Ηράκλειο

Κρήτη: «Ασφυξία» στα δικαστήρια λόγω έλλειψης προσωπικού - Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχώρησαν σήμερα, Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 από ώρα 12:00 μέχρι τις 15:00 οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας

Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι συνθήκες στα δικαστήρια όλης της χώρας, με τους δικαστικούς υπαλλήλους να προβαίνουν σε τρίωρη στάση εργασίας σε επίπεδο χώρας, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, μαζικούς διορισμούς υπαλλήλων, επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, αυξήσεις στις αποδοχές τους, αναγνώριση των ειδικών συνθηκών εργασίας τους, σύγχρονα και ασφαλή δικαστικά κτήρια.

Και σε επίπεδο Νομού Ηρακλείου, μεγάλες είναι ελλείψεις σε προσωπικό στα δικαστήρια,  με τις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση υποθέσεων στα Ποινικά, Πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια να δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών.

Η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 έως 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης ενώ η ολοκλήρωση υπόθεσης στα Ποινικά απαιτεί 4 έως 5 χρόνια.

Και στο Ηράκλειο, δικαστικοί υπάλληλοι συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής κινητοποίησης, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας τους, δεν αφορά τη δική τους ζωή αλλά αφορά την ίδια την απονομή της δικαιοσύνης και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Σε επίπεδο χώρας, τα οργανικά κενά ανέρχονται σε 2.803 ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε επίπεδο Νομού Ηρακλείου.

Όπως εκτιμάται, το 50% αγγίζουν τα οργανικά κενά στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου ενώ σε ότι αφορά στα κενά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, μόλις 7 επιμελητές υπηρετούν σε όλα τα δικαστήρια του Νομού Ηρακλείου όταν οι ανάγκες ανέρχονται σε 15 τουλάχιστον επιμελητές.

Δικαστικοί υπάλληλοι περιέγραψαν την δραματική κατάσταση που επικρατεί και σε σχέση με την αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστικούς λειτουργούς, παραθέτοντας στοιχεία τα οποία προκαλούν έντονο προβληματισμό, αν αυτά συγκριθούν με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Επιπλέον, τα ελληνικά δικαστήρια έχουν την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε εκκρεμείς υποθέσεις και ο μέσος όρος εκδίκασης αυτών είναι 3,5 – 5 χρόνια. Ακόμη,  η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στη δυνατότητα on – line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις ενώ γενικότερα οι υλικοτεχνικές υποδομές και οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι ανύπαρκτες.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων:

«Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας προβαίνουν σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από 12:00 έως 15:00.

Οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, έτσι που όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία».

Η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας. Όμως δυστυχώς, οι αριθμοί λένε την αλήθεια:

Επί 8.769 οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων όλων των Κλάδων και Κατηγοριών, υπηρετούν σήμερα 5.966,δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69% των οργανικών θέσεων

Η αναλογία Δικαστικών Υπαλλήλων προς Δικαστικούς Λειτουργούς είναι 1,34:1(5966 υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι προς 4429 υπηρετούντες Δικαστικούς Λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3 (δηλαδή 1 Δικαστικός Υπάλληλος για κάθε 3 Δικαστές), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5:1(δηλαδή 3,5 Δικαστικοί Υπάλληλοι για κάθε 1 Δικαστή).
Η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3-4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1,5 χρόνος.

Η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα Ποινικά Δικαστήρια απαιτεί 4-5 χρόνια.

Τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια έχουν την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε εκκρεμείς υποθέσεις και ο μέσος χρόνος εκδίκασης αυτών είναι 3,5-5 χρόνια.

Η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στη δυνατότητα on-line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις, ενώ γενικότερα οι υλικοτεχνικές υποδομές και οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι ανύπαρκτες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια