις. Αρνείται ακόμα και να επιβεβαιώσει προς τον ΕΟΔΥ ότι πρόκειται για τους ίδιους 15 επιβάτες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε παρέμβαση προσωπικά του υπουργού Υγείας και αφού έχουν παραμείνει, μέχρι και την Κυριακή το βράδυ στη Χερσόνησο. Και τελικά φεύγουν αεροπορικώς από το Ηράκλειο τη Δευτέρα το πρωί. Όμως, ήδη έχουν ενημερώσει ότι σκέφτονται να στραφούν νομικά, διότι έχασαν την κρουαζιέρα και κυρίως δεν υπήρχε διαδικασία γρήγορου αποχαρακτηρισμού τους, από το λάθος του θετικού αποτελέσματος στο σωστό του αρνητικού.

Εδώ όμως προκύπτει ένα ακόμη σοβαρό ερώτημα: Όταν το Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έχει από τα πιο προχωρημένα τεχνολογικά μηχανήματα για τα μοριακά τεστ, αισθάνεται καθημερινά πίεση για να μπορέσει να καλύψει 1.000 με 1.200 δείγματα PCR, πώς ένα ιδιωτικό ιατρικό κέντρο στη Σαντορίνη σε λιγότερο από πέντε ώρες κατάφερε να αναλύσει 632 δείγματα και να βγάλει και 15 από αυτά «θετικά», διαπράττοντας αυτό το λάθος.

Στο μεταξύ, ενώ υποτίθεται ότι, από το μεσημέρι μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου, 15 επιβάτες του εν λόγω κρουαζιερόπλοιου ήταν θετικοί, αφού δεν είχε ακόμα βγει το δεύτερο αποτέλεσμα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, καμία ιχνηλάτηση δεν είχε διαταχθεί από την Πολιτική Προστασία. Εδώ λοιπόν αποδεικνύεται ένα μεγάλο κενό της Πολιτικής Προστασίας. Ούτε μέσα στο πλοίο, αλλά ούτε και στη Σαντορίνη διατάχθηκε η ιχνηλάτηση των επαφών των 15 ανθρώπων. Αν τελικά πράγματι ήταν θετικοί, πόσους άλλους θα μπορούσαν να είχαν κολλήσει κατά τις ώρες που βρίσκονταν μαζί τους, τόσο μέσα στο πλοίο όσο και στη Σαντορίνη; Με αυτόν τον τρόπο όμως το κενό αυτό σημαίνει πολλά για το πώς λειτουργεί ένα σύστημα που υποτίθεται ότι άμεση προτεραιότητά του θα έπρεπε να ήταν να ελέγχει και να περιορίζει τη διασπορά με το σπάσιμο των αλυσίδων μετάδοσης, που ευτυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν λάθος τα αρχικά PCR «θετικά», ενώ εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι όλοι ήταν αρνητικοί. Αλλά μέχρι να αποδειχθεί, «συναγερμός» για ιχνηλάτηση των επαφών τους, ιδίως στη Σαντορίνη, δεν υπήρχε.

Η υπόθεση αυτή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News