ΠΑΓΝΗ: «Καμπανάκι» από τους αναισθησιολόγους (βίντεο)

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: «Καμπανάκι» από τους αναισθησιολόγους (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οριακή η λειτουργία της Αναισθησιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ μετά το άνοιγμα και των 9 χειρουργικών αιθουσών

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Αυτό ανέφερε χθες Τρίτη 23 Νοεμβρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «ΚΡΗΤΗ TV» η διευθύντρια της Κλινικής κ. Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου.

Ενώ πριν από λίγα 24ωρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε εγκύκλιό της ζητούσε από τα νοσοκομεία όλης της χώρας να προβούν στη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως και 80% ενόψει Covid-19, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στο ΠΑΓΝΗ λειτουργούν - όπως και στην προ κορωνοϊού εποχή - όλες οι διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες.

Οι εν λόγω συνθήκες έχουν φέρει σε οριακό σημείο το προσωπικό της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, καθώς, σύμφωνα με την κ. Παπαϊωάννου, «είναι εντελώς οριακή η λειτουργία της Αναισθησιολογικής Κλινικής με τις 9 αίθουσες αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με την κ. Παπαϊωάννου, «οι 9 χειρουργικές αίθουσες δουλεύουν εδώ και δύο εβδομάδες, απλώς με πολύ μεγάλο κόπο και πολύ μεγάλο στρίμωγμα, διότι ο αριθμός των αναισθησιολόγων σε σχέση με πριν έχει μειωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων, διοικητικών θεμάτων και αναρρωτικών αδειών».

Η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής κρούει τον κώδωνα, καθώς «εάν χρειαστεί σιγά-σιγά να αναπτυχθούν κι άλλες κλινικές για τη νοσηλεία των ασθενών με Covid ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ με Covid, οπωσδήποτε θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες, γιατί το προσωπικό είναι δεδομένο και ο αριθμός του πεπερασμένος».

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή στην Αναισθησιολογική υπάρχουν 12 γιατροί του ΕΣΥ και δύο μέλη ΔΕΠ. Όπως μας εξηγεί, ωστόσο, η διευθύντρια, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εφημερίες του νοσοκομείου, αλλά και η κάλυψη κάποιων εφημεριών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμοι πρακτικά 10 με 11 γιατροί, που είναι «και ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το ότι στο Ιατρείο Πόνου, που λειτουργεί τρεις φορές σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με την κ. Παπαϊωάννου, την προηγούμενη «εβδομάδα έγινε διακοπή του για ένα επείγον χειρουργείο, παρότι είχαν προσέλθει οι ασθενείς. Αιφνίδια διεκόπη από τη Διοίκηση λόγω ενός επείγοντος χειρουργείου».

Ας σημειωθεί ότι η υποστελέχωση αναφορικά με τους αναισθησιολόγους συνιστά πρόβλημα σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού σύμφωνα με την κ. Παπαϊωάννου και τα επίσημα στοιχεία του Ιανουαρίου του 2021, «οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων αναισθησιολόγων πανελλαδικά είναι γύρω στις 830 και καλυμμένες ήταν περίπου οι 540 θέσεις».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν να δρομολογηθούν άμεσα μόνιμες προσλήψεις, αλλά και να σταματήσει η «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

«Από τη μια υπάρχει η μεγάλη ανάγκη του κόσμου να χειρουργηθεί κι από την άλλη, λόγω διαχρονικών ευθυνών των κυβερνήσεων, δεν υπάρχει προσωπικό, τόσο ιατρικό όσο και νοσηλευτικό, για να καλύψει αυτές τις ανάγκες», ανέφερε στην «ΚΡΗΤΗ TV» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Όπως επισήμανε ο κ. Βρύσαλης, «θα έπρεπε η Πολιτεία να έχει φροντίσει, 20 μήνες μετά τον κορωνοϊό, να έχει γιατρούς, νοσηλευτές και όλο το προσωπικό που χρειάζεται». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην Αναισθησιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ αναφορικά με τους νοσηλευτές είναι το ίδιο τραγική με το ιατρικό προσωπικό, καθώς «έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδοτήσεις και ασθένειες περίπου 8 συνάδελφοι, ενώ έχουν έρθει 4 εργαζόμενοι, εκ των οποίων κάποιοι από άλλα τμήματα».

Οι λίστες στο ΠΑΓΝΗ

Χιλιάδες στην αναμονή

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες συμπολίτες μας βρίσκονται στη λίστα των ασθενών που αναμένουν για το πολυπόθητο χειρουργείο, που θα βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, στο ΠΑΓΝΗ οι λίστες έχουν ως εξής:

Γενική Χειρουργική: 941

Αγγειοχειρουργική: 872

Ορθοδοντική: 848

Ωτορινολαρυγγολογική: 520

Νευροχειρουργική: 491

Ουρολογική: 277

- Βενιζέλειο

Ωτορινολαρυγγολογική: 1.055.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News